fbpx
Skip to main content
Isa Mustafa

MUSTAFA UDARIO ŠAMAR KURTIJU: "Moraće da deluje po pitanju ZSO i prepustiti im punu kontrolu"

Foto: Profimedia
Isa Mustafa se osvrnuo na Kurtijevo protivljenje ZSO

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Isa Mustafa izjavio je da će Aljbin Kurti morati da shvati da više nije u opoziciji i da će kao šef vlade u Prištini morati da snosi odgovornost za sprovođenje zakona, kao i da će biti nateran da deluje kada je u pitanju Zajednica srpskih opština.

- Kurti i Samoopredeljenje su se svim sredstvima protivili sporazumu o Zajednici srpskih opština. Sada su u vlasti, nisu više u opoziciji, imaju drugačiju ulogu i imaju druge odgovornosti. Njihove izjave su neprimerene, biće prisiljeni da deluju, stoga sada oni imaju reč, a ne ja - rekao je Mustafa, prenosi Reporteri.

On je rekao da je kao premijer zatekao zakon o ZSO i da je radio na sprovođenju zakona iako se to njemu "nije dopadalo".

- Zajednica srpskih opština je oblik saradnje opština sa srpskom većinom u pitanjima lokalne uprave. Neobična je jer je zasnovana na etničkoj osnovi. Iako je Ustavni sud ocenio da bi ovo udruženje trebalo da bude poput postojećih udruženja, ovde to nije slučaj. Zakonom ratifikovani sporazum kaže da će ZSO imati punu kontrolu u oblasti obrazovanja, zdravstva, lokalnog razvoja. Ipak ZSO nema izvršnu vlast kao se tvrdi - naglasio je Mustafa.

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd