fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

JASNO, DA NE MOŽE JASNIJE: Borelj govorio o "kosmetskoj ambasadi" u Jerusalimu i poslao teroriste u mišju rupu

Foto: Profimedia
Dugogodišnji stav EU je jasan, a to je da se kroz pregovore mora pronaći način za rešavanje pitanja statusa

Visoki predstavnik spoljne politike EU Djuzep Borelj saopštio je da je stav EU da Kosmet mora da uskladi svoje postupke u skladu sa svojim ciljem integracije u EU, što se odnosi i na otvaranje ambasade u Izraelu, prenose lokalni mediji.

ŠTA JE SA MAPOM "KOSOVO JE SRBIJA": Oglasio se Kurti posle sastanka sa Lajčakom

ŠTA JE SA MAPOM "KOSOVO JE SRBIJA": Oglasio se Kurti posle sastanka sa Lajčakom

ZAVRŠEN SASTANAK LAJČAKA I KURTIJA: Muk i tišina, prošli pored novinara kao pored turskog groblja

ZAVRŠEN SASTANAK LAJČAKA I KURTIJA: Muk i tišina, prošli pored novinara kao pored turskog groblja

STRAŠNE OPTUŽBE NA RAČUN EU: "Lajčak uvek na strani Srbije, treba da ga bojkotujete"

STRAŠNE OPTUŽBE NA RAČUN EU: "Lajčak uvek na strani Srbije, treba da ga bojkotujete"

Portparolka Borelja Dinka Živalj je navela da bi Kosmet trebalo da uskladi svoje postupke sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti koja određuje izmeštanje svih ambasada u Tel Aviv.

- Kosmet je integraciju u EU identifikovalo kao strateški prioritet i očekuje se da će se ponašati u skladu sa ovom predanošću. Kosmet bi trebalo da se uskladi sa rezolucijom Saveta bezbednosti 478 iz 1980. godine, kojom se pozivaju sve članice UN-a, ambasade država članica EU i delegacija EU da presele svoje ambasade u Tel Aviv - navela je Živalj.

Živalj navodi da je stav EU u pogledu Jerusalima ostao nepromenjen, i da EU smatra da pitanje statusa Jerusalima treba da bude rešeno pregovorima.

Između čekića i nakovnja

Kurti je prošle nedelje primio pisma turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u vezi sa odlukom o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu. Iako je turski predsednik izrazio zadovoljstvo zbog Kurtijeve izjave da će preispitati odluku o uspostavljanju ambasade u Izrael, Netanjahu je u svom pismu napisao da očekuje da će Kurti otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

- EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i izvodljivom rešenju dve države, izgrađenom na dogovorenim međunarodnim parametrima i međunarodnom pravu. U svojim zaključcima u decembru 2017. godine, Evropsko veće, šefovi država i vlada, ponovili su da stav EU o Jerusalimu ostaje nepromijenjen. Dugogodišnji stav EU je jasan, a to je da se kroz pregovore mora pronaći način za rešavanje pitanja statusa Jerusalima kao buduće prestonice dve države i da se kroz pregovore moraju ispuniti težnje obe strane - rekla je Živalj.

Otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu izazvalo je podeljene reakcije od članova međunarodne zajednice. Evropska unija i Turska usprotivile su se odluci vlade Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok su ovu odluku pozdravili Izrael i SAD. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je na sastanku sa turskim ambasadorom u Prištini rekao da je uspostavljanje kosovske ambasade u Izraelu "pitanje koje će biti razmotreno", podsećaju lokalni mediji.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd