fbpx
Skip to main content
Hag

MOLIO DA GA PUSTE: Sud odbio nepristojnu ponudu teroriste Gucatija, ostaje u pritvoru

Foto: Profimedia
Uhapšen je kako ne bi pobegao i jer ima motiv i sredstva da ponovi dela.

Predsednik Udruženja veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati pojavio se danas prvi put u sudnici Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, u Hagu, posle hapšenja zbog sumnji da je krivično odgovoran za zastrašivanje potencijalnih svedoka u toku krivičnog postupka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Advokat odbrane Džonatan Ris tražio je da njegov klijent bude pušten na uslovnu slobodu, uz kauciju, ali je sud to odbio.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

VOĐA TERORISTA S JUGA SRBIJE ŽIVI U SVOM FILMU: Sanjao da je Kosovo nezavisno i da neće biti ništa od ZSO

VOĐA TERORISTA S JUGA SRBIJE ŽIVI U SVOM FILMU: Sanjao da je Kosovo nezavisno i da neće biti ništa od ZSO

- On je otac sedmoro dece, svi žive u okolini Skendera. Deca su mu od 23 do 30 godine. Ima osmoro unučadi, ima dijabetes i visok krvni pritisak, otežano se kreće. Baš danas je trebalo da ima pregled u Prištini za operaciju. Ima astmu. Uzimajući u obzir sve te okolnosti, mislim da bi puštanje na slobodu bilo dobro - rekao je advokat Džonatan Ris i dodao da se neće približavati ni na 100 metara kancelarijama udruženja OVK.

Kako je rečeno, postoji osnovana sumnja da je Gucati održao tri konferencije za štampu tokom septembra na kojima je distribuirao i medijima dostavi poverljive informacije, koji se odnose na rad Specijalizovanog tužilaštva i nije intervenisao kada je njegov saradnik Nasim Haradinaj izneo imena i ostale podatke potencijalnih svedoka. Takvo ponašanje predstavlja zastrašivanje kako bi se svedoci sprečili da daju izjave odnosno pokušaj da se osujete u svojim namerama i da se izvrši odmazda prema onima koji žele da daju informacije.

Uhapšen je kako ne bi pobegao i jer ima motiv i sredstva da ponovi dela.

On je prilikom prvog obraćanja posle hapšenja, rekao da "Euleks nije morao da dolazi da ga hapsi, jer da su ga pozvali, on bi sam došao". Njegova tri advokata koji su bili u sudnici podneli su četiri podneska kojim osporavaju hapšenje klijenta i sud.

Predstavnica Tužilaštva poručila je da prikupljaju informacije od svedoka koji su se osetili zastrašenim, prevodi audiovizuelni meterijal i analizira sve zapljeneno, kako bi optužnica što pre podignuta - najkasnije u roku od 30 dana.

Protiv Gucatija i Haradinaja se vodi postupak, jer su dosijei sa imenima svedoka i njihovim adresama, koje je nepoznati čovek dostavio udruženju, predstavili javnosti.

Veće suda uvažilo je stavove tužilaštva i donelo odluku da Gucati ostane u pritvoru.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd