fbpx
Skip to main content
OVK

"Masovni pokolji, silovanja, trgovina organima": Hag sastavio spisak ALBANSKIH ZLOČINACA! OVK konačno MORA DA ODGOVARA!

Foto: Profimedia
Kancelarija specijalnog tužioca Kosova u Hagu uputila je poziv za saslušanje pripadniku terorističke organizacije

Rustem Mustafa Remi, nekadašnji pripadnik terorističke OVK, prvi je i za sada jedini koji je dobio poziv Kancelarije specijalnog tužioca Kosova u Hagu da se javi ovoj instituciji polovinom januara iduće godine.

ZLOČINCI IZ PRIŠTINE U PANICI! Brisel vrši UDAR! EU danas UKIDA carine na srpsku robu i zabranjuje VOJSKU KOSOVA?!

Iako na prvu loptu ovo ne izgleda kao krupna stvar, sa druge strane mogla bi se protumačiti upravo tako jer bi mogla da znači da će sud za zločine počinjene na Kosovu 1998. -1999. godine, posle nekoliko godina tapkanja u mestu, konačno početi sa radom. Da se stvari izgleda pomeraju svedoči i pisanje prištinske štampe, koja navodi da su istražitelji Specijalnog suda za OVK ovih dana ispitali nekadašnjeg pripadnika ove organizacije Astrita Šabanija, koji izdržava zatvorsku kaznu od 20 godina zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca. On je ispitan zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu jednog Srbina i dvojice Roma u junu 1999. godine.

Ako se stvari ovako shvate, predstojeći period mogao bi da bude veoma zanimljiv jer, kako se odavno spekuliše, ovaj sud ne bi trebalo da mimoiđe veliki broj aktuelnih predstavnika prištinskih vlasti, već naprotiv. Biće tu i sitnijih ličnosti, ali javnost bi verovatno želela pre da vidi, a spekuliše se da bi to moglo i da se desi, one krupne, ratne komandante, zapovednike i sve one čija imena su naročito zvučna u kosovskoj javnosti, od Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, i drugih koji su danas politički predstavnici Prištine i najviši funkcioneri takozvane države Kosovo.

Međutim, da li će tako i biti videće se u narednom periodu, pošto su imena koja bi mogla da se nađu na optužnicama za sada u domenu spekulacija. Ipak, pominjalo se da bi optužnicama moglo da bude obuhvaćeno više od 60 bivših lidera i pripadnika OVK, i da bi među onih top 10 mogli da budu Ramuš i njegov brat Daut Haradinaj, zatim kosovski predsednik Hašim Tači i njegov ujak Azem Sulja, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj, aktuelni zamenik ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku... Optužnice bi mogle da budu podignute i kada je reč o nekim javnosti manje poznatim imenima, a opet viđenijim pripadnicima OVK poput Šukri Buje, Sokolja Dobrune. 

Iako se spekuliše da bi sve nosioce političkih funkcija i bivše pripadnike OVK do daljnjeg mogao da spasi imunitet, to je malo verovatno jer, bar bi tako trebalo da bude, nijedan političar ili komandant bivše OVK neće moći da ga ima pred Specijalnim sudom.Ono što se sporadično navodi kao razlog zbog koga bi svi ovi politički prvaci mogli da budu neko vreme na stend-baju je postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koje je sve izvesnije i koje bi, ako je suditi po tonovima iz EU, moglo da se desi u narednim mesecima.

OVK
OVK
Foto: Profimedia

Predsednik lažne države Hašim Tači svaki čas se pominje kao osoba koja će biti obuhvaćena jednom od optužnica. Njegova odgovornost je i politička, jer je bio lider i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Osim toga, on je bio i jedan od komandanata takozvane "Dreničke grupe", a u izveštaju izvestioca EU Dika Martija iznesena je sumnja da je organizovao trgovinu organima zarobljenih Srba. Prištinski mediji su u više navrata navodili da bi optužnica mogla da bude podignuta i kada je reč o Tačijevom ujaku Azemu Sulji, koji je bio jedan od osnivača OVK, i to zbog serije ubistava političkih protivnika, čime se bavio i "Euleks" u istrazi pod nazivom "Blaca 2".

Na meti tužilaštva mogao bi da bude i Kadri Veselji, koji je tokom ratnih godina na KiM bio prvi čovek obaveštajne službe OVK, takozvane ŠIK. Bio je i jedan od najuticajnijih komandanata u OVK, ali ne toliko eksponiran, pa su ga često nazivali i "gospodar Kosova iz senke". I on se pominje u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata na KiM. Prema navodima medija, on je bio i deo grupe "Crna ruka", u okviru koje je zajedno sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca.

Spekuliše se i da bi aktuelni premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj, ali i njegov brat Daut, mogli da budu spakovani za Hag. Sukobi sa srpskim snagama na KiM doveli su do toga da protiv njega budu podignute optužnice za ratne zločine, ali ga je Haški tribunal dva puta oslobodio. Bio je komandant operativne zone Dukađini (Metohija), učestvovao u napadima na policiju, mučenjima, ubistvima... Srpske vlasti ga terete i za silovanja i ubistva, čak i dece, što srpske što albanske nacionalnosti. Njegov brat Daut mogao bi da bude optužen za ista krivična dela kao i sam Haradinaj. Međutim, to nije sve, jer se on pominje i kao glavnoosumnjičeni zbog zločina na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u jezero, gde je kasnije pronađeno 39 tela. Takođe, pominje se i kao osoba koja je uključena u pojedina nerešena ubistva političkih rivala i stranaka koje su proistekle iz terorističke OVK.

Na spisku je, navodno, i Agim Čeku, nekadašnji komandant OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, za koga se sumnja da je i lično činio ratne zločine, ali i da nije sprečavao da oni budu učinjeni. 

Dokaza, nezvanično se može čuti, ima dovoljno i protiv Šaipa Muje, komandanta OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK, Šukri Buje, koji se sumnjiči za učešće u nekim zločinima tokom rata, a među njima je i napad na albansku porodicu u gradu Godan u Lipljanu, kao i Sokolja Dobrune, koji je, kako se navodi, bio egzekutor za potrebe OVK.

Prištinski mediji: Vučić ima tačne podatke O TRI PAKLENE HARADINAJEVE MERE ZA UDAR NA SRBE!

Specijalno tužilaštvo ima mandat da istraži više od 70 krivičnih dela u okviru ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koje je počinila OVK, i ima pravnu osnovu za istragu i krivično gonjenje zločina tokom 1998., 1999. i 2000. godine, od ubistava, deportacija manjina, ubijanja političkih protivnika, trgovine ljudima.

Ime još jednog aktuelnog političara, Fatmira Ljimaja, pominje se kao jedno od onih koje bi optužnice suda za OVK mogle da obuhvate. On je svojevremeno bio komandant OVK za region Mališeva. Njega je ove godine sud u Đakovici oslobodio optužbe za ubistvo dvojice civila, Ramiza Hodže i Seljmana Beriše, koja su se desila u oktobru 1998. godine baš u opštini Mališevo. Međutim, ova ubistva mogla bi da budu predmet interesovanja Specijalnog suda.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgledaju NAJBRUTALNIJE vojne vežbe na svetu

 

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd