fbpx
Skip to main content
Osmani, Tači, Kurti

"MOGUĆNOST TUŽBE OD STRANE PRIŠTINE NE POSTOJI ČAK NI U TEORIJI" Raskrinkan bedan pokušaj "pretnje" lažne države

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Mogućnost da Priština tuži Srbiju ne postoji čak ni u teoriji

 Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović izjavio je danas da mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim "uzavrelim glavama" i da u pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji.

"SARADNJA TUŽILAŠTVA SA PRIŠTINOM NULA": Haški tužilac Džon Smit besan, traži se intervencija i zaštita svedoka!

"SARADNJA TUŽILAŠTVA SA PRIŠTINOM NULA": Haški tužilac Džon Smit besan, traži se intervencija i zaštita svedoka!

"EU IMA OBAVEZU DA BUDE NEUTRALNA" Stav Srbije o Kosmetu neće promeniti nijedan non-pejper

"EU IMA OBAVEZU DA BUDE NEUTRALNA" Stav Srbije o Kosmetu neće promeniti nijedan non-pejper

Skandalozna provokacija: Priština sledeće godine podnosi tužbu protiv Srbije za GENOCID?

Skandalozna provokacija: Priština sledeće godine podnosi tužbu protiv Srbije za GENOCID?

Popović je ukazao da je nezabeleženo u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu, saopšteno je iz Kancelarije za KIM.

- Provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan  - istakao je Popović.

On je ukazao da takozvano Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, kako napominje, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija.

- Baveći se ovakvim besmislicama, političari iz Prištine pokazuju da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti - ocenio Popović.

On je naveo i da je snaga argumenata i međunarodnog prava na strani Beograda i s toga je "uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke".

- Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi pravničkih bitki koje su osuđene na propast - poručio je Popović.

Portparolka vlade privremenih prištinskih institucija Rozafa Keljmendi izjavila je ranije danas da Priština planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove, već do kraja sledeće godine.

Keljmendi je to rekla u odgovoru na pitanje prištinske Kohe o tužbi, dodajući da je za nju potrebna velika priprema.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
23 Beograd