fbpx
Skip to main content
OVK

ALBANCI U VELIKOJ PANICI! Kreću iskopavanja grobnica na Kosmetu, Košare prve na redu, više nema ignorisanja

Foto: Profimedia
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama biće možda jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena KiM.

To je izjavio predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i dodao da je prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana.

- Priština više ne može da ignoriše naše zahteve, mi nismo hteli da se igramo reciprociteta jer se radi o žrtvama, nismo hteli da kažemo da nećemo da radimo dok i oni ne urade, ali došlo je vreme da ne mogu ni oni više da ignorišu naše zahteve i očekujem da u maju, junu prioritetne lokacije pretražimo, prekopamo tamo gde se bude moglo i da imamo odgovore na naše zahteve - kaže Odalović.

PRIŠTINA SPREMA PODMUKLI NAPAD NA BEOGRAD: Kurti protiv Srbije priprema "tužbu za genocid", sa njim dijaloga NEMA

PRIŠTINA SPREMA PODMUKLI NAPAD NA BEOGRAD: Kurti protiv Srbije priprema "tužbu za genocid", sa njim dijaloga NEMA

O BAZI NA KOSOVU MOGU SAMO DA MAŠTAJU: Toma Fila raskrinkao plan Hrvata i objasnio zašto je to samo PUSTI SAN (VIDEO)

O BAZI NA KOSOVU MOGU SAMO DA MAŠTAJU: Toma Fila raskrinkao plan Hrvata i objasnio zašto je to samo PUSTI SAN (VIDEO)

TAČI I OSTALI ŠEFOVI OVK OSTAJU IZA REŠETAKA: Veće Apelacionog suda u Hagu odbacilo sve žalbe

TAČI I OSTALI ŠEFOVI OVK OSTAJU IZA REŠETAKA: Veće Apelacionog suda u Hagu odbacilo sve žalbe

Lokaciju na Košarama, kaže, radne grupe i ekspertski timovi obišli su dva puta do sada, prvi put 2010. godine kada je rađeno deminiranje, a drugi put u novembru prošle godine nakon što su pronađeni snimci koji prikazuju kako pripadnici terorističke grupe kopaju rake na toj lokaciji i tela ubijenih vojnika.

- Našli smo snimak koji prikazuje kako te terorističke grupe kopaju rake i vide se tela ubijenih vojnika. Locirali smo otprilike približno mesto i ko to može biti od nestalih vojnika koje tražimo i sada smo ponovili zahtev da odemo na tu lokaciju da pretražimo - naveo je Odalović govoreći o onome što je dogovoreno na sastanku sa prištinskom Radnom grupom za nestala lica održanom 16. aprila u Beogradu.

Odalović kaže da se među nestalim licima nalazi i jedan ruski dobrovoljac, kao i da je na jednoj fotografiji njegovo telo, sa ličnim dokumentima.

- Čak je i rublje izvađeno i sa njima su se iživljavali oni koji su ih ubili. To je dobrovoljac koji je bio deo regularnih jedinica vojske Jugoslavije, stradao je na Košarama, telo nije pronađeno i videćemo da li ćemo kroz ovu pretragu doći i do njegovih posmrtnih ostataka - kaže predsednik Komisije za nestala lica.

Srpska vojska, kosovo
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na nedavnom sastanku naša Radna grupa za nestala lica je insistirala i zahtevala da Priština,koja je, kako kaže Odalović, u više navrata kontinuirano izbegavala da realizuje svoje obaveze, nastavi pretragu nekoliko lokacija.

Među lokacijama pored Košara, kao potencijalnog mesta sahranjivanja tri srpska vojnika koja se vode kao nestala, je i selo Dojnice, lokacija u blizini Suve Reke Javor, zatim Baljevac, Budisavci, Lapušnik gde je u neposrednoj okolini bio logor.

Beogradska Radna grupa insistirala je i da se pretraži Livačko jezero kod Gnjilana jer, kako navodi Odalović, postoje informacije da je jedan deo ubijenih bačen u to jezero, a lokacija iako je pretraživana, to nije urađeno metodom koja daje pouzdane informacije.

Kada je reč o zahtevima prištinske delegacije za nastavak pretrage lokacije Kiževak na kojoj su u novembru prošle godine pronađeni posmrtni ostaci Odalović kaže da očekuje da će ta lokacija gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, biti kompletno pretražena u naredne tri, četiri nedelje.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd