fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"NE TREBA NAM JOŠ JEDAN SUKOB SA NATO" Vučić nikad oštriji - neka nikome ne padne na pamet da oružjem tera Srbe s Kosova

Foto: Profimedia
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija kao država ima načina da sačuva i zaštiti Srbe na Kosovu ukoliko dođe do eskalacije nasilja nad srpskim življem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbiji ni slučajno ne treba još jedan sukob sa NATO, ali i da Srbija ne može da dozvoli da neko oružje iskoristi kako bi proterao srpski živalj sa Kosova.

ZA ALBANCE SU LITURGIJE U CRKVAMA "PROVOKACIJA" Vučić otkrio šta su predstavnici Prištine pričali u Briselu

ZA ALBANCE SU LITURGIJE U CRKVAMA "PROVOKACIJA" Vučić otkrio šta su predstavnici Prištine pričali u Briselu

NAMEŠTALJKA U BRISELU KOJA IM NIJE PROŠLA! Objašnjeno zašto lažna država pokušava da sabotira dijalog

NAMEŠTALJKA U BRISELU KOJA IM NIJE PROŠLA! Objašnjeno zašto lažna država pokušava da sabotira dijalog

"DOŠLO JE DO NAZADOVANJA U DIJALOGU SA PRIŠTINOM" Analitičar otkrio manjkavosti procesa u Briselu

"DOŠLO JE DO NAZADOVANJA U DIJALOGU SA PRIŠTINOM" Analitičar otkrio manjkavosti procesa u Briselu

- Naše je da diplomatski reagujemo, da rešavamo stvari mirnim putem, u nadi da nikome nikada neće pasti na pamet da pokuša oružje da iskoristi kako bi proterao srpski živalj sa njegovih vekovnih ognjišta - kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, s obzirom da su ruske trupe napustile Kosovo, sada jedino možemo da razgovaramo sa NATO.

- Zato sam išao da razgovaram sa Jensom Stoltenbergom, razgovarao sam i molio ih za poštovanje svega onoga što smo dogovorili u Briselu u vezi odlaska oružanih formacija na sever Kosova. Molio sam da se ne pravi prava vojska jer nemaju ta prava prema Rezoluciji 1244. Naravno da ih to ne interesuje - kazao je predsednik.

Kako kaže, u međuvremenu Srbija pravi snažniju vojsku nego što je ikada bila.

- Ali, ako me pitate da li nam treba sukob sa NATO, ni slučajno, jednom smo imali sukob i ja ne želim da se takve stvari dešavaju - kaže Vučić.

Dodaje da je istovremeno spreman da kaže i Albancima i međunarodnoj zajednici da Srbija neće dozvoliti ugrožavanje života i imovine našeg naroda.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Tu nema velike filozofije i ja mislim da u toj vrsti ravnoteže leži naša snaga jer mi da gledamo slike koje prikazuju Srbe na traktorima od negde da nam dolaze ne možemo - kaže.

Ističe da je srce svakog od nas obeleženo traktorskim kolonama iz Krajine, i da danas kada dolazi 4. i 5. avgust i kada pogledamo snimke žena, dece, staraca na traktorima koji dolaze u Srbiju, nema nikoga da mu srce ne zakuca jače.

- Zamislite da Srbija to još jednom preživi. To više ne bi bio ožiljak u našim srcima i duši, to bi bio kraj postojanja naše nacije i mi to sebi ne možemo da dozvolimo - ističe Vučić.

Naglašava da je iz tog razloga bezbroj puta kazao i predstavnicima međunarodne zajednice i Albanaca da ne bi trebalo iko da se igra sa ugrožavanjem mira i stabilnosti.

- A, o svim drugim rešenjima ovde ne mogu da govorim, vi to razumete - kazao je Vučić.

Vučić: Ova vlast neće priznati Kosovo ni pre ni posle izbora

Vučić je poručio i trenutna vlast neće priznati nezavisnost Kosova ni pre niti posle bilo kojih izbora, kao što je to radila prethodna vlast, pošto depeše Vikiliksa potvrđuju da je prethodni režim tražio od zapadnih zemalja da ne potežu pitanje priznanja Kosova pre izbora.

Vučić, je na pitanje novinara da li su posle 2000. godine izgubljene šanse po pitanju Kosova, rekao da tada nismo imali nijednu šansu pošto ta tema nikog suštinski nije ni interesovala u to vreme.

- Već je bilo samo nemojte tu temu da potežete pred izbore, već ćemo da priznamo Kosovo kada se izbori završe, što možete da vidite kroz depeše Vikiliksa i onoga što je govorio Borko Stefanović - naveo je predsednik.

Kako je rekao, oni su molili sve zapadne predstavnike samo da im ne traže da ne idu na priznavanje nezavisnosti Kosova pre izbora već posle izbora.

- I oni su tako i uradili (zapadne zemlje), čekali su da prođu izbori i onda su priznali nezavisnost Kosova. Postoje dokazi da su im to tražili. Šta vi očekujete da vam se desi, kad tražite da ostanete na vlasti i kažete njima - nas je baš briga za Kosovo - rekao je Vučić.

Ponovio je da ova vlast neće priznati Kosovo ni pre ni posle bilo kojih izbora, da to unapred kaže iako sluša već devet godina o nekakvoj izdaji Kosova.

To govori o većoj ozbiljnosti i većoj snazi spske države, dodao je Vučić.

Kazao je da su po pitanju Kosova najviše propuštene šanse posle Drugog svetskog rata, do 1971. kada je bilo do 22 odsto Srba na KiM, pošto su posle ti procenti počeli naglo da padaju.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
22 Beograd