fbpx
Skip to main content
Petković i Vučić

VUČIĆ ĆE U BRISELU POVUĆI VAŽNO PITANJE: Petković otkrio na čemu će prvo predsednik sutra insistirati!

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/YoutubePrintscreen/Jutarnji Program TV HAPPY
Petar Petković otkrio šta je prva tema za predsednika Vučića sutra u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Briselu pre svega insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) zato što je to ''duša'' Briselskog sporazuma i temelj oko koga je razvijen dijalog i ostali potpisani sporazumi, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

JOŠ JEDNA BAHATOST LAŽNE DRŽAVE: Srpskoj delegaciji jutros zabranjen ulazak preko Jarinja dan uoči nastavka dijaloga!

JOŠ JEDNA BAHATOST LAŽNE DRŽAVE: Srpskoj delegaciji jutros zabranjen ulazak preko Jarinja dan uoči nastavka dijaloga!

Nevreme na Kosovu: Gnjilane pod vodom, bujice nose sve pred sobom (VIDEO)

Nevreme na Kosovu: Gnjilane pod vodom, bujice nose sve pred sobom (VIDEO)

- Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa - rekao je Petković novinarima u Beogradu gde je na Orlovačkom groblju prisustvovao parastosu ubijenim i otetim Srbima u Orahovcu na KiM pre 23 godine.

Petković, koji će u ponedeljak biti u Briselu kao član delegacije Beograda, podsetio je da više od 3.000 dana Priština odbija da formira ZSO i ispuni obaveze iz sporazuma koji je potpisala 2013.godine naglasivšu i da Evropska unija snosi odgovornost za to što ZSO nije forimirana.

Petković je rekao da će delegacija Beograda, predvođena predsednikom Vučićem, u Briselu insistirati i na drugim važnim pitanjima, uključujući i pitanje nestalih ističući da je važno da to pitanje konačno bude rešeno.

Naveo je da je Beograd odgovorio na zahteve Prištine i da je pretražena 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih , ali da nije istražena nijedna od devet lokacija koje je Beograd tražio da se pretraži.

- Predstavnik Prištine tokom prethodne runde dijaloga rekao:pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine - rekao je Petković.

Kako kaže, Priština ima nameru da prikrije zločine prema srpskom narodu na KiM, ali da to ne čcini samo prištinska strana, nego i oni koji je podržavaju i ne dozvoljavaju da se ''''ukalja'''' ideja o, dodaje Petković, navodnoj uspešnoj priči tzv.Kosova.

- Ne sporimo da je zločina bilo i na jednoj i na drugoj strani, ali to što se ističu samo jedne žrtve i da se prave razlike, da imamo žrtve prvog i drugog reda jasno govori o pravoj nameri onih koji bi da sakriju sve zločine koji su se desili nad Srbima na KiM - naveo je Petković.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd