fbpx
Skip to main content
OVK

KRAJ "OVK KOALICIJE"? Ako se Bajden pita novi lider lažne države je izabran - albanskoj strani se NEĆE DOPASTI

Foto: Profimedia
Suroi je bio je pre dve godine u Beogradu kada je rekao da je koncept razgraničenja "piljarski pristup".

Lažna država Kosovo narednih meseci bira najviše rukovodstvo. Slede prvo vanredni parlamentarni izbori, a onda na proleće i predsednički.

OTIMALI BI SVE ŠTO JE SRPSKO! Priština ponovo provocira - bore se da lažna država bude primljena u UNESCO

OTIMALI BI SVE ŠTO JE SRPSKO! Priština ponovo provocira - bore se da lažna država bude primljena u UNESCO

U PETAK HARADINAJ PONOVO PRED LICEM PRAVDE: Da li će zločinac priznati krivicu?

U PETAK HARADINAJ PONOVO PRED LICEM PRAVDE: Da li će zločinac priznati krivicu?

TEROR NA "KOSOVU": KFOR uzurpirao zemlju srpskog domaćina!

TEROR NA "KOSOVU": KFOR uzurpirao zemlju srpskog domaćina!

Ako je suditi po novom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džou Bajdenu, on je već izabrao - novi lider u Prištini bi mogao da bude poznati političar i istaknuti publicista Veton Suroi.

A ako se to i ispuni, a trebalo bi, jer šta SAD kaže, to tzv. Kosovo i ostvari, Suroi bi mogao da bude vesnik da je Priština konačno račistila sa decenijskom vladivnom "OVK koalicije."

Otkud u centru pažnje Suori, čovek koji je pre tri godine odbio odlikovanje od Hašima Tačija?

"Krivac" je dokument "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom" koji je pre dva meseca, u toku kampanje za predsedničke izbore u SAD, procureo u javnost.

Džo Bajden
Foto: Profimedia

Potekla je iz Bajdenovog pera, a u njemu je skicirao kako vidi odnos Vašingtona i Kosova, i obavezao se da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, da će da insistira i na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha, kao i da će da zahteva punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući i braću Bitići.

Ipak, jedna rečenica privlači pažnju. Odmah na početku redova, našlo se ime Vetona Suroia.

Veton Suroi, bivši kosovski političar i pregovarač o nezavisnosti Kosova, rekao je o Bajdenu : "On je bio momak u Vašingtonu kojeg smo mogli da pozovemo, čak i ranih devedesetih."

Teško da se ime ovog najpoznatijeg kosovskog publiciste slučajno obrelo u Bajdenovoj viziji. Poznat je kao čovek koji ništa ne ostavlja slučaju, ovi redovi bi mogli da znače da će SAD zaigrati baš na ime Vetona Suroia, i ponuditi mu da on bude taj koji će pomoći u ispunjavanju plana za Kosovo. U prevodu, Bajden je tamošnjoj aktuelnoj garnituri poručio da se sklone i da se ujedine oko Suroia.

Ostaje teži deo, da se to sprovede, smatra politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

- Veton Suroi je oličenje vrhunskog intelektualca i izuzetno veliki poznavalac albansko - srpskih odnosa. Smatram da je predsednik SAD Bajden pomenuo Suroia upravo u tom kontekstu kako bi političarima na Kosovu slao ljudsku poruku koja znači da SAD žele da na mesto čelnika vide takvu osobu koja pruža veliki značaj za budućnost ne samo srpsko-albanskih odnosa, nego i regionalnih odnosa- kaže Šeholi.

Međutim, dodaje on, znajući politički duh na Kosovu skeptičan je da će lideri albanskih političkih partija naći ujedinjenje oko Suroia.

Veton Suroi
Veton Suroi
Foto: Profimedia

Publicista, učestvovao u Rambujeu

Ko je Veton Suroi? Sin istaknutog kosovskog pisca i novinara Reksaia Suroia, bivšeg jugoslovenskog ambasadora u Boliviji, Meksiku i Španiji, a tokom devedesetih godina prošlog veka bio istaknuta ličnost civilnog sektora na Kosovu. Utemeljivač je najvećeg dnevnog lista na albanskom Koha Ditore i nezavisne televizije KTV, stranke ORA. Bio je jedan od političkih lidera Albanaca na Kosovu i učestvovao je u mirovnim pregovorima u Rambujeu (1999) i pregovorima o statusu Kosova u Beču (2005-2007).

Štampa je pisala da se nudio 2011. godine predsedniku vlade Hašimu Tačiju za predsednika Kosova, ali to je ostalo u domenu spekulacija. Ono što se javno desilo je da je sedam godina kasnije odbio orden od Tačija, jer smatra da je Hašim Tači naneo veliku štetu Kosovu.

Krajem 2019. godine mediji na Kosovu su pisali da bi mogao da postane novi šef diplomatije u tzv. državi Kosovo, jer se on na kosovskim parlamentarnim izborima, založio za pobedu opozicionih stranaka, Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Hašim Tači
Foto: Profimedia

Bio je pre dve godine u Beogradu, kada je kritikovao uvođenje taksi, da bi EU trebalo da zauzme ozbiljniju ulogu u pregovorima, ali i da je koncept razgraničenja "piljarski pristup".

Založio se tada za stvaranje mini Evropske unije unutar prostora severa Srbije, preko Bosne i Hercegovine do Albanije. Kasnije su se mogle čuti kritike i da je jedna od prepreka razvoju Kosova i "Srbija sa proruskom politikom, naoružavanjem i mešanjem u kosovske prilike".

Govoreći o izboru predsednika lažne države Kosovo posle Tačijeve ostavke, sredinom decembra je rekao da nije isključen izbor iz "koverte", slično slučaju iz 2011. godine.

- U ovoj zemlji je sve moguće. U ovoj zemlji ništa nije isključeno. Ovde su se ostvarivala sva negativna predviđanja. Ono što je poznato u ovoj zemlji jeste da se može dogoditi ono što se ne može očekivati - rekao je Suroi.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd