fbpx
Skip to main content
Kosovo

"NE MOŽEMO GOLORUKI - DAJTE NAM ORUŽJE, MI ĆEMO" Emotivne ispovesti Srba na Kosovu tokom sastanka sa predsednikom!

Foto: Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Rašku nakon dramatičnih scena u Kosovskoj Mitrovici i upada jedinica ROSU, nakon čega se odlučio na hitan sastanak sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Sastanak je nabijen emocijama, a kosovski Srbi izneli su predsedniku primere maltretiranja kojim su izloženi.

"Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999" - pitala je predsednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS.

Situaciju na Kosovu pratite iz minuta u minut na našem blogu klikom OVDE

 

Doktorka otkriva: Zbog čega su ŽENE podložnije NADUTOSTI, GASOVIMA I GRČEVIMA i kako to da rešite?

Doktorka otkriva: Zbog čega su ŽENE podložnije NADUTOSTI, GASOVIMA I GRČEVIMA i kako to da rešite?

ZAGRMEO RIČARD GRENEL ZBOG SITUACIJE NA KiM "Bajden ne sme da ćuti, ovo je opasno!"

ZAGRMEO RIČARD GRENEL ZBOG SITUACIJE NA KiM "Bajden ne sme da ćuti, ovo je opasno!"

KO JE NAHUŠKAO ALBANCE NA SRBE? Predsednik Vučić otkrio šokantne detalje o današnjem incidentu na KiM

KO JE NAHUŠKAO ALBANCE NA SRBE? Predsednik Vučić otkrio šokantne detalje o današnjem incidentu na KiM

 

 

- Da li će država stati iza nas ili ćemo sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lekove, platimo osnovne stvari. Sve su nam ukinuli - rekla je ona.

Naglasila je da su došli u situaciju da moraju u Rašku po lekove, da za to plaćaju taksi jer nemaju prevoz.

- Ne znam više šta da radim. Sin je morao da mi ode ode sa Kosova, radio je u policiji. Željna sam svog sina, svojih unučića. Da li i ja sada moram da napustim svoje ognjište, kao devedesetih godina? - upitala je ona.

Jedan od Srba sa Kosova rekao je da situaciju na Kim ne može više da izdrži.

- Terorišu narod, došli sa idejom da hapse švercere, ali sa bojevom municijom. Mi to ne možemo više da tolerišemo, ako hoćete da nas zaštitite, molimo vas. Mi više dalje ne možemo da izdržimo - čulo se na sastanku.

Više Srba koji prisustvuju sastanku reklo je da su pripadnici ROSU pucali nasumice.

- Ranili su dečka pored nas, šta je sledeće? Samo želimo da znamo da imamo pomoć države i ljude kojima verujemo - rekao je jedan od prisutnih građana.

Vučić rekao kosovskim Srbima da će saslušati sve što imaju da kažu:

- Neću moću da vam kažem sve što znamo jer ćemo neke stvari morati da ostavimo za manji skup i svakako bez kamera. Na kraju ću odgovoriti na sve što imate da mi kažete i da pokušamo da se dogovorimo šta nam je u narednom periodu činiti - rekao je Vučić.

Predsednik je upitao predstavnike Srba na KiM da li su tražili prisustvo medija na šta je dobio potvrdan odgovor.

- Ne razumem zašto će nam kamere na ovakvom sastnaku, ali poštovaću vaš izbor. Saslušaću vas sat ili dva, možda i duže, ali ću odgovoriti na sva vaša pitanja - rekao je Vučić.

Predsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je zaprepašćen dešavanjima u Mitrovici i da je morao da popije lekove za smirenje.

- Razumeo bih da su nas prebijali kundacima i pendrecima, ali da neko puca na ovaj narod ne mogu da razumem. Ako se ovako nešto desi ponovo mi ćemo imati opšti otpor - rekao je Simić.

On se sastao sa predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nakon što su jutros specijalne jedinice kosovske policije upale na sever pokrajine i ranile jednog Srbina.

Za reč se javio i otac četvoro dece.

- Imam četvoro dece, mi više ovaj teror ne možemo da izdržimo. Mi ćutimo i trpimo, ali više ne možemo. Ja nisam spreman goloruk da idemo na njih, oni su sve sporazume prekršili, možete li da nam pomognete, da se izborimo, da znamo na čemu smo? - upitao je jedan od Srbina.

Iz hale se čuo i povik, "dajte nam oružje". Srpski narod na KiM je spreman da odgovori na napade i provokacije tzv. Prištinski vlasti.

Miloš Rakić (25) rekao je da su ih jutros probudili pripadnici ROSU, i to udarcima kundacima o vrata.

- Desilo se danas nešto najcrnje, bilo je i ranije, ali mi više nemamo kud. Ovo je bilo čisto terorisanje naroda. Veliku žrtvu smo podneli svih ovih godina - rekao je Rakić.

Pre Vučića u Rašku su doputovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić, pošto je salušao ispovesti Srba, istakao je da su Albanci za današnji događaj imali podršku makar jedne države.

- Lajčaku sam rekao, zauzdajte ih, ako niste u stanju, zauzdaćemo ih mi. Za ovo danas su imali podrške makar jedne države, a postoje tri razloga za ovo danas. Prvi razlog je zato što ih neke sile požurij, tu se nalazi želja zapadnih sila da se sve destabilizuje. Njima nije cilj samo celovito nezavisno Kosovo, već slabljenje Srbije. Mislite li da nekome od njih odgovara da je Srbija prva po platama - upitao je on.

Istakao je da "Britanija, Amerika, Nemačka" neće odustati od punog i nezavisnog Kosova.

- I baš ih briga. Ni danas nisu rekli da su krivi, i nemojte da naša suza traži roditelje na toj strani - kazao je Vučić.

Podsetio je i da nije on taj koji je potpisao Briselski sporazum ali da je on taj koji nije dozvolio Prištinu u UN te naglasio da je za to da se sačuva mir.

Mogu da vam kažem, šta god da se desi, Srbija će biti uz vas.

- To nisam rekao pro forme, a oni koji me poznaju znaju šta to znači. Pred nama je težak period, tražiće nestanak Republike Srpske pre proleća, i to će pasti napleća Srbije - kazao je on.

Za Srbiju će, kako kaže, spas biti briselski sporazum, jer druga strana neće da ga ispuni.

- Ne reagujete na ne nasilje, a ako krenu, vi zaštitite svoj narod a mi ćemo biti uz vas. Samo imate u vidu kolika je cena koji ćemo svi mi za to morati da platimo. Ako krenu i nastave sa upucavanjem, nećemo imati izbora. Moja poruka i njima i vama je: čuvaćemo mir, nisam poput nekih drugih, i nije ova Srbija poput ranije. Molim NATO da obavi svoj posao, Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode red, a ako to pokušaju, moj odgovor će biti kristalno jasan, a u toj borbi mi ćemo da pobedimo - kazao je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare da je u današnjem napadu specijalaca ROSU na Srbe na severu Kosova ranjen Srećko Sofronijević /36/, za čiji život se bore ljekari u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da je u upadu prištinskih specijalaca i rafalnoj paljbi povrijeđeno je desetine Srba, dodajući da će se zbog izuzetno dramatične situacije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u 15.00 časova u Raškoj sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i da će prije toga obići još nekoliko lokacija.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd