Skip to main content
KiM, Kosovo

NIŠTA OD EVROPE, ALI TU JE MOSKVA: Stiže ruska pomoć za Srbe na Kosovu!

Tanjug/​Sava Radovanović
Ruska humanitarna misija, ruske nevladine i društvene organizacije započinju kampanju prikupljanja, kupovine i otpremanja medikamenata u sredine na Kosovu i Metohiji, u kojima je otežano ili prekinuto snabdevanje lekovima i osnovnim namirnicama.

Iz Ruske humanitarne misije pozivaju sve ljude dobre volje, organizacije i udruženja da se priključe kampanji, a vlasti u Prištini pozivaju da ne prave smetnje u dostavi pomoći ugroženima i u njenoj raspodeli.

Predsednik Vučić se oglasop povodom Trampovog pisma: Amerika želi kompromis

Ruskoj humanitarnoj misiji, naime, neprestano stižu molbe za pomoć stanovnicima Kosovske Mitrovice zbog toga što je onemogućeno snabdevanje čak i najosnovnijim lekovima i životnim potrepštinama.

- Smatramo da je ovo nesumnjivo humanitarno reagovanje na kriznu situaciju i da ova akcija pružanja pomoći ne sme biti iskorišćena u političke svrhe - poručuju iz RHM.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

Uverena u humanitarni značaj jednakog dostupa pomoći, a odbacujući religiozne, etničke i političke razloge i simpatije u humanitarnoj sferi, Ruska humanitarna misija deluje u kriznim regionima sveta i realizuje konkretne projekte na Balkanu, u zemljama Srednje Azije i Bliskog istoka u oblastima obrazovanja, medicine i infrastrukture, sarađujući sa međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Albanci najavljuju novu fazu PREGOVORA: U proces se DIREKTNO uključuje još jedna strana sila?

Na konferenciji za medije, na kojoj je saopšteno da RHM i njeni istomišljenici i kolege kreću u akciju pomoći, pročitano je i pismo doktorke Danice Grujičić, u kojem je podsetila da je stanje na KiM, posebno u srpskim enklavama južno od Ibra veoma teško, a da se tu ne radi o politici, već o tome da je ljudima uskraćeno pravo da se leče.

- Stanje je jako teško. Bolnice, domovi zdravlja i apoteke ostaju bez lekova. Srbima, naročito onima koji žive u enklavama, teško je da bolesni dolaze u centralnu Srbiju kako bi uzeli terapiju. Iskoristiću priliku da pozovem sve ljude dobre volje da pomognu ugroženim ljudima u južnoj srpskoj pokrajini jer je stanje alarmantno -  poručila je Grujičićeva, te dodala da je od Rusije, kao dokazanog prijatelja Srbije, pomoć i očekivala.

danica-grujicic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na pres-konferenciji govorili su i deputati Dume Jevgenij Primakov i Pavel Sergejevič Dorohin, generalni direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Mihailovič Polkovnikov i direktor RHM za Balkan Mihail Aleksandrovič Bondar.

BONUS VIDEO: Putin nam preporučuje SMERČ i PANCIR

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd