fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ OTKRIO SVE KARTE: "Tražiće nam da priznamo nezavisnost Kosova, pritisci će biti sve jači"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Danas je u Beogradu održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je jedna od gorućih tema bila i trenutna situacija na Kosovu i Metohiji.

Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije najavio, Savet je imao pune ruke posla - uostalom, na sednici se razgovaralo o teškim pitanjima - osim o Kosmetu, razgovarano je i o situaciji sa korona virusom, situaciji i u regionu, svetu i Evropi, bilo je govora i o novoj administraciji u SAD, a svakako je jedna od glavnih tema bila borba protiv organizovanog kriminala.

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

UDARIO GRENEL NA IŠINGERA: Ne utišavajte homoseksualce i dajte da proverimo ko je šta uradio za Kosmet

UDARIO GRENEL NA IŠINGERA: Ne utišavajte homoseksualce i dajte da proverimo ko je šta uradio za Kosmet

Palmer najavio HITNU STVAR u dijalogu sa Prištinom: SAD stao na stranu EU, kritika lažnoj državi ponovo na spisku!

Palmer najavio HITNU STVAR u dijalogu sa Prištinom: SAD stao na stranu EU, kritika lažnoj državi ponovo na spisku!

- Prvo smo razgovorali o Kosovu i Metohiji, o nastavku dijaloga, ali i nastavku pritisaka na Srbiju da prizna nezavisnost Kosmeta. Takođe, razgovarali smo o pritisku sa kojim se suočavaju Srbi i ostalni nealbanci na Kosovu i Metohiji, ali i šta je to što može da nas očekuje u narednom periodu na Kosovu i Metohiji - istakao je Aleksandar Vučić.

Najviše muke očekuje nas kad je u pitanju nezavisnost lažne države i predsednik Srbije to nije hteo da krije, kao i uvek - otvoreno je govorio o teškoj situaciji u kojoj je naša zemlja trenutno.

- Srbija se nalazi, ne želim da kažem u bezizlaznoj poziciji, ali u veoma teškoj poziciji. Očekujemo nastavak dijaloga početkom maja, bićemo spremni za njega, ali želim da kažem svim građanima Srbije - od Srbije se očekuje na celoj zapadnoj hemisferi da će da bude ta koja će da prizna nezavisnost Kosova i to je suština celog procesa. Sve ostalo je usput, ili manje ili više, i nije se to mnogo promenilo, osim što će sada ta želja biti još izraženija nego što je to bilo ranije. Ne želim da govorim o nekim prethodnim vremenima, ali želim da kažem da ćemo mi štititi naše državne i naše nacionalne interese i da ćemo čuvati ono što možemo da čuvamo i ono što nismo do sada uspeli svojom neodgovornom politikom u prethodnim decenijama da izgubimo.

Vučić se, naravno, dotakao i onoga što je izuzetno značajno za opstanak našeg naroda na Kosmetu - ekonomije i planova za budući period, bar kad je reč o podršci matice ljudima u pokrajini, ali je govorio i o sporazumima koje mora da poštuje i albanska strana u dijalogu Beograda i Prištine.

- Govorili smo o poziciji našeg naroda i kako da pomognemo. Ono što se dogodilo to je da su albanske vlasti želele da naprave dublji upliv, nešto su uspeli da učine kupovinom srpskim duša - više na jugu - na severu ništa, ali na jugu, zbog nedaća našeg naroda i zato što tu imamo veći broj nezaposlenih, doneli smo odluke da ekonomski osnažimo taj deo Kosmeta. Govorim i o metohijskim enkalvama i centralnom Kosovu. Na severu je situacija značajno drugačija i odatle proističe nervoza pojedinih albanskih predstavnika, koji hoće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da oni ništa ne ispune iz ranijih dogovora. Mi ćemo insistirati na sprovođenju Briselskog sporazuma u potpunosti, dakle na stvaranju Zajednice srpskih opština onako kako je tim sporazumom, u prvih šest tačaka, predviđeno. Pozvaćemo se na reči evropskih zvaničnika da sve dogovoreno mora biti ispunjeno, što je naveo i gospodin Lajčak prilikom nedavne posete regionu - zaključio je Aleksandar Vučić.

 

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd