fbpx
Skip to main content
Veljko Odalović

Šta poručuje ovakav potez Prištine? Odaloviću zabranjen ulazak na Kosovo

Tanjug/Zoran Žestić
Porodice srpskih žrtava danas zatražile hitnu reakciju međunarodnih zvaničnika

Predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije i šefu Radne grupe za nestala lica pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN, Veljku Odaloviću nije pre dva dana dozvoljen ulazak na KiM, zbog čega su porodice srpskih žrtava danas zatražile hitnu reakciju međunarodnih zvaničnika.

Odaloviću nije dozvoljen ulazak posle višečasovnog zadržavanja na administrativnom prelazu Jarinje, saopštili su predstavnici upravnih odbora udruženja porodica nestalih, kidnapovanih i ubijenih lica na KiM.

Povodom skandalozne zabrane koju je takozvano ministarstvo spoljnih poslova Kosova donelo, a na osnovu takozvane "crne liste", porodice srpskih žrtava izražavaju protest i traže hitnu reakciju međunarodnih zvaničnika, kao i hitno ukidanje ove neosnovane zabrane čoveku koji se već decenijama samopregorno bori za probleme porodica nestalih lica, navodi se u saopštenju.

Planirao napad na Srbe? Kod kosovskog Albanca pronađeni oružje i municija!

Planirao napad na Srbe? Kod kosovskog Albanca pronađeni oružje i municija!

- Od Specijalnog predstavnika Generalnog Sekretara UN Zahira Taninija očekujemo da, u skladu sa svojim mandatom, konačno stane na put osionosti onih koji se očigledno zalažu za obustavljanje ovog humanitarnog i civilizacijskog pitanja - navedeno je u saopštenju.

Dalje se navodi da se od prištinske delegacije u Radnoj grupi za nestala lica očekuje hitna reakcija prema privremenim institucijama vlasti u Prištini.

Od Međunarodnig komiteta Crvenog krsta (MKCK), EU i svih ostalih relevantnih činilaca, takođe očekujemo reakciju povodom ove, za nas nerazumne odluke, dodaje se u samopštenju.

Jarinje
Foto: Profimedia

U izveštaju MKCK, koji predsedava Radnom grupom Beograd-Priština, vidi se koliko je Komisija za nestala lica Vlade Srbije na čelu sa Odalovićem učinila, navodi se u saopštenju.

- Pretražen je veliki broj lokacija koje su rezultirale pronalasku posmrtnih ostataka 900 lica albanske nacionalnosti. Prištinskoj delegaciji je od strane beogradske delegacije takođe predato preko 2.500 dokumenata o nestalim Albancima - navodi se u saopštenju.

BRUKA LAŽNE DRŽAVE! Evo šta piše u sramnoj platformi za nastavak dijaloga

BRUKA LAŽNE DRŽAVE! Evo šta piše u sramnoj platformi za nastavak dijaloga

Zbog onemogućavanja nesmetanog ulaska na teritoriju KiM predsedniku komisije za nestala lica Vlade Srbije, porodice srpskih žrtava na sastanku održanom 14. februara odlučili su da preispitaju buduću saradnju sa svim međunarodnim predstavnicima na KiM.

Ovom zabranom, privremene institucije poslale su nam jasnu poruku da žele da zaustave proces traženja i pronalaska nestalih lica u sukobima a na KiM, navodi se u saopštenju udruženja porodica nestalih, kidnapovanih u ubijenih lica na KiM.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd