fbpx
Skip to main content
Avdulah Hoti

PRIŠTINA IZBEGAVA RAZGOVOR O ZSO: Neizvesno hoće li se sledeće nedelje u Briselu održati runda dijaloga sa Beogradom

Foto: Profimedia
Nije poznato da li će u ponedeljak biti održan sastanak


Nekoliko dana uoči očekivane runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Briselu, postalo je neizvesno da li će do nje i doći jer je tema razgovora trebalo da bude formiranje Zajednice srpskih opština, a što albanska strana smatra zatvorenom knjigom.

EVO ŠTA HAG STAVLJA NA TERET MUSTAFI SALIHU, UHAPŠENOM OSNIVAČU OVK: Počinio stravične zločine na Kosovu

EVO ŠTA HAG STAVLJA NA TERET MUSTAFI SALIHU, UHAPŠENOM OSNIVAČU OVK: Počinio stravične zločine na Kosovu

OVK TERORISTI U PANICI: Počelo prijavljivanje žrtava monstruoznih zločina u južnoj srpskoj pokrajini

OVK TERORISTI U PANICI: Počelo prijavljivanje žrtava monstruoznih zločina u južnoj srpskoj pokrajini

"U PONEDELJAK RAZGOVARAMO NA TEHNIČKOM NIVOU" Đurić podsetio da Hoti mora da ispuni sporazum

"U PONEDELJAK RAZGOVARAMO NA TEHNIČKOM NIVOU" Đurić podsetio da Hoti mora da ispuni sporazum

Nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou neće biti sledeće nedelje u Briselu, iako je to bilo planirano. Kako je sinoć saopštio Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, delegacija Srbije putovaće u ponedeljak u Brisel na razgovore na tehničkom nivou o povratku srpske imovine na KiM.

- Sada je neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga da Priština na delu dokaže spremnost da radi na primeni ZSO i mi ćemo na tome insistirati na svakom sastanku, na svakom nivou, uključujući onaj u ponedeljak - poručio je Đurić.

Pre toga, premijer privremenih institucija na KiM Avdulah Hoti, rekao je da ne zna hoće li u ponedeljak biti sastanka "pošto je Srbija zahtevala da tzv. Kosovo izrazi spremnost za sprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO", dok je za tzv. Kosovo ta tema završena sporazumom iz 2013. godine.

I na prethodnoj rundi na ekspertskom nivou, 17. septembra, predstavnci Prištine su bili protiv razmatranja pitanja ZSO, a iz Brisela im je poručeno da su u obavezi da primene sporazum o Zajednici na koji su se obavezali 2013. godine i da su to preuzeli kao "međunarodnu obavezu".

Tzv. Kosovski političari smatraju da ZSO ne treba da ima izvršna ovlašćenja, a prema postignutim dogovorima, Zajednica bi trebalo da ima nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, kao i da ima svog predsednika, skupštinu i savet. Sa stanovišta srpske strane, primena dogovora o ZSO je neophodna zbog nastavka dijaloga o drugim temama sa kojima je usko povezana, poput imovine.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Beograd spreman za razgovor sa Prištinom u Briselu:

- Zajednica srpskih opština je nezaobilazna tema i na tome ćemo insistirati.

On je naveo i da je za Srbiju dobro što se prvi put govori o podeli vodnih i elektroenergetskih resursa jezera Gazivode, jer srpski elektroenergetski sistem do sada nije dobijao ni kilovat od struje proizvedene na KiM.

- Vreme je da počnemo da razgovaramo o tome. Trebalo bi da Srbi sa KiM i iz centralne Srbije imaju više koristi od tog jezera - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara šta Amerika predlaže po pitanju Gazivoda, Vučić je rekao da još ne predlažu ništa, jer tek treba da se uradi studija izvodljivosti:

- Nama ne smeta da se vodom napajaju Belaćevac, Obilić, cela Metohija, ali je dobro da Srbi na KiM, kao i iz centralne Srbije, osim lepih plaža, restorana i mesta, imaju i više koristi od Gazivoda.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd