fbpx
Skip to main content
Kosovo

LAŽNA DRŽAVA NE ŽELI DOGOVOR: Situacja oko dijaloga Beograda i Prištine sve gora, a vreme prolazi

Foto: Profimedia
Odluka tzv. kosovskog Ustavnog suda da se raspišu vanredni parlamentarni izbori prekinuće dijalog Beograda i Prištine

Odluka tzv. kosovskog Ustavnog suda da se raspišu vanredni parlamentarni izbori prekinuće dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka konačnom rešenju kosovskog pitanja, ali neće zaustaviti sprovođenje dogovorenog Vašingtonskim sporazumoma, smatra politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri.

LAŽNA DRŽAVA TONE SVE DUBLJE: Kurti razgovarao sa predsednicom tzv. Kosova, nema naznaka o datumu novih izbora

LAŽNA DRŽAVA TONE SVE DUBLJE: Kurti razgovarao sa predsednicom tzv. Kosova, nema naznaka o datumu novih izbora

DOŠAO PO DOKUMENTA, PA ZAVRŠIO U ZATVORU: Srbina iz Peći uhapsili u Prištini kao "ratnog zločinca"

DOŠAO PO DOKUMENTA, PA ZAVRŠIO U ZATVORU: Srbina iz Peći uhapsili u Prištini kao "ratnog zločinca"

ZBOG KORUPCIJE PALA VLADA LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Još jedan Hotijev promašaj, novi izbori u roku od 40 dana

ZBOG KORUPCIJE PALA VLADA LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Još jedan Hotijev promašaj, novi izbori u roku od 40 dana

- Situacija nije bolja, nego je sve gora, vreme prolazi, problem ostaje, kao i zamrznuto stanje - kaže Tahir, uz ocenu da dijalog Beograda i Prištine ni uz manje dogovore po raznim pitanjima nije u usponu u poslednjih godinu i po dana..

On uz to dodaje i da sada u Prištini ne postoji instuticija koja bi mogla da pregovara sa Beogradom o konačnom rešenju.

Tahiri je rekao i da, kada je reč o dogovorenom Briselskim sporazumom, Zajednica srpskih opština neće moći da se formira pre izbora jer je za formiranje ZSO potrebno izglasavanje u Skupštini.

On naglašava da Vašingtonski sporazum ostaje na snazi i da će se sprovoditi i pojašnjava da će to biti učinjeno jer je to i međunarodna obaveza na koju su se obavezali i Beograd i Priština predsedniku SAD, ali i zato što je dobar i od njega svi imaju koristi.

Ustavni sud tzv. Kosova poništio je odlučujući glas poslanika za formiranje vlade Avdulaha Hotija i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a Tahiri pojašnjava da nisu poništene odluke Vlade, niti je vraćen Aljbin Kurti na mesto premijera.

/ Hotijeva Vlada nastavlja mandat do izbora nove vlade, odnosno do posle vanrednih izbora, što može trajati i dva, tri meseca", dodaje Tahiri.

Kada je u pitanju politička situacija u Prištini nakon odluke Ustavnog suda, Tahiri kaže da postoji određena nesigurnost, nespokojnost jer zakonski i proceduralno nije u potpunosti jasna situacija.

Tahiri dodaje da je tzv. Kosovo i bez predsednika, odnosno da Vjosa Osmani koja je prvenstveno predsednica Skupštine, vršilac dužnosti predsednika, a da za održavanje parlamentarnih izbora on mora da raspustiSkupštinu, odnosno i samu sebe, čime joj prestaje mandat davršioca dužnosti predsednika tzv. Kosova.

Kada je reč o građanima, Tahiri kaže da kod njih postoji određeno raspoloženje protiv sadašnje vlasti ili političkih partija koje su bile do sada na vlasti, kao i određeni otkloni od Samoopredeljenja koje računa da će dobiti 50 odsto i više glasova na izborima i to shodno izborima u Podujevu.

Ono što će posle izbora biti problematično, smatra Tahiri, je pitanje da li će stranke sarađivati međusobno i da li će obezbediti dvotrećinsku većinu kada se bude glasalo za predsednika.

- Ako se predsednik Kosova ne izabere u roku od dva meseca, opet će se ići na parlamentarne izbore i izgleda da klizimo ka tome da Kosovo sledeće godine, u februaru, martu, ima parlamentarne izbore dva puta - kazao je Tahiri.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd