fbpx
Skip to main content
Martin Palmer

DA LI JE MEĐUSOBNO PRIZNANJE AMERIČKI USLOV ZA BEOGRAD: Palmer otkrio kakve planove ima administracija Džoa Bajdena

Foto: Printscreen/Youtube/BalkanInsider
Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju.

NAGLO PORASTAO BROJ PACIJENATA SA TEŽOM KLINIČKOM SLIKOM: Pogoršava se situacija u srpskim sredinama na KiM

NAGLO PORASTAO BROJ PACIJENATA SA TEŽOM KLINIČKOM SLIKOM: Pogoršava se situacija u srpskim sredinama na KiM

SRAMNA UCENA PALMERA: Ovo je jedino rešenje za Kosovo i Metohiju i treba ga doneti što pre

SRAMNA UCENA PALMERA: Ovo je jedino rešenje za Kosovo i Metohiju i treba ga doneti što pre

"Porastao broj pacijenata sa težom kliničkom slikom" Načelnik klinike u Gračanici upozorio na preteću situaciju

"Porastao broj pacijenata sa težom kliničkom slikom" Načelnik klinike u Gračanici upozorio na preteću situaciju

Palmer je, u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

Kako je kazao, cilj je potpuna normalizacija odnosa, a za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, što bi bilo, rekao je, najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu.

- Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da stranke sednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identifikuju tačke neslaganja i rade zajedno, kako bi pronašli put napred koji nas vodi tamo gde mislim da svi se slažu gde je to, a to je evropska budućnost Srbije i Kosova - rekao je Palmer, prenosi portal Kosovo online.

Nema rešenja bez kompromisa, smatra Palmer

Prema njegovim rečima, u ovom procesu veoma je važna transparentnost i do sada je postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu.

On dodaje da je važno da kosovska javnost shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak.

- Mislim da ne bi trebalo kretati od nule, jer je godinama urađen dobar posao, postignuti su i sprovedeni dogovori, pomoglo je jačanju razgovora i pružilo osnovu za nove razgovore, ali mislim da postoji prostor za veću transparentnost i otvaranje razgovora između političkih stranaka i što je najvažnije sa kosovskom javnošću - smatra Palmer.

Ističe da za pregovaračkim stolom nema rešenja bez kompromisa, što je reč koja izaziva strah u javnosti jer se često pogrešno razume.

- Kompromis kao i uvek u pregovorima znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora da razume potrebe druge strane i sarađuje u pronalaženju rešenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba da postoji sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, pođednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na Kosovu - rekao je Palmer.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd