Utorak 19. mar 2024.
Metju Palmer

Palmer najavio HITNU STVAR u dijalogu sa Prištinom: SAD stao na stranu EU, kritika lažnoj državi ponovo na spisku!

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Palmer je rekao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i njen izaslanik Miroslav Lajčak

-Sjedinjene Američke Države neće nametati rešenja Beogradu i Prištini, a sporazum o normalizaciji odnosa moraće da bude prihvatljiv rukovodstvu i građanima Srbije i Kosova- izjavio je Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

KAKVA JE SUDBINA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE? Američki diplomata otkrio ciljeve Bajdenove agende

KAKVA JE SUDBINA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE? Američki diplomata otkrio ciljeve Bajdenove agende

GRENEL "OPLEO" PO EVROPSKOJ UNIJI: Brisel treba da prestane da priča i da počne da radi, Kosmet je u problemu

GRENEL "OPLEO" PO EVROPSKOJ UNIJI: Brisel treba da prestane da priča i da počne da radi, Kosmet je u problemu

I NA KIM SKOČILE BROJKE: Preminulo sedam pacijenata, više od 500 novoobolelih

I NA KIM SKOČILE BROJKE: Preminulo sedam pacijenata, više od 500 novoobolelih

- To je potpuno normalno - rekao je Palmer.

Upitan da li postoji rok za postizanje sporazuma, on je kazao da "ne veruje da imamo rok" ali da SAD smatraju da je "stvar hitna".

- Vreme nije na našoj strani. Što duže budemo čekali to će biti teže i svi izazovi će biti komplikovaniji - dodao je Palmer.

Metju Palmer
Metju Palmer
Foto: Profimedia

Palmer je rekao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i njen izaslanik Miroslav Lajčak, kao i da se nada da će dve strane brzo nastaviti da pregovaraju. Istakao je važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština, što je "potrebno uraditi kroz dijalog".

- Mi to jasno kažemo našim partnerima u Beogradu i Prištini… Postoji obaveza sa obe strane da se implementira Zajednica srpskih opština i to mora da se desi - kazao je on.

Nema kontradikcije između pregovora i Kurtijevih prioriteta

Američki izaslanik za Zapadni Balkan prokomentarisao je i izjavu lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da dijalog nije među njegovim prioritetima.

- Čuo sam prioritete koje je gospodin Kurti istakao - transparentnost, dobro upravljanje, borba protiv korupcije, sređivanje situacije na Kosovu… to su i naši prioriteti, mi želimo da se sve to desi na Kosovu - kazao je.

Metju Palmer
Metju Palmer
Foto: Profimedia

Ali dodaje da će tzv. Kosovo morati da se bavi i spoljnom politikom i sarađuje sa susedima.

- Kosovo može na konstruktivan način da učestvuje u ovom dijalogu baveći se domaćim reformama. Ne vidim nikakvu kontradikciju između tih prioriteta - rekao je Palmer.

Ocenio je da se u dijalogu "ne kreće od nule", da su mnogi aspekti sporazuma iz Brisela sprovedeni i da su promenili život ljudi na bolje, a kao primere je naveo pravosuđe, slobodu kretanja, energetiku i potragu za nestalim osobama.

Na Srbiji je da odluči gde će joj biti ambasada u Izraelu

Upitan da li SAD i dalje očekuju da Srbija preseli ambasadu u Izraelu u Jerusalim, što je dogovoreno Vašingtonskim sporazumom iz septembra prošle godine, Palmer je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da "pozdravlja sve što je urađeno između Srbije i Kosova u poslednje četiri godine".

- To je na kraju krajeva odluka Srbije, gde će se ambasada nalaziti. Naša je u Jerusalimu i tamo će ostati - kazao je.

Na pitanje o mogućoj reviziji Vašingtonskog sporazuma i delovima koji se odnose na 5G mrežu i diverzifikaciju izvora snabdevanja energijom, Palmer je odgovorio da će se "još razgovarati o svim tim pitanjima".

Članstvo Srbije u EU zahteva više od normalizacije odnosa

Govoreći o izveštaju Evropskog parlamenta, u kom se traži da Srbija reši afere Jovanjica, Krušik i Telekom, Palmer je rekao da takve slučajeve treba rešiti "u skladu sa evropskim vrednostima i osnovima evropskog prava". Za vladavinu prava zalažu se i EU i SAD, a to je oblast gde je zabeležen napredak ali je puno posla ostalo da se uradi, kazao je.

Palmer je odgovorio na navode da su SAD i EU spremne da zbog normalizacije odnosa sa tzv. Kosovom "zažmure" na kršenja osnovnih prava.

- Članstvo Srbije u EU zahtevaće mnogo više od normalizacije odnosa sa Kosovom - rekao je Palemer i dodao:

Metju Palmer
Metju Palmer
Foto: Profimedia

- Standardi za ulazak u EU - to je 80 hiljada stranica. Pravila su složena i zahtevna ali to je uslov za članstvo u tom ekskluzivnom klubu - rekao je.

Dodao je da će to će zahtevati reforme i napredak u oblastima kao što su sloboda medija, demokratske reforme, izborne reforme, transparentnost, dobra uprava.

- Mnogo zemalja je prošlo tim putem pre pristupanja EU. Trebalo bi da dođe do promena u Srbiji, te promene treba da budu dosledne obavezama koje je Srbija svojom voljom preuzela u postupku evropskih integracija - rekao je on.

Izrazio je "duboko razočaranje" time što je većina opozicionih stranaka odabrala da ne učestvuje na poslednjim izborima.

- Verujemo da bojkot nikad nije pravo rešenje za demokratske reforme, to političke stranke izbacuje iz igre - rekao je američki izaslanik za Zapadni Balkan.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd