Skip to main content
KiM, Kosovo

MAJKE SE POBUNILE! Protest u Kosovskoj Mitrovici: NE DOZVOLITE Prištini da IZGLADNJUJE našu DECU! (FOTO)

Tanjug/​Sava Radovanović
"Naša deca imaju pravo na život i hranu, kao i sva deca sveta", poruka je srpskih majki sa KIM

U Kosovskoj Mitrovici je održan  protestni marš žena sa severa Kosova i Metohije, protiv uvođenja diskriminatorskih taksi Prištine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

NAKON SASTANKA: Predsednik Srbije izjavio da neće biti kontramera, a Han poziva Prištinu da odblokira saradnju

Naša deca imaju pravo na život i hranu, kao i sva deca sveta, poruka je srpskih majki sa KIM.

Nekoliko hiljada žena okupilo se ispred Kancelarije Euleksa i EU u Prištini sa transparentima na kojima piše "Ne izgladnjujte našu decu", "Unicef, help", "Žene protiv gladi", "Šta ćemo danas za ručak", "Deda Mraze, naša deca hoće nešto za jelo", "Majke sveta, naša deca su gladna", "Imamo pravo na hleb", odakle su se uputile u protestnu šetnju ka spomeniku Knezu Lazaru u centru Mitrovice.

Predsednica Unije žena KiM i načelnica školske uprave na KiM Jasmina Dedić rekla je da su žene i majke sa severa KiM danas poslale poruku Evropi i svetu da ne dozvole Prištini da sramnim odlukama izgladnjuju Srbe na KiM.

Kako je rekla, kosovske institucije na taj način pokazuju koliko su nezrelo demokratsko društvo i koliko su, navodi, bili neiskreni i licemerni u svojim namerama.

ŠTA SE KRIJE IZA PAKTA PROTIV SRBIJE?! Danas se je dan D! Sastaju se premijeri regiona i UDARAJU NA SRBE?!

- Evropo, imaju li deca srpskih majki kao i sva druga deca u demokratskim društvima pravo na igru i na učenje? Moraju li da se umesto poljupcima majki bude uz zvuke sirene za uzbunu - pitala je Dedićeva.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

Poručila je da će Srbi istrajati u svojoj nameri da ostanu i opstanu na KiM bez obzira na torturu Prištine.

Predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KiM Verica Tomanović rekla je da je povećanje taksi od sto odsto na robu iz centralne Srbije pokušaj zatiranja i nestanka Srba sa KiM, a da je svet pasivan i nezainteresovan da stavi tačku na jednoumlje prištinskih institucija.

Danas u Kosovskoj Mitrovici marš žena! Protestna šetnja protiv prištinskih mera

- Na ovim prostorima moguć je suživot albanske i srpske dece, ali uz pomoć međunarodne zajednice, glasa razuma - rekla je Tomanovićeva.

Podsetila je da je još nepoznata sudbina 527 nestalih Srba sa KiM i da njihove porodice skoro 12 godina žive bez saznanja o tome šta se njima dogodilo.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

Majka osmoro dece Ana Vuković rekla je da prištinske vlasti gaze i terorišu Srbe na KiM punih 19 godina, ali da oni, bez obzira na to, podižu svoje porodice na nemirnoj i nekad opasnoj kosovsko-metohijskoj oblasti.

Vukovićeva je navela da njena porodica živi od plate njenog supruga, koji je zaposlen u Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici.

- Plašim se za decu, ako se razbole, da li će biti lekova i po kojoj ceni. Plašim se, ali i molim sve majke da budemo hrabre i istrajne i da ne dozvolimo prištinskim institucijama da nas pomere odavde - poručila je Vukovićeva i pozvala Prištinu da ukine diskriminatorske mere koje, kako je istakla, nikome ne donose dobro.

Kako je Haradinaj dobio šamar od Brisela? Očekivao podršku, a dobio BRUTALAN ODGOVOR!

Sa protesta je pružena i podrška Uniji žena sa Vračara, čijim aktivistkinjama koje su nosile humanitarnu pomoć za bebe i porodilje juče nije dozvoljeno da pređu administrativni prelaz Jarinje i uđu na KiM, sa obrazloženjem kosovske policije da mogu da naruše bezbednost u pokrajini.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgledaju NAJBRUTALNIJE vojne vežbe na svetu

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd