fbpx
Skip to main content
Vjosa Osmani, Kosovo, skandal, Srbija

VJOSA GORA I OD TAČIJA! Osmanijeva ne odustaje od suludih zahteva: Srbiju tuži za genocid, ali to nije sve

Foto: SD/Ilustracija
Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je slovenačkog predsednika Boruta Pahora, obavestila da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom, ali da neće razgovarati o promeni granica i da Kosovo neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.

- Naš status utvrđen je 17. februara 2008., takođe granice, zbog toga sam naglasila spremnost Kosova da bude deo dijaloga. Kosovo će sedeti za stolom i razgovarati o važnim pitanjima kao što je pitanje nestalih osoba - rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji sa slovenačkim kolegom.

RUSIJA POSLALA PORUKU SRBIJI: Zaharova odgovorila Vučiću - evo šta će uticati na povlačenje KFOR-a sa Kosova

RUSIJA POSLALA PORUKU SRBIJI: Zaharova odgovorila Vučiću - evo šta će uticati na povlačenje KFOR-a sa Kosova

SMETA IM ORDEN KOJI JE VUČIĆ URUČIO HANDKEU: Iz lažne države poručili - "To je loš znak za Balkan i Evropsku uniju..."

SMETA IM ORDEN KOJI JE VUČIĆ URUČIO HANDKEU: Iz lažne države poručili - "To je loš znak za Balkan i Evropsku uniju..."

APSOLUTNA KATASTROFA ZA SRBIJU: Loše vesti za Srbiju o Kosovu i Metohiji - KFOR se povlači

APSOLUTNA KATASTROFA ZA SRBIJU: Loše vesti za Srbiju o Kosovu i Metohiji - KFOR se povlači

Istakla je da je tokom sastanka Pahor naglasio da će liberalizacija viznog režima ojačati kredibilitet Evropske unije na Kosovu.

- Razgovarali smo o ubrzanju evropskih integracija čitavog našeg regiona. Kosovu su evropske integraciju prioritet, stoga ne vidimo reforme koje bi trebalo preduzeti za ovaj proces kao nametanje, već reforme u korist naših građana - rekla je Osmani i dodala da očekuje podršku Slovenije na evropskom putu Kosova i potrebu za saradnjom i u mnogim drugim oblastima.

Naglasila je da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima i dodala da građani Kosova, nažalost, predugo čekaju na to.

Vjosa Osmani
Foto: Profimedia

- Uverila sam predsednika Slovenije da su evropske integracije prioritet Kosova. Jasno sam naglasila da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima, sada je na EU da održi obećanje. Obavestila sam predsednika da nam je potrebna podrška u vakcinama. Nadamo se da će Slovenija pomoći Kosovu - rekla je Osmani.

Dodala je da Kosovo neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid. 

- Već sam ranije izjavila, to je zajednički sporazum tri institucije, jer svaki stav koordiniramo sa premijerom Kurtijem i predsednikom parlamenta, a tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo. Naš odgovor je da je genocid počinjen na Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu - istakla je Osmani.

Pahor je izjavio da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim "non pejperu", čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju.

- Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na predstojećem samitu da nastave proces proširenja i reformu - rekao je Pahor.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd