Skip to main content
Kosovo

"Nema SPAJANJA SA KOSOVOM! Beograd da PRIZNA, ali ni tu NIJE KRAJ": Britanski stručnjak IZNEO SRAMNE PLANOVE!

Foto: Profimedia
Ker Lindzi ističe da ideju o promeni granice i razmeni teritorija mnogi posmatraju sa pomešanim osećanjima, ali je bitno da lideri obeju strana razgovaraju o svim opcijama

Nema razloga da se sa strepnjom gleda na promenu granice kao moguće rešenje kosovskog problema, poručuje istraživač na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, ekspert za jugoistočnu Evropu Džejms Ker Lindzi.

"PRESTANITE! Korekcija granica nije ĐAVOLJI POSAO!" Zašto Haradinaj gubi živce, a Vašington okreće leđa?

- Ako jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. nije zabrinulo međunarodnu politiku i nije vodilo ka konfliktu, zašto bi dogovor Beograda i Prištine trebalo da zabrine međunarodnu javnost? - zapitao je Ker Lindzi. Prema njegovim rečima, razumljivo je da postoji zabrinutost zbog promene granice i razmene teritorija kao mogućeg rešenja, ali postoje "snažni argumenti" koji ukazuju na to da se ne treba plašiti konflikta kao posledice takvog rešenja. Međunarodna zajednica, dodaje, treba da prihvati svako rešenje do kog bi dogovorom došli Beograd i Priština, pa tako i razmenu teritorija.

- Znam da se radi o škakljivom pitanju. Nalazimo se u veoma teškoj situaciji deset godina od proglašenja nezavisnosti Kosova. Znam da neke zemlje povlače priznanje, ali ne treba verovati da je moguće da se Kosovo ponovo spoji sa Srbijom. Istovremeno, i Priština zna da ne može da pristupi EU i UN ako nema dogovor sa Srbijom. Mislim da je to ključno i pruža priliku obema stranama za dogovor - ukazao je on.

Ker Lindzi ističe da ideju o promeni granice i razmeni teritorija mnogi posmatraju sa pomešanim osećanjima, ali je bitno da lideri obeju strana razgovaraju o svim opcijama. 

kosovo
Foto: Profimedia

- Sve što obe strane dogovore, trebalo bi da prihvatimo i međunarodno podržimo - kaže britanski profesor.

Ker Lindzi dodaje da nema sumnje da se na svaku promenu granica na Balkanu gleda sa nervozom, da postoji zabrinutost da bi to moglo imati negativan efekat po Bosnu i Hercegovinu. 

- Međutim, aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini je destabilizujuća. Ako bi Beograd i Priština postigli dogovor koji bi bio prihvaćen u Savetu bezbednosti UN, on bi bio u saglasnosti sa međunarodnim pravom, i tako ne bi imao nikakve posledice po Bosnu i Hercegovinu. Argument da bi to uticalo na situaciju u Bosni i Hercegovini tada ne bi stojao - rekao je on.

Ker Lindzi objašnjava da bi to bio dogovor dveju strana, i da bi to značilo da, ako Republika Srpska želi nešto da menja, mora za to da dobije odobrenje Bosne i Hercegovine. Postizanje dogovora Beograda i Prištine učinilo bi Zapadni Balkan bezbednijim okruženjem i stabilnijim regionom, dodaje on.  Što se međunarodnih političara tiče, oni se, objašnjava, s tim u vezi često drže već razvijenih politika.

DOBILI ZADATAK OD NATO! Hrvatska vojska stiže na Kosovo

  Ipak, preneo je da je u razgovoru sa međunarodnim političarima stekao utisak da "iza scene" postoji pragmatičniji pristup, jer uviđaju koristi od postizanja dogovora Beograda i Prištine. Ukazao je na to da je postizanje dogovora Grčke i Makedonije bio odličan korak ka stabilizaciji regiona, ali da bi dogovorom Beograda i Prištine Zapadni Balkan bio još stabilniji.

- Kada Beograd bude bio spreman, posle dogovora, da prizna (tzv.) Kosovo, onda će uslediti normalizacija odnosa. To, međutim, nije kraj svih napora, jer je neophodno zaštiti prava Srba na Kosovu, ali i Albanaca u Srbiji, kao i rešiti pitanje verskih objekata na Kosovu - dodaje on.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Kosovo's picture

Kosovo

Za Srbiju je dobra vest sto se povecava broj zemalja koje povlace priznanje Kosova!

2 | 2

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd