fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

On povlači sve konce, Haradinaj i Tači se ne pitaju ništa: Otkriveno kako su uvedene takse na srpske proizvode

Foto: Profimedia
Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je da je potpredsednik vlade, Enver Hodžaj, inicirao uvođenje taksi na robu iz Srbije, a lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, kome je nadimak "Gospodar Kosova" predložio da iznose 100 odsto, tako da premijer Ramuš Haradinaj nije bio uključen u tu ideju.

- Hodžaj je inicirao taksu od 10 odsto, kao rezultat razvoja odnosa između Kosova i Srbije, a kasnije je Veselji predložio da one iznose 100 odsto - rekao je Tači.

On je izrazio očekivanje da će Hodžaj i Veselji o taksama razgovarati sa drugim članovima vladajuće koalicije i šefovima institucija.

- Hodžaj je to inicirao, Veselji podigao na 100 odsto, a vlada je samo glasala. O taksama nisam razgovarao sa Haradinajem, jer nije bio uključen. Haradinaj i drugi su o tome glasali u vladi - izjavio je Tači, koji je iskazao spremnost da se razmotri odluka o taksama, ukoliko se otvori put konačnom sporazumu sa Srbijom, uz garancije Vašingtona.

Hašim Tači
Foto: Profimedia

Vlada Kosova je, međutim, poručila da ne menja stav o taksama.

- Stav vlade o taksama je jasan - poručeno je iz Haradinajevog kabineta.

Haradinajev ekonomski savetnih Haki Šatri je rekao da Tači nije razgovarao sa premijerom o taksama.

- Tači bi trebalo da predstavlja interese kosovske države i nema nikakva ovlaštenja za promenu vladine odluke o taksama - izjavio je Šatri.

HITNO POVUCITE TAKSE! Albanci došli na sastanak u Brisel, Mogerinijeva im oštro zapretila

Kopredsedavajući kosovske delegacije za razgovore sa Beogradom Špend Ahmeti je naveo da će predstavnicima Evropske unije danas biti rečeno u Briselu da samo Vlada Kosova može povući odluku o taksama na robu iz Srbije.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Drugi kopredsedavajući Fatmir Ljimaj je izjavio da takse neće biti ukinute dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

- Srbija ne priznaje kosovska dokumenta. Naše firme su suočene sa milionima prepreka za ulazak na srpsko tržište. Kada Srbija prizna Kosovo i postignemo sporazum, takse će postati nepotrebne - rekao je Ljimaj.

VESELJI OTKRIO PAKLENI PLAN ALBANACA: "Ušli smo u dijalog da bi dobili priznanje od Beograda! Ništa drugo ne priznajemo"

Predstavnici EU se nadaju da će delegacija Kosova odigrati konstruktivnu ulogu, pružajući podršku ukidanju taksi i Tačijevim naporima za postizanje sporazuma sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
21 Beograd