fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

NORMALIZACIJA ODNOSA DONEĆE STABILNOST: Kompromis je rešenje za Kosovo, Lajčak poslao poruku Beogradu i Prištini

Foto: Profimedia
REŠENJE ZA KiM BIĆE BOLNI KOMPROMIS: Lajčak na Beogradskom bezbednosnom forumu imao poruku za Beograd i Prištinu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da će rešenje kosovskog pitanja biti bolni kompromis.

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

PUSTI SNOVI ALBANSKOG TERORISTE: Hoti provocira Beograd - normalizovaćemo odnose, ali samo kao dve zemlje

PUSTI SNOVI ALBANSKOG TERORISTE: Hoti provocira Beograd - normalizovaćemo odnose, ali samo kao dve zemlje

OKUPILI SE ZLOČINCI: Tači, Haradinaj i Veselji viđeni u prištinskom restoranu, brine ih samo jedna stvar

OKUPILI SE ZLOČINCI: Tači, Haradinaj i Veselji viđeni u prištinskom restoranu, brine ih samo jedna stvar

Lajčak je to rekao na specijalnom on lajn panelu "Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja" u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, a na kojem učestvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer lažne države Kosova Avdulah Hoti.

Specijalni izaslanik se najpre zahvalio Vučiću i Hotiju na posvećenosti dijalogu i tome što nekada primaju i teške kritike kod kuće.

Briselski zvaničnik takođe je rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važan element u rešavanju izazova u regionu i da je cilj da se postignu tri cilja: normalizovanje odnosa, postizanje rešenja na evropskim vrednostima i normama kako bi se region približio evropskoj budućnosti, ali i da ceo proces doprinese regionalnoj stabilnosti.

- To nije lak proces, rešenje će biti bolni kompromis, ali će biti vredno toga - rekao je Lajčak.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Bez mira, kako je istakao Lajčak, ne može biti rešenja za mnoge regionalne probleme, ni održivog mira bez partnerstva i poverenja, što se odnosi na sve sfere života, od ekonomije do napretka.

Pitanje je, kaže Lajčak, kako može da se postigne mir i izgradi poverenje.

- Jedan od načina je pomirenje - kaže Lajčak i navodi da ceo region mora da se suoči sa bolnom istorijom iz koje mora i da se nauči.

Treba, kako je rekao, svaka strana da otkrije istinu i da snosi posledice, bez ozbira na to koliko će biti bolne.

- Ali to moraju da urade eksperti, istoričari i pravosuđe. Ostavite istoriju istoričarima, a procese pravosuđu. To nije posao za političare koji moraju da se fokusiraju na današnje probleme, a ne da kapitalizuju od prošlosti - rekao je Lajčak.

Druga stvar je evropska budućnost, rekao je Lajčak i naveo da zemlje Zapadnog Balkana imaju i zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost.

Lajčak je rekao da svaki lider na Balkanu, kad se suočava sa nekim problemom, mora da razmisli da li ga korak koji će preduzeti vodi ka EU ili ne.

- Iskreno, ne mislim da se lideri pitaju to dovoljno često, jer da to čine, bili bi bliže EU - rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Foto: Profimedia/ilustracija

Naveo je da je evropska perspektiva često "mutna" i da su i zemlje EU oprezne kad je reč o proširenju, ali da se mora doći do toga da zemlje EU shvate da je proširenje dobro, a da zemlje kandidati shvate da je evropska perspektiva bliska budućnost, a ne daleki san.

- Moj odgovor je težak rad - rekao je Lajčak.

Upitan šta će EU učiniti kako bi postala još jači partner na Balkanu, budući da postoje šumovi da je EU izgubila svoju atraktivnost u regionu, Lajčak je rekao da je činjenica da se EU suočava sa mnogim izazovima, ali da to uspešno čini.

Kako je naveo, usvojen je sedmogodišnji budžet, ekonomski plan oporavka, EU je pomogla državama članicama u borbi protiv kovida, kao i partnerima na Zapadnom Balkanu.

Miroslav Lajčak

Podsetio je da je EU odvojila veliku sumu novca za partnere na Zapadnom Balkanu za oporavak ekonomije u kovid krizi i da je demonstrirala da je tu za partnere na Zapadnom Balkanu kao niko drugi.

- Čuo sam od mnogih lidera u regionu da ne bi mogli da se izbore sa kovidom bez pomoći EU - rekao je Lajčak.

On kaže da bi EU mogla da bude brža u donošenju nekih političkih odluka, ali da je EU postojana, da poštuje svoje obaveze i da nema sumnje da će obećano i omogućiti, ali da i njeni partneri moraju da pokažu da su im integracije prioritet broj jedan.

- To je proces koji traje, bilo bi dobro da je brži, ali nisu nam potrebne nikakve nove ideje, treba da budemo pošteni i da implementiramo ideje koje su već na stolu - rekao je Lajčak.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd