fbpx
Skip to main content
Milovan Drecun

"NEMOGUĆE JE NASTAVITI PREGOVORE SA KURTIJEM" Drecun: Sledi duži zastoj u dijalogu Beograda i Prištine

Foto: Srbija Danas
Drecunm ističe da je situacija veoma teška i da može dodatno da ugrozi bezbednost srpskog naroda na KiM

Odluka Ustavnog suda tzv. Kosova da se raspišu vanredni parlamentarni izbori na KiM dovešće do dužeg zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

LAŽNA DRŽAVA NE ŽELI DOGOVOR: Situacja oko dijaloga Beograda i Prištine sve gora, a vreme prolazi

LAŽNA DRŽAVA NE ŽELI DOGOVOR: Situacja oko dijaloga Beograda i Prištine sve gora, a vreme prolazi

POPRAVLJA SE KORONA SITUACIJA NA KOSMETU: Registrovano 137 novih slučajeva virusa, preminulo još 10 pacijenata

POPRAVLJA SE KORONA SITUACIJA NA KOSMETU: Registrovano 137 novih slučajeva virusa, preminulo još 10 pacijenata

LAŽNA DRŽAVA TONE SVE DUBLJE: Kurti razgovarao sa predsednicom tzv. Kosova, nema naznaka o datumu novih izbora

LAŽNA DRŽAVA TONE SVE DUBLJE: Kurti razgovarao sa predsednicom tzv. Kosova, nema naznaka o datumu novih izbora

Drecun je naveo da s obzirom da će takozvana vlada Avdulaha Hotija biti u tehničkom mandatu do izbora nove skupštinske većine i formiranja izvršne vlasti na Kosovu i Metohiji, u Prištini neće postojati ni kredibilan, ni odgovarajući partner za nastavak razgovora, pa ni o formiranju Zajednice srpskih opština bez koje je nemoguć napredak u eventualnom nastavku razgovora.

- Ne verujem da bilo ko u Prištini sada može sebi da dozvoli taj politički luksuz i kaže da može da razgovara sa Beogradom, da postiže neke dogovore i implementira ih. Mislim da ćemo zbog ove skandalozne i teške političke krize na KiM imati jedan duži zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine - naveo je Drecun.

Smatra da predstoji veoma komplikovan politički period na KiM među albanskim strankama sa krajnje neizvesnim ishodom rezultata izbora koji treba da budu održani.

Prema njegovim rečima, ako posle toga izvršnu vlast formira stranka Samoopredeljenje, onda će gotovo biti nemoguće nastaviti razgovore sa tom strankom, s obzirom na ekstremne stavove Aljbina Kurtija i stranke Samoopredeljenje.

Drecunm ističe da je situacija veoma teška i da može dodatno da ugrozi bezbednost srpskog naroda na KiM.

Kako kaže, problematično je to da li će i kada biti podignute nove optužnice protiv pripadnika OVK-a, ko će se na njima naći, da li će se naći neki koji su sada predvodnici određenih političkih stranaka, kako će Albanci reagovati na to što su ključne ličnosti Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Kadri Veselji sada u zatvoru, odnosno da li će ta stranka dobiti manje ili više glasova.

- Jedna veoma neizvesna situacija i gotovo da je nemoguće prognozirati bilo šta drugo sem da će stranka Samoopredeljenje sigurno zabeležiti dobar rezultat na izborima - kaže Drecun.

Dodaje da neka istraživanja ukazuju na to da će Samoopredeljenje imati većinu i navodi da to intrigira upravo zbog ekstremnih stavova te stranke i zbog toga što su sve činili da ne dođe do nastavka razgovora između Beograda i Prištine kada je Kurti bio na čelu takozvane vlade.

Takođe, Drecun podseća da je ta stranka sve činila kako bi onemogućila dalji rad specijalizovanih sudskih veća.

- Sledi jedna veoma značajna situacija u kojoj će doći do suštinskog prekombinovanja političke scene među Albancima na Kosovu i Metohiji, a u kom pravcu će se to odvijati, ostaje da vidimo - kaže Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora smatra da može proći dosta vremena pre nego što se ne formira nova izvršna vlast na KiM i pojašnjava da do održavanja izbora može proći i do dva, tri meseca, a i da su politički predstavnici Albanaca poznati po tome da im je potrebno mnogo vremena za formiranje većine.

- U međuvremenu ćemo imati i dolazak nove američke administracije u Belu kuću. Sve zajedno je jedan splet okolnosti koji nije bio predvidiv i očekivan, a koji će suštinski da utiče na nastavak razgovora Beograda i Prištine - zaključio je Drecun.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd