fbpx
Skip to main content
Milovan Jovanović

Kurtijeva politika pretnja za region: Jovanović otkriva gde je šansa Srpske liste u novom rasporedu snaga na KiM

Foto: Srbija Danas
Jovanović navodi da je pred Kurtijem složen zadatak pronalaska partnera za formiranje nove parlamentarne većine

Nacionalistički Pokret Samoopredeljenje ubedljivi je pobednik nedavno završenih izbora na Kosovu. Brojne ankete predviđale su da će ovaj pokret osvojiti između 50 i 60 procenata glasova i bez problema samostalno formirati vladu. To se ipak nije ostvarilo, jer Samoopredeljenju nedostaje šest poslanika da bi vladao bez koalicionih partnera.

"ZAHTEVAMO HITNU REAKCIJU POLICIJE" Kancelarija za KiM osuđuje napad na Nikolu Rašića

"ZAHTEVAMO HITNU REAKCIJU POLICIJE" Kancelarija za KiM osuđuje napad na Nikolu Rašića

ALBANSKI ZLOČINCI PLANIRAJU BEKSTVO: Tužilaštvo traži da se PUSTE NA SLOBODU - sudije će preinačiti odluku?

ALBANSKI ZLOČINCI PLANIRAJU BEKSTVO: Tužilaštvo traži da se PUSTE NA SLOBODU - sudije će preinačiti odluku?

TAJNA DEPEŠA OTKRILA JEZIVO STANJE NA KOSOVU! Ovde su svi zaraženi - američka ambasada u Prištini moli Vašington za pomoć

TAJNA DEPEŠA OTKRILA JEZIVO STANJE NA KOSOVU! Ovde su svi zaraženi - američka ambasada u Prištini moli Vašington za pomoć

Skupština Kosova ima 120 poslaničkih mesta, od kojih je 20 rezervisano za manjine (10 za Srbe i 10 za druge manjinske zajednice).

Ovo su šesti izbori održani na Kosovu, od proglašenja nezavisnosti 2008. godine i drugi posle kojih će Aljbin Kurti biti u poziciji da postane premijer.

Vladajuća stranka Ise Mustafe, Demokratski savez Kosova najveći je gubitnik ovih izbora sa osvojenih 13 odsto glasova. Ovo je najlošiji rezultat od 1989. godine, kada je stranku osnovao Ibrahim Rugova.

U ovo izbornoj trci, Demokratska partija Kosova nastupala je bez dvojice dugogodišnjih lidera Hašima Tačija i njegove desne ruke Kadrija Veseljija, koji su podneli ostavke zbog optužbi za ratne zločine i otišli u Hag. Predvođena od strane bivšeg ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, DPK je osvojio 17 odsto podrške, što u datim okolnostima i nije toliko loš rezultat.

S obzirom na Kurtijeve najave da neće ulaziti u koalicije ni sa jednom od kosovskih stranaka, realno je očekivati da će proces formiranja nove vlade potrajati.

Situaciju dodatno komplikuje i potreba izbora predsednika skupštine i predsednika Kosova. Zakon nalaže da se nakon verifikacija poslaničkih mandata, na predlog stranke koji ima najviše poslanika prostom većinom bira predsednik Skupštine, a nakon toga i predsednik Kosova, za čiji je izbor potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja poslanika.

Ako izbor predsednika Kosova ne bude uspešan, proces formiranja vlade neće biti moguć. U tom slučaju, Skupština se raspušta i u roku od 45 dana raspisuju se vanredni parlamentarni izbori.

Pred Kurtijem je složen zadatak pronalaska partnera za formiranje nove parlamentarne većine. Ovu situaciju treba da iskoristi Srpska lista i da se pametno pozicionira.

Međunarodna zajednice godinama greši verujući da je učenik i sledbenik Adem Demaćija, ostrašćeni, dogmata, lenjinista i marksista, format političara koji će raditi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i zalagati se za saradnju, pomirenje i napredak celog regiona.

Evropska unija i građani Kosova imaju nerealna očekivanja da će se Aljbin Kurti, idolopoklonik Mao Cedunga i Staljina, obračunati sa korupcijom i kriminalom, da će reformisati državni aparat, da će izgraditi pravnu i efikasnu državu, zaustaviti odliv ljudi, smanjiti nezaposlenost, razviti ekonomiju i povećati standard.

To se neće realizovati, naprotiv,  regionu preti nestabilnost ukoliko Vašington pod hitno, ne preduzme adekvatne mere i spreči Kurtijevo destruktivno i opasno političko delovanje.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd