Skip to main content
Albanci

POSLATO UPOZORENJE STEJT DEPARTMENTA: "Vuk samotnjak" vreba na Kosovu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Upozorenje Stejt departmenta je stiglo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu

Upozorenje Stejt departmenta i ambasade SAD u Prištini o mogućem terorističkom napadu na Kosovu i Metohiji je normalno s obzirom da je u pokrajini stvorena jaka džihadistička mreža. Novi moment u saopštenju je upozorenje na "vuka samotnjaka" koji sprema teoristički napad van organizacija.

PONUĐEN IZNOS OD 20.000 EVRA! Nagrada za onog ko pruži informacije o napadaču na autobus kod Dečana

PONUĐEN IZNOS OD 20.000 EVRA! Nagrada za onog ko pruži informacije o napadaču na autobus kod Dečana

HAOS U ŠPANIJI ZBOG KOSMETA: Katalonija uputila jasnu provokaciju - stigao im brutalan odgovor Madrida

HAOS U ŠPANIJI ZBOG KOSMETA: Katalonija uputila jasnu provokaciju - stigao im brutalan odgovor Madrida

PUTIN JE LEPO UPOZORAVAO ZAPAD, NIKO GA NIJE SLUŠAO: "Kosovski presedan je strašan", a onda je usledio niz stravičnih događaja

PUTIN JE LEPO UPOZORAVAO ZAPAD, NIKO GA NIJE SLUŠAO: "Kosovski presedan je strašan", a onda je usledio niz stravičnih događaja

Međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji upozorile su svoje zaposlene da izbegavaju gužve i velike tržne centre u pokrajini, a iz ambasade SAD u Prištini još 22. novembra je stiglo obaveštenje Stejt departmenta da "terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo".

Upozorenje Stejt departmenta je stiglo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, kada je u petak uveče ubijeno troje putnika u lokalnom autobusu.

Američka vojska
Američka vojska
Foto: Profimedia
Na Kosovu razvijena snažna mreža džihadista

S obzirom da se na Kosovu i Metohiji godinama, posebno od dolaska međunarodnih snaga, razvija jedna veoma snažna i dobro povezana mreža radikalnih islamista, džihadista i terorista koji su povezani sa sličnim organizacijama u regionu, sasvim je normalno da ambasada SAD i Stejt department izdaju upozorenje na mogućnost terorističkih napada, kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Na Kosovu i Metohiji postoji kapacitet za terorističke napade naglašava Drecun i ističe da pored snažne islamističke mreže u pokrajini ima takođe i veliki broj povratnika džihadista sa ratišta, kao i pojedinaca koji su bili na tim ratištima ali su se preko migrantskog talasa zadržali na KiM.

Kosovo
Foto: Profimedia/ilustracija
Upozorenje Stejt departmenta – "vuk samotnjak" vreba na Kosovu

Slična upozorenja su svakako na mestu i ona su bila poprilično stereotipna u minulom periodu i u njima se nabrajaju mesta mogućih napada, dodaje Drecun.

- Ali ovog puta se radi o upozorenju da je obaveštajnim delovanjem otkriven tzv "vuk samotnjak", dakle neko ko je indoktriniran radikalnom islamističkom ideologijom i spreman je da sam, a ne kao pripadnik terorističke organizacije preduzme određene napade i rečeno je da se to prati. Građani su upozoreni, pogotovo stranci da ne idu na određena mesta koja su identifikovana kao moguća meta napada tog "vuka samotnjaka".

Na pitanje da li je na neki način upozorenje američke ambasade povezano sa terorističkim napadom u Glođanima koji se dogodio nekoliko dana po objavljivanju saopštenja, Drecun odgovara da u ovom trenutku nema informacija o izvršiocu napada i saznanja ko stoji iza njega.

Upozorenje Amerikancima i ostalima

Prema Njegovim rečima, Stejt department izdaje takva saopštenja prvenstveno zbog građana SAD koji bi se mogli naći na mestima terorističkih napada.

- Naravno, kad se javno objavi takvo saopštenje ono je dostupno svima koji bi eventualno mogli da budu ugroženi u slučaju terorističkog napada. Prvenstveno se odnose na građane SAD ali su javno dostupna i svima koje interesuje stav Stejt departmenta - zaključio je Drecun.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd