fbpx
Skip to main content
Albanci

Oruđe u rukama Albanaca: Otmica i preregistracija "Trepče" imaju dva cilja!

Foto: Profimedia/ilustracija
Priština je kombinatu „Trepča“ uplatila finansijsku pomoć od pet miliona evra, izjavio je takozvani kosovski ministar za ekonomski razvoj Valjdrin Luka.

Ta odluka je došla nakon što je to preduzeće 8. marta registrovano kao „akcionarsko društvo“ u većinskom vlasništvu takozvane kosovske vlade, a Luka tvrdi da taj novac treba da pruži „Trepči“ „podsticaj u celini“.

"Vlasti na Kosovu ZATEŽU OMČU Srbima": Marija Zaharova o MERAMA PRIŠTINE

"Vlasti na Kosovu ZATEŽU OMČU Srbima": Marija Zaharova o MERAMA PRIŠTINE

Politički analitičar Branko Radun smatra da se to može tumačiti kao poruka Prištine da o „Trepči“ neće biti pregovora u dijalogu sa Beogradom.

- Otmica i preregistracija ’Trepče‘ imaju dva cilja. Jedan je politički, da dalje provociraju. Može se reći i da je to delo struje u Prištini koja želi blokadu daljih pregovora - smatra sagovornik.

Branko Radun
Branko Radun
Foto: Media Centar

Prema njegovim rečima, upumpavanje para u „Trepču“ je potez koji je bio očekivan pred pozicioniranje u mogućem budućem dijalogu. To je preduzeto u sklopu svih ostalih aktuelnih dešavanja na tzv. Kosovu, pa i pretnji po bezbednost Srba.

- To su direktni akti koji sprečavaju nastavak pregovora. Stranci sigurno na neki način daju zeleno svetlo Prištini da se ovako ponaša, jer im odgovara nestabilna situacija. Sa druge strane, to koriste kako bi ojačali svoju poziciju da stvore novu realnost. Oni žele da tim parama pojačaju svoju poziciju u ’Trepči‘ - zaključuje Radun.

ZABRINUTOST U TREPČI: Zaposleni DONELI ODLUKU nakon prištinskih pretnji

ZABRINUTOST U TREPČI: Zaposleni DONELI ODLUKU nakon prištinskih pretnji

Podsećamo da je Zakon o „Trepči“, kojim takozvana kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini. Četiri dana kasnije Vlada Srbije je donela odluku kojom se poništavaju taj zakon i „sve pravne posledice akata i radnji“ privremenih kosovskih institucija u vezi sa „Trepčom“.

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd