Utorak 19. mar 2024.
Metju Palmer

DA LI JE MEĐUSOBNO PRIZNANJE AMERIČKI USLOV ZA BEOGRAD: Palmer otkrio kakve planove ima administracija Džoa Bajdena

Foto: Profimedia
Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju.

NAGLO PORASTAO BROJ PACIJENATA SA TEŽOM KLINIČKOM SLIKOM: Pogoršava se situacija u srpskim sredinama na KiM

NAGLO PORASTAO BROJ PACIJENATA SA TEŽOM KLINIČKOM SLIKOM: Pogoršava se situacija u srpskim sredinama na KiM

SRAMNA UCENA PALMERA: Ovo je jedino rešenje za Kosovo i Metohiju i treba ga doneti što pre

SRAMNA UCENA PALMERA: Ovo je jedino rešenje za Kosovo i Metohiju i treba ga doneti što pre

"Porastao broj pacijenata sa težom kliničkom slikom" Načelnik klinike u Gračanici upozorio na preteću situaciju

"Porastao broj pacijenata sa težom kliničkom slikom" Načelnik klinike u Gračanici upozorio na preteću situaciju

Palmer je, u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

Kako je kazao, cilj je potpuna normalizacija odnosa, a za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, što bi bilo, rekao je, najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu.

- Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da stranke sednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identifikuju tačke neslaganja i rade zajedno, kako bi pronašli put napred koji nas vodi tamo gde mislim da svi se slažu gde je to, a to je evropska budućnost Srbije i Kosova - rekao je Palmer, prenosi portal Kosovo online.

Nema rešenja bez kompromisa, smatra Palmer

Prema njegovim rečima, u ovom procesu veoma je važna transparentnost i do sada je postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu.

On dodaje da je važno da kosovska javnost shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak.

- Mislim da ne bi trebalo kretati od nule, jer je godinama urađen dobar posao, postignuti su i sprovedeni dogovori, pomoglo je jačanju razgovora i pružilo osnovu za nove razgovore, ali mislim da postoji prostor za veću transparentnost i otvaranje razgovora između političkih stranaka i što je najvažnije sa kosovskom javnošću - smatra Palmer.

Ističe da za pregovaračkim stolom nema rešenja bez kompromisa, što je reč koja izaziva strah u javnosti jer se često pogrešno razume.

- Kompromis kao i uvek u pregovorima znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora da razume potrebe druge strane i sarađuje u pronalaženju rešenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba da postoji sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, pođednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na Kosovu - rekao je Palmer.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd