clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI NA KiM: Srpska lista osvojila maksimalnih 10 mandata na izborima na KiM (FOTO/VIDEO)

14.02.2021. 07:21 00:06
Piše:
Srbija Danas
Kosovo
Kosovo / Izvor: Reuters
Na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača

Danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Methohiji. Gotovo milion i 800 hiljada birača glasa za 120 članova parlamenta. Na glasačkom listiću je 28 lista, među kojima su tri srpske grupacije. Prvi put izbore ne prate posmatrači OEBS-a.

Jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore

PROVALJEN PODMUKLI PLAN TERORISTA S KOSMETA: Priča o "srpskim zločinima" je obično zamazivanje očiju

PROVALJEN PODMUKLI PLAN TERORISTA S KOSMETA: Priča o "srpskim zločinima" je obično zamazivanje očiju

DRAMA NA JUGU SRBIJE: Ugostitelji najavljuju proteste ako vlasti vrate restriktivne mere

DRAMA NA JUGU SRBIJE: Ugostitelji najavljuju proteste ako vlasti vrate restriktivne mere

VLADA LAŽNE DRŽAVE DONELA ODLUKU: Za ulazak na KiM biće neophodan negativan PCR test

VLADA LAŽNE DRŽAVE DONELA ODLUKU: Za ulazak na KiM biće neophodan negativan PCR test

23:45
Rojters: Pobeda Kurtija otežava napore Zapada u sporu Beograda i Prištine

Svetske novinske agencije izvestile su o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, uz ocene da verovatna pobeda pokreta Samoopredeljenja komplikuje napore Zapada da reši spor između Beograda i Prištine, kao i da pregovori o normalizaciji odnosa dve strane nisu bili na listi prioriteta nijedne partije.

Britanska novinska agencija Rojters je povodom izbora na Kosovu i Metohiji ocenila da je pokret Samoopredeljenje na korak od pobede, ocenivši da takav rezultat "komplikuje napore Zapada da reši višedecenijski teritorijalni spor sa Srbijom".

- Lider Samoopredeljenja Albin Kurti, koji je bio premijer Kosova pet meseci prošle godine, je osvojio većinu na osnovu obećanja da će se boriti protiv rasprostranjene koropcije, ali i zbog stava da neće biti kompromisa u dijalogu sa Srbijom, koja je izgubila kontrolu nad Kosovom 1999. godine, nakon NATO bombardovanja", navodi se u tekstu Rojtersa, uz podsećanje na Kurtijevu jutrošnju izjavu da je Kosovo "nezavisna država i da se vraća svom narodu i suverenitetu".

CIK saopštio, zvanično - Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 48,13 

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da je na osnovu više od 79 odsto prebrojanih glasova Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 48,13 odsto glasova, odnosno da je dobio 55 poslaničkih mesta.

Demokratska partija Kosova osvojila je 17,56 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta, dok je Demokratski savez Kosova  osvojio 13,35 odsto, odnosno 16 poslaničkih mesta.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je devet polničkih mesta, odnosno 7,45 odsto glasova.

22.53
Selaković Srpskoj listi: Svaka čast na velikoj pobedi

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Srpskoj listi na osvojenih svih 10 poslaničkih mesta na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

- Svaka čast na velikoj pobedi dragoj braći i sestrama iz Srpske liste!!! Srećan nam Dan državnosti - napisao je Selaković na Instagramu.

22.42
Rakić: Srpska lista u Mitrovici osvojila 99,14 odsto glasova

 Srpska lista je, prema preliminarnim rezultatima, u Severnoj Mitrovici osvojila 99,14 odsto glasova, saopštio je večeras predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da je to pobeda srpskog jedinstva i sloge.

Rakić je istakao i da je ukupna izlaznost oko 65.000 ljudi, što je za oko pet odsto više nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

- Najveću zahvalnost dugujemo građanima, jer je ovo pobeda srpskog jedinstva, srpske sloge i ovo je dokaz da želimo da ostanemo svoji na svome - rekao je Rakić na konferenciji za novinare u prostorijama Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je rekao, prema preliminarnim podacima, Srpska lista je odnela ubedljivu pobedu, odnosno u njenim rukama je svih 10 mandata u skupštini.

22.32
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio čestitke srpskom narodu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je večeras srpskom narodu na KiM na tome što je na danas održanim izborima, u skladu sa pozivom svoje države i predsednika Aleksandra Vučića, gotovo jednodušno podržao Srpsku listu, kojoj će pripasti svih 10 poslaničkih mesta namenjenih predstavnicima Srba.

-Srpsko jedinstvo je još jednom odnelo pobedu, uprkos brisanju glasača iz biračkog spiska, smanjivanju broja biračkih odbora i političkim provokacijama u kojima su prednjačili Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti - poručio je Petković u saopštenju.

Pobedila je politika srpske sloge i sabornosti, jer su Srbi na Kosovu i Metohiji, navodi Petković, "prepoznali ozbiljnost trenutka i važnost da u predstojećem periodu u Prištini budu predstavljeni kao monolitna i nepokolebljiva politička snaga".

- Visokom izlaznošću na birališta naš narod je pokazao da ga ni loše vreme, ni epidemija virusa korona ne mogu sprečiti da, onda kada je to potrebno, odlučno stane u odbranu svog položaja i prava na Kosovu i Metohiji i naših zajedničkih nacionalnih interesa. Srpskoj listi i njenim predstavnicima u privremenim institucijama samouprave u Prištini želim da, kao i do sada, budu čvrsti i nepobedivi u borbi za srpske interese - dodao je.

- Srbija je danas ponosna na naš narod na Kosovu i Metohiji, koji je svima održao lekciju o slozi i zajedništvu i ozbiljnosti i odgovornosti pred izazovima i problemima - istakao je direktor Kancelarije za KiM.
 

22.20
Haradinaj: Pobednik izbora Samoopredeljenje, nama 10%

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da je, prema procenama te stranke, pobednik na izborima lista Samoopredeljenja, dok je njegova stranka osvojila oko deset odsto glasova birača.

Haradinaj je izjavio da se rezultati izbora poklapaju sa njihovim prognozama izbornih rezultata, prenelo je Kosovo onlajn.

-Hvala građanima na učešću na izborima u ovom teškom trenutku. Prvi rezultati brojanja glasova pokazuju pobedu Samoopredeljenja i slažu se sa našim prognizama izbornih rezultata. Prema prvim prebrojavanjima, naša stranka je osvojila oko deset odsto glasova. Čestitam Samoopredeljenju i svim strankama na ostvarenim rezultatima. Znamo da su izbori protekli dobro i da je sada proces brojanja glasova u nadležnosti Izborne komisije i ostalih posmatrača - poručio je Haradinaj. 

21:38
Srpska lista proglasila je pobedu u srpskim sredinama na izborima na KiM

 - Još jednom u nizu je podržana politika Aleksandra Vučića i Srpske liste. Osvojili smo 10, maksimalan broj mandata - rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM.

21.30
Samoopredeljenje vodi sa 47,07 odsto osvojenih glasova

Na uzorku od 34,38 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje vodi sa 47,07 odsto osvojenih glasova, DPK je na drugom mestu sa 18,70 odsto, a DSK je pao na 13,84 odsto glasova.    

19:40
Samoopredeljenje pobednik sa oko 41,8 odsto glasova, vatromet na ulicama Prištine

Prema prvim izlaznim anketama, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojilo je 41,8 odsto glasova

Demokratska partija Kosova je na drugom mestu sa 16,5 odsto glasova, na trećem Demokratski savez Kosova sa 15,2 procenta, dok je Alijansa za budućnost Kosova, kako se procenjuje, osvojila 7,2 odsto, pokazuju izlazne ankete PIPOS-a i TV Klan Kosova.

19:35
CIK: Na birališta izašlo 46,7 odsto glasača

Prema podacima Centralne Izborne komisije danas je na birališta izašlo 46,7 odsto glasača.

Na ovim izborima prema odluci CIK glasalo se samo s važećim kosovskim dokumentima, ali je tokom izbornog dana odlučeno da se dozvoli glasanje građanima s ličnim kartama kojima je istekao rok trajanja kao i onima koji su imali problema da obnove lične karte u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog prepreka izazvanih pandemijom koronavirusa. 

19:00
Zatvorena biračka mesta

Biračka mesta zatvorena su večeras u 19 sati. 

18:40
Radaković: Na severu Kosova izlaznost 70 odsto

Na severu Kosova izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborina dostigla je 70 odsto, kažu u organizaciji "Demokratija na delu" koja prati izbore.

Na teritoriji celog Kosova, izlaznost je 42 odsto, rekao je za Tanjug koordinator DnD za sever Dušan Radaković.

On je kazao da očekuje da će izlaznost na severu Kosova biti 80 odsto, a na celom Kosovu neće preći 50 procenata.

Ukazao je da su zabeležene dve neosnovane prijave na nepravilnosti. Jedna u Srednjoj tehničkoj školi gde je prijavljeno da je, navodno, jedna osoba u kutiju ubacila dva glasačka listića, a proverom je utvrđeno da je netačno, dok se druga odnosila na izborno mesto u OŠ "Sveti Sava", pošto je jedna osoba preko Fejsbuka tvrdila da pojedinci tamo glasaju i po više puta.

17:41
Klinički centar u Prištini: Pacijentima i osoblju nije omogućeno glasanje

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka odgovarajući na navode da pacijentima koji se nalaze na lečenju u Kliničkom centru u Prištini nije omogućeno da glasaju, rekla je da je krajnji rok za registraciju birača bio do 11. februara, i da je za sve one koji su se registrovali do tog datuma omogućeno glasanje, prenosi Reporteri.

Naime, Klinička i univerzitetska bolnička služba Kosova, u saopštenju za štampu, rekla je da pacijentima koji su hospitalizivani u bolnicama Kliničkog centra u Prištini nije dozvoljeno da glasaju. Istovremeno su izrazili zabrinutost što pacijenti nisu u mogućnosti da ostvare svoje biračko pravo.

Kosovo
Kosovo / Izvor: Reuters

- Klinički centar u Prištini je na zahtev CIK, blagovremeno dostavio sve spiskove pacijenata primljenih u klinike i bolnice, upozoravajući CIK da će mnogi pacijenti biti pušteni do dana izbora - kaže se u saopštenju.

Pozvali su CIK da preduzme neposredne korake kako bi se omogućilo glasanje pacijenata primljenih u klinike i opšte bolnice, kao i da se omogući glasanje zdravstvenog osoblja koje je trenutno na svojim radnim mestima.

17:30
Hapšenje u Lipljanu zbog pretnji redstavniku Izborne komisije

U Lipljanu je policija privela muškarca, nakon pretnji koje je uputio članu Izborne komisje na biračkom mestu u Gimnaziji "Ulpijana", prenosi Koha.

Semir Gaši sa glasačkog centra u Gimnaziji "Ulpijana" u Lipljanu, rekao je da građanin koji je priveden nije ispunio pravila i preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i da je vređao je i ucenjivao predstavnika Izborne komisije.

Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji koja je lice privela - rekao je Gaši.

Kako javlja Koha, izvori u policiji potvrdili su da je sa privedenom osobom obavljen informativni razgovor.

17:20
Glasačima ne smeta ni hladno vreme

Ni hladno vreme ništa im ne može. Prema informacijama Centralne izborne komisije najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odsto, prenosi Koha

16:49
Na severu Kosova takođe velika izlaznost

Prema podacima CIK u realnom vremenu, do sada je u Severnoj Mitrovici glasalo 55 odsto biračkog tela.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Tanjug

16:29
Velika izlaznost u Leposaviću

Opštinska izborna komisija u Leposaviću saopštila je da je do 15 sati u tom mestu na birališta izašlo 61,14 odsto upisanih birača.

15:56
Izlaznost do 15 sati - 32.43 odsto

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da je na vanrednim parlamentarnim izborima do 15 sati glasalo 32,43 odsto, odnosno 553.407 glasača.

Kako je saopšteno, najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odsto.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Tanjug

Kako se navodi, u Prištini je do sada glasalo 39,48 odsto birača.

15:48
I ekipi TV Pink zabranjen ulaz na KiM

 Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila odluku privremenih institucija u Prištini da novinarskim ekipama TV Kraljevo i TV Pink zabrane da danas izveštavaju sa izbora na Kosovu i Metohiji.

Televizijskim ekipama te dve medijske kuće kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativne linije na Jarinju, saopšteno je iz Kancelarije.

Kosovo, izbori
Kosovo, izbori / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Kosovo Online

Isti tretman sinoć je doživela i ekipa Televizije "Pink", koja je na prelazu čekala više od četiri sata, da bi im oko ponoći bilo rečeno da ne mogu da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

- Po sredi je nezapamćeno kršenje prava na slobodu izveštavanja, informisanja i novinarskog rada, o čemu je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestila i administraciju u Briselu - navedeno je u saopštenju.

15:40
Novi podaci CIK-a

 Prema podacima CIK-a, preko 480.889 ljudi izašlo je na birališta do 15 časova, odnosno pravo glasa je iskoristilo 32,2 odsto glasača.

15:30
Žena u Suvoj Reci izašla da glasa noseći fotografiju Tačija

Jedna starija žena u opštini Suva Reka pojavila se danas na glasačkom mestu noseći fotografiju bivših lidera takozvane OVK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Ona se na biralištu pojavila u pratnji sina, a u rukama je nosila fotografiju Tačija i Veseljija, koji se nalaze u Hagu gde im se sudi zbog ratnih zločina, piše portal Zeri.

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori.

15:04
CIK dopustio glasanje s isteklim ličnim kartama

Predstavnik Samoopredeljenja u CIK Sami Kurteši tvrdi da je CIK donela odluku da građanima dozvoli da glasaju s isteklom ličnom kartom, dok s druge strane, Arbnor Kući, direktor tehničke škole "Skender Luarasi" u Suvoj Reci navodi da građanima kojima je istekla lična karta nije dozvoljeno da glasaju na tom biračkom mestu.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Direktor ovog centra Arbnor Kući rekao je da je jedini problem koji se do sada javio veći broj građana koji su želeli da glasaju sa isteklom ličnom kartom.

Međutim, prema njegovim rečima, njima nije dopušteno da glasaju, jer im po preporukama CIK  glasanje sa ličnim kartama koje su istekle nije dopušteno.

14:59
Miloš Vučević: Zato što KiM jeste i uvek će biti sastavni deo naše divne Srbije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević oglasio se na svom Instagram profilu povodom izbora na Kosovu i Metohiji.

- Kažu da nema moćne države bez moćne istorije, niti velikog naroda bez velikog mita. Kako god da pogledamo, Kosovo i Metohija su tu, u samom temelju naše stamene otadžbine i u samom centru našeg nacionalnog bića. A ta slavna istorija i veliki mitovi predstavljaju suštinu srpske slobode i neraskidivo su vezani za sadašnjost i sve nas. Zato su Kosovo i Metohija personifikacija istorijske sudbine srpskog naroda i zato ova pokrajina jeste i uvek će biti sastavni deo naše divne Srbije - napisao je na Instagramu Miloš Vučević.

14:49
Jašari bojkotuje glasanje zbog odluke CIK da isključi kamere u Srbici

Predsednik opštine Srbica Bekim Jašari rekao je da neće učestvovati u izbornom procesu, jer je Centralna izborna komisija odlučila da isključi kamere na biračkim mestima u toj opštini.

- Posle jučerašnjeg razvoja događaja gde sam kao predsednik opštine tražio da ne isključuju kamere na biračkim mestima kako se omogućio redovan izborni proces, CIK je odlučio da isključi kamere. Zato sam danas doneo odluku da ne učestvujem u ovom izbornom procesu - napisao je Jašari na Fejsbuku.

Jašari kaže da je ovu odluku doneo u znak protesta protiv odluke Centralne izborne komisije.

14:31
Građani počeli da izlaze u većem broju

Broj glasača na biralištima na Kosovu povećava se, a u pojedinim biračkim centrima u Prištini primećene su povećane gužve i redovi ispred biračkih mesta, prenosi Reporteri.

U školi "Naim Frašeri" u Prištini sve je veći priliv građana koji žele da glasaju, a prema fotografijama i video snimcima, vide se velike gužve ispred samih biračkim mesta.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Veliki priliv građana primećen je i na biračkim mestima u Osnovnoj školi "Dardanija" u Prištini.

14:23
Vljora Čitaku izašla na glasanje

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku objavila je da se nalazi na Kosovu i da je izašla da glasa.

Čitaku je objavio fotografiju na Fejsbuku ispred škole "Faik Konica" u Prištini.

Ona je napisala da građani stave maske, rukavice, obuku topao kaput i upute se na glasanje.

14:20
Sukob predstavnika DPK i Samoopredeljenja na biračkom mestu u Gornjem Prekazu

Na biračkom mestu "Azem Bejta“ u mestu Gornje Prekaze danas je došlo do sukoba posmatrača Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja, prenosi Gazeta Ekspres.

Informaciju o sumnji da su dve ili više osoba učestvovale u sukobu, za televiziju T7 potvrdio je i portparol Kosovske policije Baki Keljani.

- Kosovska policija se bavi ovim slučajem i obavlja razgovor sa strankama, kako bi videla da li je osim verbalnog sukoba bilo i tuče. Prva informacija je bila da je došlo do fizičkog sukoba i policija je intervenisala - rekao je Keljani.

On je dodao da je na licu mesta izašao i tužilac, a dalji postupak u ovom slučaju će se znati nakon davanja izjava osumnjičenih.

Prema pisanju medija u ovom sukobu su učestvovali predstavnik Samoopredeljenja Iljir Maniši i Kuštrim Fazljiu iz Demokratske partije Kosova.

14:11
Do 11 časova u Zvečanu glasalo čak 33,22 odsto

Opština sa najvećom izlaznošću do 11 časova, prema zvaničnom veb sajtu CIK, je Zvečan sa čak 33,22 odsto izašlih.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Isto tako, Leposavić i Zubin Potok imaju visoku izlaznost sa 22,73 i 19,59 procenta izašlih u istom periodu.

Izlaznost na Kosovu je generalno za sada nešto manja, verovatno zbog hladnog vremena i snežnih padavina u većem delu Kosova.

14:06
Mediji:Na KIM stiglo 30 autobusa iz centralne Srbije

Više od 30 autobusa iz centralne Srbije sa raseljenim licima stiglo je danas na Kosovo.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako se navodi, autobusi su vozili u Leposavić, Zvečan i Mitrovicu.

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a pravo glasa ima 1.794.862 građana.

14:03
Tahiri: Građani ne mogu da glasaju jer su putevi neprohodni

Tehnički sekretar Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri izrazio je zabrinutost zbog nemogućnosti glasanja građana Kosova izazvanih snegom i neočišćenim putevima.

Tahiri je na konferenciji za novinare rekao da je DPK od jutros dobila brojne reakcije građana Kosova, posebno onih koji žive u ruralnim oblastima, koji su u nemogućnosti da izađu na birališta zbog neprohodnih puteva.

- Demokratska partija Kosova izražava zabrinutost zbog nečišćenja ulica i traži od naših institucija i Vlade Republike Kosovo da preduzmu sve mere da omoguće cirkulaciju građana.Takođe, pozivamo Centralnu izbornu komisiju da osigura da svaki građanin koji želi da glasa može to da učini - rekao je Tahiri.

13:58
Hakeri napali zvanični sajt Centralne izborne komisije u Prištini

Sajt Centralne izborne komisije Kosova u engleskoj verziji hakovan je i, umesto podataka o glasanju za vanredne parlamentarne izbore koji se održavaju danas, prikazuju se reklame za "vijagru".

Sajt Centralne izborne komisije
Sajt Centralne izborne komisije / Izvor: Foto: Printscreen/Sajt Centralne izborne komisije

Više o tome pročitajte OVDE.

13:17
Petković: Glasom za SL čuvamo vezu sa državom Srbijom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković kaže da za sada glasanje na izborima u KiM protiče u miru i kako treba, i da se nada da će tako i ostati do večeras.

- To je u interesu srpskog naroda i Srpske liste - rekao je Petković i ponovo pozvao Srbe sa prostora KiM da u velikom broju izađu na današnje izbore u pokrajini i podrže "Srpsku listu" jer time, kako kaže, čuvaju "pupčanu vrpcu" između KiM i države Srbije i dodao:

Petar Petković
Petar Petković / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Danas na veliki praznik Svetog Trifuna Srbi na KiM glasaju za svoju budućnost. Od presudne važnosti je da svi Srbi sa pravom glasa izađu na birališta i glasaju Srpsku listu. SL predstavlja projekat od nacionalnog značaja i ako želimo da nastavimo sve ono što je država Srbija radila na prostoru KiM, od investicionog ciklusa do borbe za svakog čoveka i napredak u srpskim sredinama, veoma je važna pobeda SL - istakao je Petković.

Više o tome pročitajte OVDE.

13:12
KiM: Incident na jednom biračkom mestu

Na biračkom mestu u Prekazu došlo je do incidenta kada su se fizički sukobila dvojica posmatrača iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

Navodno, do sukoba je došlo zbog bedža koji je nosio jedan od njih, a u njihovom razdvajanju učestvovala je i Kosovska policija, prenosi Gazeta ekspres.

13:10
Ambasada SAD u PR poziva građane da glasaju

Američka ambasada u Prištini pozvala je građane KiM da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima.

U objavi na Fejsbuku ambasada je poručila da ne treba dozvoliti pandemiji korona virusa da odredi budućnost.

- Ne dozvolite da vas pandemija spreči da doprinesete određivanju budućnosti Kosova. Izađite i glasajte, ali uradite to bezbedno - uz distancu i nošenje maski i poštovanje smernica lokalnih radnika na Kosovu - piše u objavi ambasade.

Do 11 sati na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo je oko 87.000 građana, što je dvostruko manje nego u istom periodu na izborima u oktobru 2019. godine.

13:07
Demokratija na delu: Veća izlaznost birača u srpskim sredinama

Nevladina organizacija "Demokratija na delu", koja nadgleda izbore od otvaranja biračkih mesta, saopštila je da se izborni proces odvija uglavnom neometano, uz napomenu da je smanjen broj biračkih centara izazvao poteškoće građanima da pronađu biračko mesto.

Izbori na KiM
Izbori na KiM / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Oni su dodali da je izlaznost u srpskim sredinama znatno veća u odnosu na druge gradove sa većinski albanskim stanovništvom.

- Do 10:00, pravo glasa iskoristilo je oko 5,2 odsto birača sa pravom glasa. Pravo glasa na ovim izborima ima 1.794.862 državljana Kosova. U opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom odziv je iznosio preko 10% odsto što je dvostruko više od ukupnog  proseka izlaznosti na nivou Kosova - poručeno je iz DnD.

13:02
Ljimaj: Izbori će omogućiti sigurnost i stabilnu vladu

Lider NISMA Fatmir Ljimaj glasao je danas u pratnji supruge u školi "Faik Konica“ u Prištini.

On je rekao da se nada da će ovi izbori omogućiti sigurnost i stabilnu vladu.

- Ovo je važan trenutak za demokratiju. Nadam se da će ovi izbori omogućiti stabilnost, sigurnost i stabilnu upravu. Sve će ovo biti ostvarivo ako budemo poštovali prošlost. U službi budućnosti su oni koji poštuju prošlost i znaju odakle su došli - rekao je on nakon glasanja.

13:00
Ekipi TV Kraljevo nije dozvoljen prelazak na Jarinju bez obrazloženja

Ekipa regionalne televizije Kraljevo krenula je jutros put Kosova kako bi propratila interno raseljene Raškog okruga na glasanju, ali ih policija na Kosovu nije propustila.

Zadržani su više sati i na kraju nisu mogli da pređu administrativnu liniju.

Kako navodi novinarka ove televizije, oduzete su im lične karte uz objašnjenje da se čeka odgovor iz Prištine.

Kako odgovor posle više sati iz Prištine nije stigao, na insistiranje članove ekipe vraćene su im lične karte, oprema i oni su se vratili u Krljevo.

Iz Kraljeva je rano jutros na glasanje na Kosovo krenulo devet autobusa sa raseljenim Srbima, a veliki deo građana i sopstvenim prevozom.

12:44
Srbi iz Gračanice: Očekujemo mir, slobodu i posao za mlade ljude

Meštani Gračanice i okolnih mesta nakon glasanja na vanrednim parlamentarnim izborima kazali su da od budućih političkih predstavnika u kosovskim institucijama očekuju da se mladim ljudima obezbedi posao i sačuva mir na Kosovu.

- Očekujem sve najbolje. Posao za našu decu to je najvažnije - kazala je Biljana Vučić.

Meštanin Lapljeg Sela Svetozar Karadžić nada se boljim uslovima života.

- Da nam bude lepše i da imamo slobodu - naveo je Karadžić

Svoje građansko pravi iskoristio je i Bogić Đurović iz Gračanice.

- Očekujem da će biti bolje za sve nas na Kosovu i Metohiji, dobrom ishodu izbora i pored hladnog vremena - rekao je Đurović

U opštini Gračanica glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima do sada pritiče regularno i bez incidenata.

12:33
Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Ministar za zajednice i povratak u aktuelnoj kosovskoj vladi Dalibor Jevtić glasao je na izbornom mestu u Osnovnoj školi "Staja Markovic" u Štrpcu.

Prema njegovim rečima, svaki izbori su značajni za opstanak Srba na Kosovu, jer se na svakim izborima pokazuje odlučnost srpskog naroda, kao i namera da se zaštite institucionalno.

- Pokazujemo ne samo da ne odustajemo, već i da nas u budućnosti bude više - rekao je Jevtić.

On je rekao i da očekuje da izbori proteknu u najboljem redu i kada je u pitanju primena mera zaštite protiv kovida-19, ali i u bezbednosnom smislu.

12:13
Ambasadori Nemačke i Francuske obišli biračka mesta na severu KiM

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Mari-Kristin Butel, obišli su danas biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, kako bi se, kako su rekli uverili kako teče izborni proces.

Ističući da su demokratski izbori važni za svako društvo, Rode je naveo da su ovog puta ambasade EU, Švajcarske, SAD, Velike Britanije i Japana, dogovorile "diplomatsko nadgledanje", te da je više od 90 njihovih timova raspoređeno po čitavoj teritoriji.

- Moja francuska koleginica i ja smo do sada obišli dva izborna mesta, od kojih je jedno ono gde uglavnom glasaju manjine. Uverili smo se kako protiče glasanje, koliko se poštuju kovid mere - rekao je Rode, koji je sa ambasadorkom Francuske posetio i nevladinu organizaciju Centar za zastupanje demokratske kulture, koja prati izbore na severu.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

On je dodao da će njih dvoje obići još jedno izborno mesto na severu, a posle podne će posetiti i druge delove teritorije.

Na pitanje šta očekuje od buduće vlade u Prištini, Rode je rekao da je važno da danas sve protekne u demokratskom duhu, a šta će posle toga doći, o tome, kao i uvek, kaže, odlučuju glasači.

Ambasadorka Francuske Mari-Kristin Butel je rekla da je ovo važan dan za demokratiju na Kosovu.

- Glasači na Kosovu zaslužuju transparentne, bezbedne izbore. Ovo je veoma važan dan. Obišli smo za sada samo dva biračka mesta, ali već vidimo da ima puno ljudi koji su izašli da glasaju - rekla je Butel.

 

DANAS IZBORI NA KOSOVU: Ko je favorit, a ko "vreba iz senke"? Srbi na ovim izborima biraju između tri liste

11:55
Adrijana Hodžić glasala u OŠ "Sveti Sava"

Nešto posle 11 sati, svoje biračko pravo u Osnovnoj školi "Sveti Sava“ u Severnoj Mitrovici iskoristila je nosilac liste Građanska inicijativa "Ujedinjena zajednica" Adrijana Hodžić.

On je u obraćanju medijima rekla da je ovo važan dan za sve građane Kosova i pozvala je sve one sa pravom glasa da izađu, iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju po savesti.

Adrijana Hodžić
Adrijana Hodžić / Izvor: FOTO: Youtube/Printscreen/Kosovo Online

- Veoma je važno za sve nas koji učestvujemo na ovim parlamentarnim izborima šta želite i kojim putem želite da idemo. Molim vas izađite u što većem broju i neka konačno na ovim prostorima zavlada demokratija - rekla je Hodžić.

Njena očekivanja od ovih izbora je da "narod podrži suživot, međusobno uvažavanje i svetliju budućnost za našu decu“.

11:53
Izlaznost do 11 sati 8,34 posto

Prema podacima Centralne izborne komisije do 11 sati svoje pravo glasa iskoristilo 131.859  birača ili 8,34 posto. 

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Do istog vremenskog perioda na prevremenim parlamentarnim izborima 2019. godine izlaznost je iznosila 9,64 posto.

11:35
Tačijev sin udaljen sa birališta zbog oznaka stranke

Sin bivšeg predsednika privremenih kosovskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa "Sloboda ima ime" na majci koju je nosio.

On se na biralištu pojavio sa majkom Lumnije Tači, međutim zbog oznaka je zamoljen da napusti mesto glasanja.

Hašim Tači
Hašim Tači / Izvor: Profimedia

Vratio se na biralište tek kada je skinuo majicu i zamenio masku.

Kako se navodi, ovo su prvi izbori na kojima je Endrit glasao bez oca koji se nalazi u pritvoru u Hagu, zbog optužbi za ratne zločine.

11:11
Slab odziv na najvećem biračkom mestu u Gnjilanu

Više od 15.000 građana ima pravo glasa u najvećem biračkom mestu u Gnjilanu, u školi "Timi Mitko", dok ih je na izborima 2019. bilo više od 18.000.

To je potvrdila direktorka škole Sevdije Sadiku. Dodajući da da je izborni proces na ovom biračkom mestu počeo u sedam sati i odvija bez problema.

Izobri na Kosovu
Izobri na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

- Na prošlim izborima  bilo je oko 18.110 birača koji su imali pravo glasa na ovom biračkom mestu, dok je ove godine nešto manji broj, 15.670 birača koji imaju pravo glasa. U ranim jutarnjim satima nije bilo mnogo birača, verovatno zbog vremenskih prilika. Do sada je na ovom biračkom mestu glasalo samo 1.100 birača - kazala  je ona.

Sadiku je rekla da do sada nije bilo nepravilnosti i da se poštuju antikovid mere.

Pravo glasa na ovoj opštini ima ukupno 94.923 birača, što je za 8.100 birača manje u odnosu na prethodne. Broj birača je smanjen jer su iz izbornog spiska izbačene osobe koje su imale UNMIK dokumente, umrle kao i glasače koji su se prijavili da glasanju poštom, saopštila je Opštinska izborna komisija u Gnjilanu.

11:07
KiM: Na severu bez nepravilnosti, do 10h glasalo 11% birača

Do 10 sati na severu Kosova i Metohije glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu (DnD), koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore.

Radaković je istakao i da izborni proces na severu KiM protiče bez većih nepravilnosti.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Inače, kako je izostala podrška OEBS-a, "Demokratija na delu", sastavljena od 10 nevladinih organizacija, među kojima iz Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), jedini je nezavisni posmatrač izbora.

- Proces se danas odvija hladno i smrznuto. Sibirski su krenuli izbori jutros, oko pet sati smo već bili po školama, koje su određene za biračka mesta. Proces za sada protiče bez većih nepravilnosti - rekao je Radaković, koji je izvršni direktor ACDC.

11:05
Glasao Isa Mustafa

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa glasao je danas u osnovnoj školi "Emin Duraku" u Prištini.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Mustafa je rekao da, iako vreme nije pogodno zbog snega i hladnoće, da bi građani trebalo da izađu na birališta.

- Svi građani trebalo bi da glasaju za demokratizaciju i ekonomski razvoj - rekao je Mustafa nakon glasanja.

10:30
Glasala Vjosa Osmani

Vršilac dužnosti tzv. predsednika Kosova Vjosa Osmani glasala je danas na Tehničkom fakultetu, prenosi Reporteri.

Osmani je na glasanje došla zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom i ćerkama.

Ona je, nakon glasanja, rekla da će svi građani svojom slobodnom voljom odrediti budućnost Kosova.

Vjosa Osmani
Vjosa Osmani / Izvor: Profimedia

- Hladan je dan, ali pozivam građane da masovno učestvuju na izborima, posebno žene i devojke, jer jednakost počinje na glasačkim kutijama - rekla je Osmani.

Ona se zahvalila svim zaposlenima na nesmetanom odvijanju izbornog procesa.

10:21
Ardita Duši pozvala sve građane Kosova da ostvare svoje biračko pravo

Portparolka izbornog štaba DSK Ardita Duši, na današnjoj prvoj konferenciji za medije, pozvala je sve građane Kosova da ostvare svoje biračko pravo.

Prema njenim rečima izborni proces je počeo u redovnim okolnostima, izuzev manjih odlaganja u ruralnim oblastima, uglavnom zbog vremenskih prilika.

Izobri na Kosovu
Izobri na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

- Svi posmatrači su na biračkim mestima i doprinose nesmetanom odvijanju izbornog procesa. DSK se zahvaljuje svim posmatračima iz lokalnih i međunarodnih organizacija, kao i svima koji doprinose nesmetanom odvijanju izbornog procesa. DSK poziva sve građane Kosova da ostvare svoje biračko pravo - rekla je Duši.

10:04
Glasao Aljbin Kurti

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glasao je danas na biračkom mestu na Ekonomskom fakultetu.

Kurti je, nakon glasanja, rekao novinarima da će građani danas odlučiti o svojoj budućnosti.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti / Izvor: Foto: Tanjug/AP

- Danas je svetao beli dan, kao i naša budućnost. Građanima je potrebna demokratija, institucijama legitimitet. Ovo je prilika i šansa koja mora da se iskoristi, Kosovo se vraća ljudima, sa ljubavlju prema zemlji izađite da glasate - poručio je Kurti.

09:56
Glasao Avdulah Hoti

Kosovski premijer Avdulah Hoti glasao je na Filološkom fakultetu u Prištini u pratnji supruge.

- Servet i ja smo ispunili svoju obavezu. Pozivam sve građane sa biračkim pravom da ostvare svoje biračko pravo. Danas je njihov dan, danas kažu svoju reč. Želeo bih da zahvalim svima koji su omogućili održavanje izbora, počev od službenika CIK, posmatrača, poverenika, međunarodnih i lokalnih promatrača - rekao je Hoti.

Avdulah Hoti
Avdulah Hoti / Izvor: Profimedia

On je naglasio da očekuje da će izbori proteći u skladu sa najboljim evropskim standardima.

09:41
Hodžaj glasao: Građani biraju, ekonomski oporavak ili izolaciju

Predsednik DPK Enver Hodžaj, u pratnji supruge Remzije Šahini-Hodžaj i sina, glasao je na Filološkom fakultetu u Prištini.

Izobri na Kosovu
Izobri na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Hodžaj je rekao da je danas dan kada govore građani, a ne političari.

- Suočeni su sa dve mogućnosti. Mogu da glasaju za ekonomski oporavak ili za ’prodavanje magle’ i izolaciju. Želim uspeh svim građanima - poručio je Hodžaj nakon glasanja.

09:34
Na Kosovu tri odsto biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem

Predstavnik "Demokratije na delu" Ismet Krieziu izjavio je da je na Kosovu tri odsto biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem zbog nedostatka potrebnog materijala.

Ova organizacija angažovala je 500 postmatrača koji će nadlgledati izbore.

Izobri na Kosovu
Izobri na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Krieziu je naveo da se na 95 odsto biračkih mesta poštuju antikovid mere.

- Angažovali smo 500 posmatrača uz podršku 50 mobilnih timova i 60 volontera. Tri procenta birališta otvoreno je posle sedam sati, jer je nedostajao potreban materijal. Maskama potrebnim za poštovanje mera opremljeno je 97 odsto biračkih mesta - rekao je on.

09:18
Oglasila se ambasada SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je građane da ostvare svoje biračko pravo.

Putem objave na Fejsbuku ambasada je pozvala građane da pokažu ljubav na Dan Zaljubljenih.

- Na Dan zaljubljenih pokažite ljubav prema državi i porodici. Glasajte! Budućnost Kosova je u vašim rukama - stoji u poruci ambasade.

08:58
Popović glasao u Gračanici

Potpredsenik Srpske liste Srđan Popović glasao je u pratnji svojih saradnika na biračkom mestu  broj 5 u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici.

Na teritoriji opštine Gračanice pravo glasa na vanrednim izborima za kosovski parlament ima 20.367 birača. Glasa se na 31 biračkom mestu u 15 biračkih centara.

08:45
Leposavić: Glasali Todić i Simić

Gradonačelnik opstine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo Onlajn.

Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, valiki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

08:30
Lideri Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Lideri Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik i nosilac izborne liste Igor Simić u pratnji čelnika ove partije i mnogobrojnih građana iskoristio je jutros u 8 sati svoje biračko pravo u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović - Alas".

Izobri na Kosovu
Izobri na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Rakić je u kratkom obraćanju novinarima nakon glasanja rekao da je ovo poseban dan za Srbe i da je, pored lošeg vrema i snega koji pada, veliki broj građana od ranog jutra izašao da obavi svoju građansku dužnost.

07:15
Oglasila se CIK

CIK je ponovila da za vanredne parlamentarne izbore pravo glasa na Kosovu ukupno ima 1.794.862 građana. Njih 103.582 van Kosova je dobilo pravo glasa.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Mirković

07:10
Glasala Valjdete Daka

Nakon što je iskoristila svoje građansko pravo predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka pozvala je sve građane da poštuju mere protiv kovida, a političke stranke da poštuju pravila CIK, Zakon o izborima i Ustav na današnji dan.

 Valjdete Daka
Valjdete Daka / Izvor: Foto: Printscreen

- Mogu potvrditi da je CIK završio sve svoje pripreme i ustavne i zakonske obaveze. Danas celi proces predajemo političkim subjektima i glasačima. Danas će CIK samo nadzirati provođenje izbora. Izvršili smo sve svoje dužnosti i obaveze - rekla je Daka.

Birači na celom Kosovu izlaze u sve većem broju, a prema najavama očekuje se rekordan broj izašlih.

07:05
U Severnoj Mitrovici je tačno u 7 sati otvoreno svih 23 biračkih mesta

U Severnoj Mitrovici je tačno u 7 sati otvoreno svih 23 biračkih mesta, na kojima će svoje pravo glasa moći da ostvari 17.568 građana koliko je upisano u birački spisak.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević potvrdio je da su sva biračka mesta otvorena na vreme.

- Sva biračka mesta su otvorena na vreme, u sedam biračkih centara, ukupno 23 biračka mesta. Za sada kao što vidite sve teče bez probleme i u ovako ranim jutarnjim časovima imamo dobar odziv birača. Nadam se da će svi u toku dana iskoristiti svoje biračko pravo i ja pozivam sve građane da izađu i da iskoriste to svoje pravo - rekao je Dimitrijević.

Glasanje je na vreme počelo i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu, u Gračanici, Leposaviću, Zubinom Potoku...

07:00
Otvorena biračka mesta

Izbori na KiM
Izbori na KiM / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta.

 

80:53
Raseljena lica krenula iz Beograda put KiM

Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Više o tome možete pročitati OVDE.

06:45
Na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača

Na izborima ne učestvuju vođe bivše Oslobodilačke vojske Kosova - Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi - koji su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu. Tako je ratno političko krilo u trci za poslanička mesta ostalo prilično hendikepirano u odnosu na pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Kurti je poslednjeg dana predizborne kampanje najavio da će prvih dana ili nedelja ako postane premijer uspostaviti reciprocitet prema centralnoj Srbiji. Rekao je da će to učiniti zato što je odlazeća tzv. vlada Avdulaha Hotija među prvim akcijama koje je preduzela bilo uklanjanje reciprociteta.

Predstavnici Srpske liste su tokom kampanje obiliazili pojedina domaćinstva u srpskim sredinama a druge dve srpske grupacije - Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez gotovo da nisu bili vidljivi tokom kampanje.

Sa druge strane, kampanja kod predstavnika albanskih partija bila je mimo svih epidemioloških pravila. Na skupovima je bilo i po nekoliko stotina ljudi, tako da se narednih dana može očekivati porast broja zaraženih korona virisom.

Izbori
Izbori / Izvor: Profimedia

Zbog opasnosti zaraze biće manje posmatrača na biralištima, tek njih oko 500 na 2.382 biračkih mesta.

Na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača, kojima je omogućeno da glasaju u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mesta, a građani glasaju za 120 članova novog parlamenta.

Centralna izborna komisija smanjila je broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, što u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora "delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle policije na Kosovu i Euleksa", dok iz policije Kosova najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

Piše:
Srbija Danas
14.02.2021. 07:21 00:06