fbpx
Skip to main content
Metju Palmer

Palmer najavio HITNU STVAR u dijalogu sa Prištinom: SAD stao na stranu EU, kritika lažnoj državi ponovo na spisku!

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Palmer je rekao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i njen izaslanik Miroslav Lajčak

-Sjedinjene Američke Države neće nametati rešenja Beogradu i Prištini, a sporazum o normalizaciji odnosa moraće da bude prihvatljiv rukovodstvu i građanima Srbije i Kosova- izjavio je Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

KAKVA JE SUDBINA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE? Američki diplomata otkrio ciljeve Bajdenove agende

KAKVA JE SUDBINA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE? Američki diplomata otkrio ciljeve Bajdenove agende

GRENEL "OPLEO" PO EVROPSKOJ UNIJI: Brisel treba da prestane da priča i da počne da radi, Kosmet je u problemu

GRENEL "OPLEO" PO EVROPSKOJ UNIJI: Brisel treba da prestane da priča i da počne da radi, Kosmet je u problemu

I NA KIM SKOČILE BROJKE: Preminulo sedam pacijenata, više od 500 novoobolelih

I NA KIM SKOČILE BROJKE: Preminulo sedam pacijenata, više od 500 novoobolelih

- To je potpuno normalno - rekao je Palmer.

Upitan da li postoji rok za postizanje sporazuma, on je kazao da "ne veruje da imamo rok" ali da SAD smatraju da je "stvar hitna".

- Vreme nije na našoj strani. Što duže budemo čekali to će biti teže i svi izazovi će biti komplikovaniji - dodao je Palmer.

Metju Palmer
Metju Palmer
Foto: Profimedia

Palmer je rekao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i njen izaslanik Miroslav Lajčak, kao i da se nada da će dve strane brzo nastaviti da pregovaraju. Istakao je važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština, što je "potrebno uraditi kroz dijalog".

- Mi to jasno kažemo našim partnerima u Beogradu i Prištini… Postoji obaveza sa obe strane da se implementira Zajednica srpskih opština i to mora da se desi - kazao je on.

Nema kontradikcije između pregovora i Kurtijevih prioriteta

Američki izaslanik za Zapadni Balkan prokomentarisao je i izjavu lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da dijalog nije među njegovim prioritetima.

- Čuo sam prioritete koje je gospodin Kurti istakao - transparentnost, dobro upravljanje, borba protiv korupcije, sređivanje situacije na Kosovu… to su i naši prioriteti, mi želimo da se sve to desi na Kosovu - kazao je.

Metju Palmer
Metju Palmer
Foto: Profimedia

Ali dodaje da će tzv. Kosovo morati da se bavi i spoljnom politikom i sarađuje sa susedima.

- Kosovo može na konstruktivan način da učestvuje u ovom dijalogu baveći se domaćim reformama. Ne vidim nikakvu kontradikciju između tih prioriteta - rekao je Palmer.

Ocenio je da se u dijalogu "ne kreće od nule", da su mnogi aspekti sporazuma iz Brisela sprovedeni i da su promenili život ljudi na bolje, a kao primere je naveo pravosuđe, slobodu kretanja, energetiku i potragu za nestalim osobama.

Na Srbiji je da odluči gde će joj biti ambasada u Izraelu

Upitan da li SAD i dalje očekuju da Srbija preseli ambasadu u Izraelu u Jerusalim, što je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom iz septembra prošle godine, Palmer je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da "pozdravlja sve što je urađeno između Srbije i Kosova u poslednje četiri godine".

- To je na kraju krajeva odluka Srbije, gde će se ambasada nalaziti. Naša je u Jerusalimu i tamo će ostati - kazao je.

Na pitanje o mogućoj reviziji Vašingtonskog sporazuma i delovima koji se odnose na 5G mrežu i diverzifikaciju izvora snabdevanja energijom, Palmer je odgovorio da će se "još razgovarati o svim tim pitanjima".

Članstvo Srbije u EU zahteva više od normalizacije odnosa

Govoreći o izveštaju Evropskog parlamenta, u kom se traži da Srbija reši afere Jovanjica, Krušik i Telekom, Palmer je rekao da takve slučajeve treba rešiti "u skladu sa evropskim vrednostima i osnovima evropskog prava". Za vladavinu prava zalažu se i EU i SAD, a to je oblast gde je zabeležen napredak ali je puno posla ostalo da se uradi, kazao je.

Palmer je odgovorio na navode da su SAD i EU spremne da zbog normalizacije odnosa sa tzv. Kosovom "zažmure" na kršenja osnovnih prava.

- Članstvo Srbije u EU zahtevaće mnogo više od normalizacije odnosa sa Kosovom - rekao je Palemer i dodao:

Metju Palmer
Metju Palmer
Foto: Profimedia

- Standardi za ulazak u EU - to je 80 hiljada stranica. Pravila su složena i zahtevna ali to je uslov za članstvo u tom ekskluzivnom klubu - rekao je.

Dodao je da će to će zahtevati reforme i napredak u oblastima kao što su sloboda medija, demokratske reforme, izborne reforme, transparentnost, dobra uprava.

- Mnogo zemalja je prošlo tim putem pre pristupanja EU. Trebalo bi da dođe do promena u Srbiji, te promene treba da budu dosledne obavezama koje je Srbija svojom voljom preuzela u postupku evropskih integracija - rekao je on.

Izrazio je "duboko razočaranje" time što je većina opozicionih stranaka odabrala da ne učestvuje na poslednjim izborima.

- Verujemo da bojkot nikad nije pravo rešenje za demokratske reforme, to političke stranke izbacuje iz igre - rekao je američki izaslanik za Zapadni Balkan.

 

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd