fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

NE ZNAJU KO JE IZDAJNIK: Opšte rasulo u albanskim redovima, nemilosrdno se optužuju, umešani Rama i Tači

Foto: Profimedia
Oštre optužbe vladajućih socijalista upućene su na račun lidera opozicije Ljuljzima Baše

Oštre optužbe vladajućih socijalista upućene su na račun lidera opozicije Ljuljzima Baše oko njegove navodne uloge u istragama ratnih zločina koje su tokom rata počinili pripadnici OVK, i dok socijalisti tvrde da je izdajnik, Baša kaže da je to jeftina predizborna propaganda.

Bacamo li novac na pogrešne probiotike?

Bacamo li novac na pogrešne probiotike?

ALBANCI NAPALI SRBINA U GRAČANICI: Uz povike "UČK" Zorana (29) gađali kamenjem i staklenim flašama

ALBANCI NAPALI SRBINA U GRAČANICI: Uz povike "UČK" Zorana (29) gađali kamenjem i staklenim flašama

PREBIJEN DARKO TASIĆ U PODUJEVSKOM ZATVORU: Nepoznati napadači ga vezanog tukli, od udaraca ostao bez svesti

PREBIJEN DARKO TASIĆ U PODUJEVSKOM ZATVORU: Nepoznati napadači ga vezanog tukli, od udaraca ostao bez svesti

- Ljuljzim Baša je radio za UNMIK i lično je učestvovao u istragama o zatvorima OVK u severnoj Albaniji - napisao je Tauljent Balja, šef poslaničke grupe vladajućih demokrata, pokrenuvši na taj način lavinu optužbi na račun šefa najveće opozicione stranke u Albaniji.

Suštinski, vladajuća stranka optužuje najvećeg političkog rivala da je tokom istrage navode iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija kao prevodilac učestvovao u istragama na severu Albanije.

Nešto kasnije, nekadašnji komandant jedne od operativnih zona OVK, Ljatif Gaši optužio je Bašu da je, doduše maskiran, bio prisutan tokom njegovog hapšenja 2002. godine.

- Tu nije bio samo on, već i ćerka Saljija Beriše. I ona je nosila masku - rekao je Gaši albanskoj televiziji Top čenel.

Ljuljzim Baša je bio deo tima istražitelja Haškog tribinala koji su istraživali zločine počinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine, nakon čega je bio deo Odeljenja za pravosuđe pri UNMIK-u.

Socijalistička partija u Albaniji, tokom sukoba na Kosovu, bila je bliska sa liderima OVK, pre svega jaka je bila veza tadašnjeg premijera Fatosa Nanoa sa Hašimom Tačijem.

Istovremeno, demokrate na čijem se čelu tada nalazio Salji Beriša podržavala je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove.

- Tražim samo jedno, da objasniš svoju ulogu u ovim istragama - napisao je albanski premijer Edi Rama.

Baša je optužbe odbacio, navodeći da se radi o predizbornoj propagandi i pokušaju vlade Edija Rame da zamaskira sopstvene neuspehe u brobi sa pandemijom koronavirusa.

Na njegovu stranu stali su i nekadašnji zvaničnici UNMIK-a koji su naveli da Baša nije učestvovao u istragama ratnih zločina, kao i da nije prisustvovao hapšenjima.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa je rekao da "neistinite konstrukcije" neće pomoći šefovima OVK, koji su optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu, navodeći da taj tribunal nisu osnovali ni Baša, ni Beriša, već kosovski parlament.

Specijalni sud za zločine OVK počeo je suđenja četvorici komandanata, uključujući političkog lidera OVK Hašima Tačija, portparola Jakupa Krasnićija, šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija i jednog od regionalnih komandanata Redžepa Seljimija.

Oni su optuženi za udruženi zločinački poduhvat, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, počinjene tokom 1998. i 1999. godine. U optužnici se navodi više od 100 ubistava i nekoliko stotina protivpravno zatvorenih osoba.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd