fbpx
Skip to main content
Kosovo

KADA ĆE SE NASTAVITI DIJALOG IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE? Oglasila se Evropska unija

Foto: Profimedia/ilustracija
Evropska unija još uvek nije odredila datum za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

U evropskoj prestonici kažu da će sledeći sastanak na visokom nivou biti sazvan čim se stvore uslovi. Pokret Samoopredeljenje zahteva potpuno zaustavljanje dijaloga u aktuelnim političkim okolnostima.

"TO ŠTO RADE ALBANCI JE SILOVANJE..." Hrvatski teolog otkrio ISTORIJSKE ČINJENICE o lažnoj državi Kosovu

"TO ŠTO RADE ALBANCI JE SILOVANJE..." Hrvatski teolog otkrio ISTORIJSKE ČINJENICE o lažnoj državi Kosovu

RAMA PONOVO PROVOCIRA: Šalje pozdrave i čestitke zločincima u Hagu

RAMA PONOVO PROVOCIRA: Šalje pozdrave i čestitke zločincima u Hagu

ZMIJA TAČI TRAŽIO DAN NA SLOBODI I UKIDANJE SUDA: Krvniku se ne piše dobro!

ZMIJA TAČI TRAŽIO DAN NA SLOBODI I UKIDANJE SUDA: Krvniku se ne piše dobro!

Portparol EU spoljne politike Peter Stano u odgovoru ne kaže kojim temama će se baviti na sledećem sastanku u Briselu, ali kaže da će datum i dnevni red biti uskoro objavljeni.

- Dijalog se, nakon što je nastavljen u julu, nastavlja i napreduje sastancima na nivou stručnjaka i najvišeg političkog nivoa. Sledeći sastanak za dijalog na visokom nivou biće sazvan u Briselu što je pre moguće, u zavisnosti od uslova. Kada su u pitanju sastanci na nivou stručnjaka, objavićemo datum i dnevni red sledećeg sastanka kad situacija bude prikladna - rekao je Stano.

Savetnica tzv. kosovskog premijera Avdulaha Hotija, Antigona Bedžaku kaže da naredne sastanke u Briselu diktira pandemija kovid -19, i da ne postoji druga prepreka.

- Trenutno nema predloženog datuma za naredne sastanke, jer sve diktira situacija sa pandemijom C-19. Inače radne grupe nastavljaju pripreme za sastanke tehničkih grupa, čim se okolnosti stvore. Nema drugih prepreka - rekla je Badžaku.

Najbolje rešenje za zamenika Pokreta Samoopredeljenje Artana Abrašija, je nastavak dijaloga sa Srbijom nakon novih izbora.

- Najbolje rešenje u ovim okolnostima je zaustavljanje dijaloga. Imati vladu koja je jaka, sa legitimiteton i izabranu voljom građana. Inače, Hotijeva vlada nema ni mogućnosti, ni brojnost, ni znanje o bilo čemu da zaštiti interes tzv. Kosova u tom procesu - rekao je Abraši.

Alen Meta iz D4D smatra da bi dijalog trebalo nastaviti, jer ni tzv. Kosovo ni Srbija nemaju luksuz da sukob između njih bude  zamrznut.

- Dijalog je najbolje rešenje problema. Ni Kosovo ni Srbija nemaju luksuz da održavaju zamrznuti sukob među sobom. Veoma je važno za dobro građana, kao i za budućnost dve zemlje u EU - rekao je on Meta.

Sastanak u septembru bio je poslednji između premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U početku su se pojavile razlike oko uspostavljanja Zajednice srpskih opština na tzv. Kosovu, a nedavno je, hapšenjem bivših lidera OVK od strane Specijalnog suda, zatraženo da dijalog obustave sami partneri iz vladajuće koalicije.

 

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd