fbpx
Skip to main content
Kosovo

AMBASADA AMERIKE PODRŽAVA "NEZAVISNO KOSOVO" Izdali novo saopštenje - pomenuli Srbiju kao suseda LAŽNE DRŽAVE

Foto: Profimedia
Sjedinjene Američke Države podržavaju napore Zapadnog Balkana u jačanju ekonomske integracije i pozivaju kosovsku vladu da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama otvorenog uma, prenosi Reporteri.

- Vlada Kosova mora da odluči kojim će inicijativama da se pridruži i koje najbolje podržavaju njenu ekonomsku viziju. Ohrabrujemo vladu da otvorenog uma pristupi naporima regionalne ekonomske integracije i da prihvati rešenja koja poboljšavaju odnose sa susedima - rekao je portparol američke ambasade u Prištini za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanja u vezi sa odbijanjem Vlade tzv. Kosova da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan".

Kompanija Delez Srbija donirala UNICEF-u sredstva za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u Srbiji

Kompanija Delez Srbija donirala UNICEF-u sredstva za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u Srbiji

NASTAVLJAJU SE PROVOKACIJE NA KIM: U rodnom mestu kneza Lazara osvanuli SRAMNI GRAFITI (FOTO)

NASTAVLJAJU SE PROVOKACIJE NA KIM: U rodnom mestu kneza Lazara osvanuli SRAMNI GRAFITI (FOTO)

"POVUCITE PRIZNANJE KOSOVA!" Rusi poslali oštru poruku Zapadu i tako raskrinkali njihovu licemernu politiku

"POVUCITE PRIZNANJE KOSOVA!" Rusi poslali oštru poruku Zapadu i tako raskrinkali njihovu licemernu politiku

Albanija, Srbija i Severna Makedonija učestvuju u inicijativi "Otvoreni Balkan", ranije poznatoj kao "mini Šengen" koju su 10. oktobra 2019. vodine u Novom Sadu predstavili čelnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev tada su potpisali zajedničko saopštenje, koje se zasnivalo na sprovođenju slobodnog kretanja robe, kapitala, ljudi i usluga.

Na Ekonomskom forumu, održanom 29. jula 2021. godine u ​​Skoplju, Rama, Vučić i Zaev još jednom su pozvali zemlje u regionu da se pridruže sada inicijativi "Otvoreni Balkan".

Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regionu, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana "mini Šengen", službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija mora biti otvorena, spremna za saradnju i da prigrli svaku šansu za ekonomski rast, infrastrukturno povezivanje i razmenu ideja, i da upravo zato projekat "Otvoreni Balkan" predstavlja veliku priliku, te je pomenuo zemlje regiona, ali ne i Kosovo kao zasebno.

- Izvinjavajući se za sve što jesmo, ali i nismo počinili, dobijamo još teže udarce. Od proglašenja nezavisnosti Kosova, koju zapad zdušno podržava, do zatvaranja i katančenja svih naših fabrika i nestanka ekonomske perspektive Srbije - naveo je Vučić.

Odgovor iz Prištine

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova Donika Gervala opisala je ovu inicijativu kao "opasnu ideju", jer se prema njenim rečima stvara utisak da postoji alternativa integraciji u EU.

Iz američke ambasade u Prištini poručili su da je snažnija ekonomska i politička integracija "od suštinskog značaja za trajni mir i prosperitet, i da će takođe, ojačati postojeće napore tzv. Kosova da ispuni reforme potrebne za budući pristup EU".

- Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje ekonomske konkurentnosti, izgradnju integrisanog regiona i održive ekonomije koja će biti od koristi svim stanovnicima Kosova - rečeno je iz američke ambasade.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd