fbpx
Skip to main content
Pacoli

Nakon debakla na sednici SB UN, Priština udarila na svetsku organizaciju: Prekidamo komunikaciju sa UNMIKOM!

Foto:YotubePrintscreen/Gazeta Express/Profimedia/ilustracija
Tzv. kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je UNMIK taj koji "krši međunarodno pravo".

Posle jušerašnjeg govora Zahira Tanina na sednici Saveta bezbednosti UN, gde je ocenio da su prištinske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa, te da nisu poštovale imunitet osoblja UN prilikom hapšenja dva pripadnika UNMIK-a u akciji koju su policijske jedinice sprovele 28. maja, a policijske snage koristile i prekomernu silu, reagovali su prištinski zvaničnici sa novom serijom oštrih kritika na račun UN.

Ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli tvrdi da je UNMIK taj koji "krši međunarodno pravo", da je njegov govor "potpuno neprihvatljiv" i da su prištinske vlasti navodno prekinule komunikaciju sa ovom organizacijom.

KRVNIK SLETEO U PRIŠTINU! Klintona Pacoli dočekao SKANDALOZNOM PORUKOM (FOTO)

KRVNIK SLETEO U PRIŠTINU! Klintona Pacoli dočekao SKANDALOZNOM PORUKOM (FOTO)

Haradinaj "objasnio" zašto su uvedene takse na srpsku robu

Haradinaj "objasnio" zašto su uvedene takse na srpsku robu

"NE ŽALIMO SRPSKU DECU, NI MAJKE, GORI SU OD ŽIVOTINJA" Snimak sa Kosova koji pokazuje SVU MRŽNJU ALBANACA (VIDEO)

"NE ŽALIMO SRPSKU DECU, NI MAJKE, GORI SU OD ŽIVOTINJA" Snimak sa Kosova koji pokazuje SVU MRŽNJU ALBANACA (VIDEO)

- Izjava UNMIK-a još jednom pokazuje na kako neozbiljan način se UN odnose prema ovom slučaju. Ne žale zbog ponašanja svog osoblja i nema razjašnjenja zašto nisu ukinule imunitet. Sa ovakvim ponašanjem, UN nanose štetu svojoj reputaciji na Kosovu. Mi nećemo prestati da postavljamo pitanja - navodi Pacoli.

- Govor šefa UNMIK-a bio je potpuno neprihvatljiv. On nije izrazio žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja njegovog osoblja. Dobiće uvek isti odgovor onda kada se međunarodna misija koristi za stvaranje prepreka vladavini prava i državi Kosovo. Kosovo se ne žali, delovali smo kao država i to ćemo činiti uvek - napisao je Pacoli i dodao:

- Osoblje UNMIK-a krši međunarodno pravo i Povelju UN-a. Zvaničnik je opstruisao rad policije, a drugi zvaničnik je uhvaćen u krađi. Trebalo bi da se time UNMIK pozabavi, ne Kosovom. Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om i dokle god oni ne razjasne situaciju, nećemo ih smatrati prijateljima Kosova. Imidž UNMIK-a danas je za žaljenje.

Pacoli i Vljora Čitaku su serijom poruka i preko tvitera reagovali negativno na nastup Zahira Tanina, UNMIK, kao i srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, zabeleživši čak i snimak rasprave Dačića sa Čitaku posle zvanične diskusije, sa porukama o nediplomatskom, nekulturnom ponašanju Dačića prema Vljori Čitaku.

U odgovoru za KoSSev na Pacolijeve navode, portparolka UNMIK-a Sanam Dolatšahi rekla je:

- Zbog činjenice da su Ujedinjene Nacije već uključene u ispitivanje o preciznim okolnostima u vezi sa hapšenjem i povređivanjem dva člana svog osoblja, Misija neće komentarisati.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd