fbpx
Skip to main content
Kosovo

PANIKA NA KOSOVU! NIKO NEĆE SA PRIŠTINOM DA SARAĐUJE! Albanci traže ZAMENU za srpsku robu, preti im VELIKA OPASNOST!

Foto: Profimedia
Privremene prištinske vlasti istražuju tržišta zemalja regiona sa kojih bi nadoknadili proizvode koje su do pre petnaestak dana dobijali iz centralne Srbije i BiH, a nakon stopostotno povećanih taksi, piše portal Telegrafi. 

Navodi se da kosovske firme, koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambene i druge robe, kao i sirovina, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije.

Privremene prištinske institucije su 21. novembra uvele povećane takse na robu iz Srbije i BiH, uprkos upozorenjima Beograda i Sarajeva, ali i međunarodne zajednice da je to suprotno sporazumima S SP i CEFTA, koje je Priština potpisala.

OTIŠAO DA MOLI AMERIKANCE ZA POMOĆ: Kadri Veselji otputovao u SAD da traži vojnu podršku za lažnu državu

Izvršni direktor Kosovskog kluba proizvođača, Astrit Panka, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da mnogi proizvođači već rade na pronalaženju dobavljača u drugim zemljama regiona.

- Proizvodi Srbije i Bosne i Hercegovine za koje se 100 odsto podignut porez mogu se zameniti lokalnim proizvodima, kao što su mleko, ulje, keksi. Postoji deo sirovina i materijala za koje bi treblao pronađi alternativu jer se ne proizvode na Kosovu, a zemlje koje mogu biti opcija su Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Albanija - rekao je Panka.

Kosovo
Foto: Profimedia/ilustracija

On kaže da zamenu za srpske i proizvode iz BiH treba brzo pronaći, jer preti opasnost da proizvodnja na Kosovu prestane. Većina proizvođača, kaže, već ima spisak dobavljača iz tih zemalja.

Drugi sektor koji trpi zbog nametnutog poreza je građevinski materijal.

Brahim Seljimaj iz Asocijacije za izgradnju Kosova kaže da se svi proizvodi koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine mogu lako zameniti.

ISTINA O NAJKRVAVIJEM ZLOČINU OVK! Država Srbija došla u posed TAJNOG izveštaja UNMIKA o Žutoj kući

- Danas su nam sve granice otvorene u Evropi i svetu, odakle možete da uvozite proizvode za ovaj sektor. A kao alternativa za uvoz ovih proizvoda razmatraju se Makedonija, Bugarska, Albanija, ali i mnoge druge zemlje. Ništa se neće promeniti. Samo bi transport mogao biti skuplji - rekao je.

Predsednik Privredne komore lažne države Kosovo Berat Rukiki ranje je izjavio da je predsedniku Privredne komore Turske prosledio spisak nekih sirovina kojih Kosovo nema kako bi snabdevanje počelo što pre. 

On tvrdi da na kosovskoj teritoriji nema nestašica.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

Prema podacima kosovske carine do sada, međutim, nije primećeno da je bilo velikog uvoza iz bilo koje druge zemlje.

Adriatik Stavileci, portparol kosovske carine, kaže da je uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine opao, a da priliv roba sa drugih tržišta u međuvremenu nije primećen.

FRANCUSKI MEDIJ "FIGARO": Priština upotrebljava vojsku protiv Srba, moguća vojna intervencija Beograda?

Prema njegovim rečima, pre uvođenja stopostotno povećanog poreza iz centralne Srbije je je dnevno na Kosovo ulazilo robe u vrednosti od oko 1,2 miliona evra, dok je sada 14 dana, od uvođenja tih mera, uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine pao na 140 hiljada evra.

- Trend uvoza je i dalje isti, ali u padu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju porez od 100 odsto. Još je rano za nove ugovore ili druge linije snabdevanja - kaže Savilec i dodaje da bi ovakvu jednu analizu trebalo napaviti nakon određenog perioda.

U suprotnom, odluka prištinske vlade da primeni povećanu poresku taksu od 100 odsto mogla na robu iz Srbije i BiH mogla bi dapovećane cene osnovnih namirnica, a pre svega prehrambenih proizvoda - brašna, hleba, šećea i ulja.

BONUS VIDEO Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd