fbpx
Skip to main content
Petar Petković

PETKOVIĆ SVE OBELODANIO: Poznato kad treba da bude isplaćena pomoć Srbima na Kosmetu

Foto: SD/ilustracija/PrintscreenYoutube/Jutarnji Program TV HAPPY
Procenjuje se da ima negde oko 13.000 nezaposlenih

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju i pojasnio da će jedna petočlana porodica dobiti između 500 do 700 evra, u zavisnosti da li neko u porodici radi ili ne. Petković je naveo da je juče održan odličan sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

ZA OPSTANAK I OSTANAK SRBA NA KOSMETU: Predsednik Vučić dobio podršku Eparhije raško-prizrenske

ZA OPSTANAK I OSTANAK SRBA NA KOSMETU: Predsednik Vučić dobio podršku Eparhije raško-prizrenske

NOVI SKANDAL U PRIŠTINI! Drže "lekcije" Lajčaku - Albanci ispred kancelarije EU postavili SRAMNU MAPU (FOTO)

NOVI SKANDAL U PRIŠTINI! Drže "lekcije" Lajčaku - Albanci ispred kancelarije EU postavili SRAMNU MAPU (FOTO)

NOVI PORAZ LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Čuveni diplomata saopštio odlične vesti za Srbiju, ALBANCI U OČAJU!

NOVI PORAZ LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Čuveni diplomata saopštio odlične vesti za Srbiju, ALBANCI U OČAJU!

- Razgovarali smo o konkretnim planovima, programima, projektima. Sa jedne strane, razgovarali smo i o političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije. Još jednom je naglašen značaj ubedljive pobede Srpske liste na izborima - rekao je Petković.

Predsednik je nakon sastanka najavio da će Beograd finansijski pomoći svim Srbima koji žive na KiM, a Petković kaže da je to veoma važno, jer "kada se borite za Kosovo i Metohiju, borite se konkretnim programima i za konkretne ljude koji žive na KiM".

- Ovo je konkretna borba za vitalne srpske interese. Sa predsednikom Vučićem je dogovorena potpuna rekonstrukcija Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja nove zgrade bolnice u Gračanici, u potpunosti će se napraviti novi regionalni put Jarinje-Kosovska Mitrovica u dužini od 54 kilometra sa svom putnom opremom - naveo je Petković.

Pored toga, kako kaže, dogovorena je i izgradnja novih vrtića, centra Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici od sedam miliona evra, kao i mnogo drugih projekata.

- Dodatno novca ćemo uložiti u stvaranje malih i srednjih preduzeća. Sa Ministarstvom poljoprivrede dogovorili smo dodatna sredstva za subvencionisanje traktora i svega onoga što je neophodno, jer 80 odsto našeg stanovništva na KiM živi u selima - nagalasio je Petković.

Da neko ucenjuje Beograd, ta vremena su prošla

Strpljivost i trpeljivost, kako je navedeno, to će biti strategija Beograda u pregovorima. Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak sledeće nedelje dolazi i u Beograd i u Prištinu, a Petković ističe da je "naše da se borimo za vitalne srpske interese".

- Mi podržavamo gospodina Lajčaka, podržavamo dijalog. Više puta smo rekli i to ponavljamo - dijalog je nešto što je važno za opstanak Srba na KiM. Samo putem dijaloga i dogovora sa Beogradom može da dođe do kompromisnog rešenja. Svi oni koji pokušavaju da mimo Beograda reše pitanje Kosova i Metohije se varaju, samo sa Beogradom do rešenja može da se dođe, da razgovaramo i da vidimo šta je to kompromisno rešenje. A to da neko ucenjuje Beograd i ide sa nekim jednostranim potezima, ta vremena su prošla - zaključuje direktor Kancelarije za KiM.

Petočlana porodica će dobiti između 500 do 700 evra

Istakao je da je najveća pomoć u delu koji se odnosi na pomoć građanima.

- Dogovorili smo da svaki nezaposlen Srbin na KiM dobije 200 evra pomoći, dok će svako dete i svaki drugi naš čovek na prostoru Kosova i Metohije dobiti 100 evra. To znači da jedna, na primer, petočlana porodica će dobiti između 500 do 700 evra u zavisnosti da li neko u porodici radi ili ne radi - rekao je Petković.

Na pitanje kada će ta pomoć biti isplaćena, Petković kaže verovatno u maju.

- Još ćemo videti, moramo da napravimo sada tačno planove i da odredimo. Procenjuje se da ima negde oko 13.000 nezaposlenih. Postoje ljude koji su nezaposleni, a nisu se prijavili na birou. Predstoji taj deo koji se odnosi na pripremu svega onoga da bi došlo do isplate - dodao je on.

Naglasio je da je ta pomoć Srbima na Kosovu dodatak svemu onome što su kroz pakete pomoći dobili građani i privreda Srbije u vreme korone.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd