fbpx
Skip to main content
Kosovo

NOVI PORAZ LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Čuveni diplomata saopštio odlične vesti za Srbiju, ALBANCI U OČAJU!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Profimedia
Prof. dr Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesku kazao je da tzv. Kosovo nije ponovilo svoj zahtev za prijem u Unesko od 2015

Prof. dr Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesku kazao je da tzv. Kosovo nije ponovilo svoj zahtev za prijem u Unesko od 2015. godine i da gotovo ne postoje šanse da se to dogodi i tokom 2021.

SRBIMA NA KOSOVU PONOVO CRTAJU METU? Drecun otkrio ciljeve kriminalnih grupa koje vladaju iz senke na KiM

SRBIMA NA KOSOVU PONOVO CRTAJU METU? Drecun otkrio ciljeve kriminalnih grupa koje vladaju iz senke na KiM

RAKIĆ NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Pupčanu vrpcu između Srbije i Srba niko ne može da preseče

RAKIĆ NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Pupčanu vrpcu između Srbije i Srba niko ne može da preseče

OGROMNA POMOĆ SRBIMA NA KOSOVU: Svim nezaposlenim ljudima Srbija poklanja 200 EVRA

OGROMNA POMOĆ SRBIMA NA KOSOVU: Svim nezaposlenim ljudima Srbija poklanja 200 EVRA

- Najavljivano je iz Prištine da bi se u spoljno-političkoj agendi tzv. Kosova mogao naći zahtev za prijem u Unesko ove godine. Genearlna konferencija Unesko se održava svake druge godine i zakazana je za jesen 2021. godine. "Zvaničnici" sa tzv. Kosova bi već morali da počnu sa pripremama stvaranja logistike i lobiranjem za zahtev za prijem u Unsesko. Međutim, nema takvih informacija sa tzv. Kosova - kazao je Tanasković.

Kako kaže, nedavni izbori u Prištini i proces formiranja vlasti , koji podrazumeva sukobe među samim Albanicima na Kosovu i Metohiji u mnogome otežavaju donošenje odluke o apiciranju za članstvo u Unseko.

- Nisam siguran, zapravo, gotovo da ne postoje šanse da tzv. Kosovo ove godine podnese zahtev za prijem u Unseko. Pre nekoliko dana zvaničnici iz administracije Kosova doživeli su diplomatski debakl kada su već računali da imaju dovoljno glasova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova. Ne verujem da će ulaziti u ponovni rizik diplomaskog kraha - kazao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, odmetničke vlasti na Kosovu i Metohiji su povremeno sklone izvesnom avanturizmu kao što je to bio slučaj 2017. godine, ali su odustali jer su njihovi pokrovitelji iz sveta procenili da nemaju šanse.

Diplomata
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Vratili su pismo sa zahtevom za članstvo u Unseko, iako su ga već odneli na poštu. Čini mi se da ni ove godine ne bi imali prevelike šanse za članstvo u Unesko sve i da podnesu zahtev za prijem u tu organizaciju. Amerika je napustila Unesko pa bi njeno lobiranje za članstvo tzv. Kosova u toj organizaciji bili ograničenog kapaciteta - kazao je Tanasković.

Predstavljena knjiga "Pusto tursko" Darka Tanaskovića

Knjiga orjentaliste i diplomate Darka Tanaskovića "Pusto tursko" predstavljena je danas u Narodnom muzeju u Beogradu.

Knjigu su objavili Institut za političko umrežavanje zajedno sa Institutom za evropske studije i Informatika AD Beograd, a recenzije su napisali dr Miša Đurković, dr Saša Gajić i Vojislav Lalić.

U studiji profesora Tanaskovića sabrani su radovi nastali nakon objavljivanja prvog izdanja knjige "Neosmanizam".

U prvom delu nalazi se nekoliko naučnih radova koji su nastajali povodom obeležavanja godišnjice balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Drugi deo knjige čine publicistički tekstovi koji su nastajali kao reakcija na određene provode i događaje povezane sa turskom spoljnom ili unutrašnjom politikom. Sve zajedno daje pregled unutrašnje i spoljnopolitičke dinamike Turske tokom decenije koja je na izmaku.

Darko Tanasković
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Miša Đurković je napomenuo da je knjiga profesora Tanaskovića veoma vredan dokument.

- U knjizi između ostalog prepoznajemo hronologiju promene spoljne politike Turske. To se najbolje ogleda na primeru odnosa Rusije i Turske. Imali smo prvo pretnju silom između dve zemlje, nagoveštavanje međusobnog uvođenja sankcija, pa sve do potpunog obrta u samo nekoliko godina, kada Turska kupuje naoružanje o Rusije iako je članica NATO. Tu specifičnu hronologiju događaja analizira profesor Tanasković u svojoj knjizi - kazao je Đurković.

Prema njegovim rečima, u knjizi "Pusto Tursko" nalazimo i analizu odnosa Turske prema Balkanu.

- Posebno je interesantan deo knjige koji govori o impresioniranosti turske administracije reakcijom srpskih vlasti na puču u Instanbulu. U Turskoj su bili impresionirani simpatijama Iz Srbije za ljude koji su pod tenkovima, sopstvenim životima branili suverenitet države u kojoj žive - kazao je Đurković.

Autor knjige Darko Tanasković kaže da je osetio naslov knjige jer upotpunjuje njegova osećanja, znanja i iskustva o Turskoj.

- To "Pusto tursko" za mene, sa jedne strane predstavlja duboku nostalgiju za vremenima koja su bila ljudskija, lepša, normalnija, kada se više živelo sa porodicom... Sa druge strane je zaziranje od pustoši i nečega što je opasno i preteće. Posebno me čini srećnim što će svako od čitalaca na svoj način i doživeti i otkriti "Pusto, tursko - kazao je Tanasković.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd