fbpx
Skip to main content
Kadri Veselji

Lažna država spremila DESET USLOVA za Srbiju! Iza dokumenta stoje i SAD?

Foto: Profimedia
Predsednik parlamenta lažne države Kadri Veselji predao je liderima vladajuće koalicije u Prištini pisani predlog za suspenziju na 120 dana taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, pri čemu Srbiji za to postavlja deset, a BiH sedam uslova.

Prištinski sajt "Zeri" navodi da je Veselji uputio predlog "zarad očuvanja interesa Kosova i partnerstva sa SAD". Navodi se i da je prethodno dokument dat američkom ambasadoru u Prištini Filipu Kosnetu na sastanku kojem je prisustvovao i premijer lažne države Ramuš Haradinaj.

"Kljan Kosova" objavio je prvi Veseljijev dokument koji ima ukupno devet strana. U njemu se nalaze uslovi za suspenziju, mere tokom perioda suspenzije, kao i povraćaj takse i pun reciprocitet sa Srbijom i BiH.

Ocenjuje se da je ovakav Veseljijev predlog "zapravo još gori po Srbiju".

Što se tiče uslova za Srbiju, "preporučuje se privremena suspenzija na 120 dana, počevši od 1. februara" pri čemu će taj period biti "rok Srbiji da ispuni obaveze koje proizilaze iz sporazuma CEFTA, kao i sporazuma postignutih tokom dijaloga u Briselu".

- Srbija je u obavezi da promeni neprijateljski stav i u okviru normalizacije odnosa i napora za obezbeđivanje dobrosusedskih odnosa preduzme sledeće akcije - navodi se u Veseljijevom dokumentu nakon čega se listom navodi 10 zahteva.

Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Prvi među njima je "primena sporazuma o zajedničkim prelazima u okviru Integrisanog upravljanja granicama i pokazivanje saradnje u razmeni prekograničnih informacija i potvrda sa ciljem bezbednosti i olakšavanja trgovine između dve zemlje". Drugi je "prihvatanje i priznavanje svih dokumenata o robi, dozvola, pečata i dokumentacije koje koju su izdale vlasti Republike Kosovo", a treći "priznavanje barkoda i banderola na kosovskim proizvodima".

- Carina Srbije bi trebalo da prestane da koristi pečate srpskih paralelnih struktura na Kosovu i u potpunosti poštuje obaveze preuzete sporazumom postignutim 2. septembra 2011. u Briselu o međusobnom priznavanju pečata i obavezu proisteklu iz sporazuma CEFTA, gde su se strane dogovorile da se kod svih članova ove organizacije koriste samo potvrđeni pečati - piše u četvrtom uslovu.

TRAŽE IZLAZ IZ MIŠJE RUPE! Lažna država predlaže suspenziju taksi na 120 dana, ali...

Kao peti uslov navedeno je "priznavanje registarskih tablica kosovskih građana, kao i putnih isprava koje su izdale odgovarajuće institucije Republike Kosovo", šesti uslov je "uklanjanje barijera, duplih standarda i lošeg postupanja prema pripadnicima kosovske dijaspore koji prolaze kroz Srbiju", a sedmi uslov je "omogućavanje putnicima iz trećih zemalja da prođu u tranzitu preko Kosova u Srbiju".

- U duhu procesa normalizacije odnosa između dve suverene države i u skladu s obavezama preuzetim u sporazumima potpisanim u Briselu, Srbija bi trebalo da okonča napore na ometanju i nanošenju štete poziciji Kosova u međunarodnoj areni - piše u osmom Veseljijevom uslovu.

Među poslednja dva uslova nalaze se "primena sporazuma iz Brisela o revitalizaciji glavnog mosta na Ibru i glavnog puta u Severnoj Mitrovici, omogućavanjem slobodnog kretanja ljudi i roba u oba dela grada" i "primena sporazuma o energetici iz Brisela".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Jovan's picture

Jovan

Uhapsiti sve siptare i ......

1 | 2

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd