fbpx
Skip to main content
kosovo

POSTALI ZABORAVNI, PA UDARAJU NA SRBIJU! Premijer lažne države se ne seća PRECIZNOG DOGOVORA iz 2014. godine

Foto: SD/ilustracija
Prema dogovoru Beograd i Priština su dužni da obaveste drugu stranu o posetama svojih zvaničnika.

Premijer lažne države Kosova Avdulah Hoti putem objave na Fejsbuk nalogu danas je saopštio da ne postoji sporazum između Beograda i Prištine o posetama srpskih zvaničnika tzv. Kosovu, i ponovio da će svaki zahtev za posetu analizirati nadležne institucije pre odobrenja ili odbijanja, ali činjenice ga demantuju.

OVO BI SVAKA ŽENA TREBALO DA ZNA: 10 SIGURNIH znakova koji pokazuju da se muškarac OHLADIO od vas!

OVO BI SVAKA ŽENA TREBALO DA ZNA: 10 SIGURNIH znakova koji pokazuju da se muškarac OHLADIO od vas!

JUŽNA SRPSKA POKRAJINA U ČELJUSTIMA KORONE: Pandemija nema milosti, preminulo 12 osoba!

JUŽNA SRPSKA POKRAJINA U ČELJUSTIMA KORONE: Pandemija nema milosti, preminulo 12 osoba!

MILENA IVANOVIĆ NEPOKOLEBLJIVA: Idem na Kosmet da tražim istinu o Oliverovom ubistvu

MILENA IVANOVIĆ NEPOKOLEBLJIVA: Idem na Kosmet da tražim istinu o Oliverovom ubistvu

U pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, dogovor o zvaničnim posetama postignut је još 14. novembra 2014. godine u okviru tehničkih sporazuma, a stupio je na snagu 1. decembra 2014. godine.

Dogovorom "Zvanične posete" procedura najave i realizacije poseta je detaljno regulisana, vremenski rokovi u kojima treba da budu preduzete radnje u vezi sa najavom poseta, kao i kategorije zvaničnika koji su obuhvaćeni režimom zvaničnih poseta između Beograda i Prištine.

Tehnički detalji sporazuma

A u sporazumu jasno stoji definisan postupak kako se upućuju obaveštenja.

- Institucija koja upućuje zahtev šalje obaveštenje direktno oficiru za vezu strane koja je domaćin posete, upućujući kopiju zahteva oficiru za vezu strane koja upućuje zahtev za posetu. Čim dobije obaveštenje, oficir za vezu odmah će potvrditi prijem.

Ako u određenom roku (u zavisnosti od niže navedene kategorije) nema odgovora, smatra se da je poseta odobrena. Ako se prigovori upute u određenom roku, moraju se uputiti direktno oficiru za vezu strane koja je uputila obaveštenje.

Кopija prigovora upućuje se EU (kako Delegaciji EU u Beogradu, tako i Кancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini), koja će posredovati u slučaju potrebe“

- Prvu grupu čine predsednik, premijer, zamenici premijera, predsednik Skupštine i ministri unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i odbrane. Obaveštenje za ovu kategoriju mora se uputiti najmanje 72 časa unapred, a svi eventualni prigovori moraju se uputiti tokom prvih 48 časova.

Drugu grupu čine svi drugi ministri, potpredsednici Skupštine, direktori kancelarija Vlade i bezbednosnih agencija, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, javni tužilac, kao i sva druga lica koja imaju fizičko obezbeđenje, primera radi verski poglavari.

- Obaveštenje za ovu kategoriju mora se uputiti najmanje 48 časova unapred, a svi eventualni prigovori moraju se uputiti tokom prvih 24 časa.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd