Skip to main content
kurti i rama

"KOSOVO I ALBANIJA SU JEDNO" Dok Evropa ćuti, Kurti i Rama sprovode pakleni plan o ujedinjenju

Foto: Profimedia
Takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je na početku današnje zajedničke sednice kosovske i albanske vlade u Elbansanu da su Kosovo i Albanija "kao hrast sa dve grane, odnosno da su jedno", prenosi Reporteri.

Kurti je podsetio da je prvi put u zvaničnoj poseti Albaniji u svojstvu premijera i da taj poseban osećaj koji ima kad dođe u Albaniju ne može da opiše.

On je istakao da je današnji sastanak dve vlade "na horizontu integracija ka Evropskoj uniji".

MUK U PRIŠTINI: Lajčak se sastao sa Kurtijem i Osmani, ostao bez teksta

MUK U PRIŠTINI: Lajčak se sastao sa Kurtijem i Osmani, ostao bez teksta

LAJČAK OTKRIO: U toku priprema sastanka Vučića i Kurtija, datum još uvek nije preciziran

LAJČAK OTKRIO: U toku priprema sastanka Vučića i Kurtija, datum još uvek nije preciziran

SPORAZUMI IZ PAKLA: Albanija i Kosovo unapređuju nivo SARADNJE - 16 novih ugovora

SPORAZUMI IZ PAKLA: Albanija i Kosovo unapređuju nivo SARADNJE - 16 novih ugovora

- Integracija između naših država je od suštinskog značaja. Kao patriote moramo da ojačamo naše dve države tako što ćemo ih još više ojačati i da građani budu ponosni. Imamo odgovornost da uzdižemo i štitimo jedni druge kad god i gde god. Moramo pronaći naš zajednički poziv. Svako dobro jedne države treba da prenesu dve zemlje, građani treba da se kreću slobodno i da se njihov posao širi -  rekao je između ostalih Kurti.

On je u svom govoru podsetio i na žrtve zemljotresa koji se desio pre dve godine navodeći da se narod na Kosovu saoseća sa bolom naroda u Albaniji.

- Danas se navršava dve godine od zemljotresa koji je odneo 51 žrtvu, članovi porodice su tužni, osećamo da je njihov bol i naš bol - rekao je Kurti.

Kurti je istakao da železnička linija Drač-Priština jača Albance i glavnu luku kao što je Drač.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će po povratku iz Sočija, gde se već danas sastaje sa Vladimirom Putinom, uputiti pismo šefovima vlada i država i svim evropskim institucijama s jednim pitanjem koje se tiče kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovih poziva da se Kosovo ujedini s Albanijom.

- Ne želimo da prihvatimo tezu da smo za prekid tih razgovora krivi mi. Uputiću pismo svim šefovima država i vlada u kom ću ukazati i moliti da mi pruže odgovore kako je moguće da Kurti, koji je premijer privremenih institucija, svako malo, na vrlo jasan način pre tri dana govori, ne o tamo nekome, već o sopstvenoj želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije - naglasio je Vučić.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd