fbpx
Skip to main content
Petar Petković

PETKOVIĆ SA BERGEROM RAZGOVARAO O SITUACIJI NA KiM: Jasan stav Srbije, Beograd ostaje pri svim zahtevima

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ukazao na povećan broj incidenata od početka godine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom i upoznao ga sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM i tokom dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Samo u Travelland-u promo cene grčkih hotela 4*

Samo u Travelland-u promo cene grčkih hotela 4*

PROTUVE IZ PRIŠTINE SPREMILE MEDALJU ZA BAJDENA: Amerikanac ponovo pomešao neke stvari, o kojoj državi priča?

PROTUVE IZ PRIŠTINE SPREMILE MEDALJU ZA BAJDENA: Amerikanac ponovo pomešao neke stvari, o kojoj državi priča?

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA: U automobilu koji je udario u zid pored puta poginula žena, ima i povređenih

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA: U automobilu koji je udario u zid pored puta poginula žena, ima i povređenih

Petković je izrazio zabrinutost povodom brojnih incidenata u kojima su napadnuti Srbi i njihova imovina, kao i hramovi Srpske pravoslavne crkve, a posebno je skrenuo pažnju na slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu koja, kako je naveo, nedeljama doživljava torturu lokalnih Albanaca.

- To je samo jedan od velikog broja etnički motivisanih napada na srpske povratnike na KiM - ukazao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

On je ukazao Bergeru na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu, naglasivši da su ugrožena bezbednost i narušena sigurnost najveći problemi i izazovi sa kojima se suočava naš narod u pokrajini.

Petković je nemačkom zvaničniku preneo jasan stav Beograda da su očuvanje mira i bezbednosti na KiM apsolutni prioritet, kome mora da se posveti puna pažnja.

Naveo je da je Priština i okviru poslednje dve runde razgovora u Briselu pokazala krajnju neodgovornost, čineći sve da dovede do prekida dijaloga i destabilizacije prilika na terenu.

- Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu o normalizaciji odnosa, što je preduslov za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini, ali i u celom regionu zapadnog Balkana - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da je Beograd ispunio sve obaveze proistekle iz Briselskog dijaloga i da će nastaviti da u svakoj prilici zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Petković je naveo da, zarad očuvanja mira i stabilnosti, dijalog nema alternativu i da sva otvorena pitanja dve strane treba da rešavaju za pregovaračkim stolom, u čemu je, istakao je, dragocena i podrška Nemačke.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd