fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

I ZAPAD RASKRINKAO TERORISTU: Tači pokušava da okonča rad Specijalnog suda

Foto: Profimedia/ilustracija
Postoje dobri razlozi za verovanje da su predloženi amandmani deo šire strategije za potkopavanje suda

Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine terorističke OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na ustav Kosova, koje je predložio jedan od terorista, samozvani predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje tog suda".

Kako prenosi "Insajderi", Smit je ocenio da su amandmani "deo šire strategije za potkopavanje suda", u svetlu činjenice da je protiv Tačija pre šest meseci podneo predlog optužnice zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti na Kosovu, navodi "Kosovo onlajn".

OTIMAO SUNARODNIKE I NEMISLOSRDNO IH UBIJAO: Saljih Mustafa se za dva dana izjašnjava o krivici u Hagu

OTIMAO SUNARODNIKE I NEMISLOSRDNO IH UBIJAO: Saljih Mustafa se za dva dana izjašnjava o krivici u Hagu

Petković: Priština mora da garantuje bezbednost svih Srba na KiM

Petković: Priština mora da garantuje bezbednost svih Srba na KiM

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: U četvrtak sastanak u Briselu!

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: U četvrtak sastanak u Briselu!

Amandmani, koji se tiču prestanka rada suda za zločine OVK, po Smitu su "nepotrebni", jer papir koji teroristi zovu ustav lažne države Kosovo u sadašnjem obliku "adekvatno" reguliše mandat Specijalizovanih veća takozvanog Kosova, kako se sud zvanično zove.

- Predloženi amandmani imaju za cilj da preispitaju ili preoblikuju taj mandat. Jasno je iz javnih izjava samog Tačija da je osnovna namera predloženih amandmana pokušaj da se okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje Suda i Tužilaštva, što je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama takozvanog Kosova - upozorio je Smit.

Pošto Tači "nije nezainteresovana strana", ocenio je tužilac, "postoje dobri razlozi za verovanje da su predloženi amandmani deo šire strategije za potkopavanje suda".

Smitova ocena deo je podneska koju je tužilac uputio veću kvaziinstitucije koja se naziva ustavni sud lažne države Kosovo pri sudu za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća takozvanog Kosova.

Prethodno je predsednica samoizglasane skupštine takozvanog Kosova Vjosa Osmani predlog Tačijevih amandmana, podnetih krajem avgusta, uputila haškom veću takozvanog ustavnog suda lažne države Kosovo, zatraživši ocenu njihove ustavnosti.

Tužilac Smit naznačio je da su Tačijevi amandmani "neustavni", budući da je takozvano Kosovo 2014. sklopilo međunarodni sporazum o Sudu sa EU, koji je obavezujući za terorističku vladu samoproglašenog Kosova i ima supremaciju nad kosovskim zakonima.

Tim sporazumom predviđeno je da će se rad Suda "nastaviti sve dok Savet EU ne obavesti takozvano Kosovo da su okončane istrage, kao i svi postupci pred sudskim većima koji su iz njih proistekli".

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd