fbpx
Skip to main content
kosovo

OTIMALI BI SVE ŠTO JE SRPSKO! Priština ponovo provocira - bore se da lažna država bude primljena u UNESCO

Foto: Profimedia
Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška nalaze se na listi Uneska.

Ministarka kulture, omladine i sporta u odlazećoj vladi lažne države Kosovo, Vljora Dumoši, izjavila je prištinskim medijima na albanskom jeziku da će uskoro biti pripremljena sva potrebna dokumenta za prijavu tzv. Kosova u UNESCO.

Na KiM još četvoro preminulih: Korona lagano usporava crni hod

Na KiM još četvoro preminulih: Korona lagano usporava crni hod

U PETAK HARADINAJ PONOVO PRED LICEM PRAVDE: Da li će zločinac priznati krivicu?

U PETAK HARADINAJ PONOVO PRED LICEM PRAVDE: Da li će zločinac priznati krivicu?

TEROR NA "KOSOVU": KFOR uzurpirao zemlju srpskog domaćina!

TEROR NA "KOSOVU": KFOR uzurpirao zemlju srpskog domaćina!

Naime, ona je prema navodima albanskih medija naglasila da je "pristupanje toj organizaciji političko pitanje" i izrazila nadu da će "proces pristupanja odnosno ulaska u UNESCO Kosovo ostvariti uz pomoć međunarodnih partnera".

- Na moje veliko insistiranje započeli smo sa spiskom duhovnog nasleđa kako bismo istakli naš najlepši deo i napravili njihov dosije. Moramo da se pripremimo kao Kosovo za prijavu za Unesko. Prošli put za vrlo malo glasova nismo ušli, ali dobili smo dobru lekciju, da kao institucije iznutra moramo da se angažujemo da pomerimo proces napred - rekla je Dumoši prištinskim medijima dodajući da će se sve neophodne pripreme sprovesti brzo i proslediti UNESCO-u.

Inače, dosadašnji pokušaju pristupa takozvane države Kosova UNESCO-u osujećeni su zbog odnosa većinskog albanskog stanovništva prema kulturnim i verskim objektima Srpske pravoslavne crkve, a koji prema ocenama poznavaoca kulturnog nasleđa na KiM čine više od 90 odsto kulturne baštine dok su Visoki Dečani, zadužbina svetog cara Stefana Dečanskog, Pećka Patrijaršija, Gračanica zadužbina kralja Milutina, kao i Bogorodica Ljeviška četiri svetinje koje se nalaze na listi UNESCO-a.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd