Skip to main content
Masovna grobnica

NOVE TVRDNJE PRIŠTINE: Kod Raške nađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca! Oglasio se i Beograd!

Foto: Profimedia
Radi se o lokaciji Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju tvrdi da su na jednoj lokaciji u blizini Raške u Srbiji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosovu i Metohiji.

AMERIKA PUSTILA ZLIKOVCA TAČIJA "NIZ VODU": Bajden pere ruke od Zmije, diplomate okreću glavu

AMERIKA PUSTILA ZLIKOVCA TAČIJA "NIZ VODU": Bajden pere ruke od Zmije, diplomate okreću glavu

NA STATUSNOJ KONFERENCIJI BEZ MILOSTI ZA ZMIJU TAČIJA: Odbrana se raskukala, hteli bi da odugovlače suđenje (VIDEO)

NA STATUSNOJ KONFERENCIJI BEZ MILOSTI ZA ZMIJU TAČIJA: Odbrana se raskukala, hteli bi da odugovlače suđenje (VIDEO)

Kako je Grđaliju potvrdio, radi se o lokaciji u mestu Kiževak.

- Mogu potvrditi da se radi o ostacima kosovskih Albanaca - kazao je on.

On je naveo da se na toj lokaciji pet godina vrše iskopavanja.

I predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, potvrdio je da su 16. novembra pronađeni posmrtni ostaci.

- Pre desetak dana nastavili smo pretragu lokacije Kiževak u blizini Raške. Danas su na toj lokaciji pronađeni posmrtni ostaci - naveo je u poruci Odalović.

On je objasnio i da će nadležno tužilaštvo i postupajući sudija odrediti dinamiku svih aktivnosti i naložiti mere prema kojima će se postupati na toj lokaciji.

- Lokacija je poznata od 2015. godine i u više navrata prethodnih godina je rađena pretraga ove lokacije - dodao je Odalović.

TERORISTI SE OVOGA PUTA NEĆE IZVUĆI: Haško tužilaštvo poseduje više izjava 103 svedoka protiv lidera tzv. OVK

TERORISTI SE OVOGA PUTA NEĆE IZVUĆI: Haško tužilaštvo poseduje više izjava 103 svedoka protiv lidera tzv. OVK

LICEMERJE LAŽNOG PREMIJERA: Smeta mu paljenje bilborda tzv. OVK u srpskoj sredini, a napade na Srbe ignoriše

LICEMERJE LAŽNOG PREMIJERA: Smeta mu paljenje bilborda tzv. OVK u srpskoj sredini, a napade na Srbe ignoriše

Šta se zna o lokaciji Kiževak?

Veljko Odalović je lokaciju nedavno pomenuo u izjavi novinarima u Beogradu, prilikom primopredaje bespilotne letelice, namenjene traženju nestalih, a koju je finansirala Velika Britanija.

On je tada najavio da će dronom prve biti istražene tri lokacije po zahtevu tzv. Kosova.

- Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih proverimo - rekao je tada Odalović.

On je u prethodnom periodu govorio i o tome da se u Kiževku pretraživala lokacija u kamenolomu, a pretraga se vršila na osnovu svedoka koji je u Prištini dao tu informaciju. Iskopavanja su, inače, započela u novembru 2015. godine, ali su bila zaustavljena zbog nedovoljno sredstava.

Sud u Beogradu bez saznanja

Međutim, u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu juče su rekli da im nije dostavljeno obaveštenje o pronalasku posmrtnih ostataka u blizini Raške.

- Tužilaštvo za ratne zločine nije podnelo Višem sudu u Beogradu predlog za određivanje pritvora protiv bilo kog lica kome se stavlja na teret izvršenje radnji o kojima tražite informacije, niti je tokom 2020. godine Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine dostavilo optužnicu zbog opravdane sumnje da je neko lice izvršilo krivično delo na lokalitetu Kiževak - kažu u Višem sudu u Beogradu, upitani da li je sud upoznat sa ovim slučajem i koja je dalja procedura.

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu prethodno su rekli da je Tužilaštvo upoznato sa informacijama da su na jednoj lokaciji u blizini Raške u Srbiji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosovu i Metohiji, te da "procedura prelazi u nadležnost Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine".

 

 

U izveštaju o napretku ljudskih prava koje svake godine objavljuju SAD, u delu o KiM se pominje i Kiževak kao lokaciji u Srbiji gde se sumnja da su srpske snage navodno sahranile ostatke kosovskih Albanaca ubijenih u selu Rezala na Kosovu i Metohiji 1999.

Kamenolom Kiževak u Raškoj, u jugozapadnom delu Srbije, privatizovan je posle 2007. godine, a od nedavno eksploataciono pravo na tom mestu ima kanadska geološka kompanija "Tethian".

Na Kosovu i Metohiji se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

Inače, prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na KiM 1999.

Na KiM se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

Za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, među kojima je i prebacivanje leševa ubijenih kosovskih Albanaca u masovne grobnice, u Haškom Tribunalu 2011. godine osuđen je bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vlastimir Đorđević na ukupno 27 godina zatvora.

Ta kazna kasnije mu je smanjena na 18 godina.

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd