fbpx
Skip to main content
Kosovo

POTPUNI POVRATAK KOSMETA POD SUVERENITET SRBIJE! Procurili detalji novog non pejpera, Priština u panici!

Foto: Profimedia
Nemački politički magazin objavio detalje novog non-pejpera o Kosmetu i Srbiji

Nemački politički magazin Zuerst objavio je novi non pejper koji se tiče se odnosa Srbije i Kosova i Metohije. Dokument predviđa potpuni povratak Kosova i Metohije pod suverenitet Srbije na 99 godina.

SRBIJA NE MOŽE DA IH KONTROLIŠE, A NIKO DRUGI IZGLEDA NI NEĆE: Zabrinjava povratak fundamentalista iz Sirije na KiM

SRBIJA NE MOŽE DA IH KONTROLIŠE, A NIKO DRUGI IZGLEDA NI NEĆE: Zabrinjava povratak fundamentalista iz Sirije na KiM

ZMIJA TAČI IZLAZI PRED SUDIJE 19. MAJA: Nova statusna konferencija za zločince OVK

ZMIJA TAČI IZLAZI PRED SUDIJE 19. MAJA: Nova statusna konferencija za zločince OVK

BRZA REAKCIJA POLICIJE: Identifikovana dva maloletnika za kamenovanje crkve u Vitini

BRZA REAKCIJA POLICIJE: Identifikovana dva maloletnika za kamenovanje crkve u Vitini

Magazin napominje da non pejperi funkcionišu kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani, da bi se njihova sadržina vrlo lako mogla osporiti kao nerealna.

Jednaka prava, posebna pažnja za Albance sa srpskim državljanstvom

- Strane su se usaglasile da će svi građani na Кosovu i Metohiju uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji poseduju državljanstvo Republike Srbije - navedeno je, između ostalog, u predlogu kojeg je objavio Zuerst.

Zamišljeno je da obe strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Кosovu i Metohiji, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OSCE-a u podsticanju izbornog procesa. Tekstom je predviđeno i da su se "uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Кosovu i Metohiji i u Srbiji do aprila 2022".

- Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Кosovo i Metohija kojim upravlja pokrajinski guverner, ostvariće 99 godina posebnog statusa u Srbiji. Guverner istovremeno ima funkciju jednog od potpredsednika Skupštine Srbije.

kosovo
Foto: Profimedia

 

Zajedničko tržište bez dvostrukih carina, olakšice na administrativnim prelazima

Ovim non paperom predviđeno je da obje strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prelaza.

- Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Кosovo i Metohija ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima - navodi se dalje u dokumentu.

Predviđeno je da "Stalna Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Кosovo postaće stalni deo ove misije".

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd