fbpx
Skip to main content
Kremlj, Kosovo

NAPADI NA SRBE SVE ČEŠĆI! Moskva upoznata sa najnovijim dešavanjima na KiM, ruski ambasador se dao u akciju

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je danas sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavno održanih lokalnih pokrajinskih izbora i poslednjih incidenata u pokrajini.

Danas je najteže naći DOBROG MAJSTORA: Evo kako da rešite ovaj problem!

Danas je najteže naći DOBROG MAJSTORA: Evo kako da rešite ovaj problem!

FARSA NA SUĐENJU ZLOČINCIMA OVK U HAGU SE NASTAVLJA: Procurila poverljiva dokumenta, istražiteljka "pere ruke" od svega

FARSA NA SUĐENJU ZLOČINCIMA OVK U HAGU SE NASTAVLJA: Procurila poverljiva dokumenta, istražiteljka "pere ruke" od svega

ZVECKANJE ORUŽJEM U KOMŠILUKU: NATO i vojska lažne države raspoređeni u Sloveniji sa jasnim ciljem

ZVECKANJE ORUŽJEM U KOMŠILUKU: NATO i vojska lažne države raspoređeni u Sloveniji sa jasnim ciljem

Petković je istakao da su napadi i pritisci na srpski narod na KiM sve učestaliji, ukazavši na ozbiljnost poslednjih incidenata, kada su, u razmaku od samo dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica kosovske policije ROSU nelegalno, dva puta upale na sever Kosova i Metohije.

Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana, Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region, podsetio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petar Petković, Aleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko (levo) i Petar Petković
Foto: Tanjug

Informišući ruskog ambasadora o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, na kojima je Srpska lista ostvarila pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom, Petković je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je naglasio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju ZSO sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija.

Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu, iako je, prema Petkovićevim rečima, Briselski dijalog, u ovom trenutku, talac nespremnosti Prištine da sprovede u delo do sada postignute dogovore, pre svega preuzetu obavezu formiranja ZSO.

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na doslednoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da će srpsko-ruski odnosi nastaviti da jačaju u duhu tradicionalnog prijateljstva dve države i dva naroda.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd