fbpx
Skip to main content
Aljbin Kurti

PRIŠTINSKA HAJKA: Kurti u kampanji da Srpsku listu proglasi "terorističkom organizacijom", a cilj je samo jedan!

Foto: Profimedia
Nemaju rešenje za Srpsku listu!

Nezvaničnom pobedniku izbora na KiM, lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju u kampanji protiv Srpske liste pridružili su se prištinski istoričari pa čak i pravnici koji ovu stranku proglašavaju terorističkom organizacijom i traže da se zabrani.

LETUJTE I ZIMI PREKO TRAVELLAND-A!

LETUJTE I ZIMI PREKO TRAVELLAND-A!

VETERANI ZLOČINAČKE "OVK" U PANICI: Očekujemo prve optužnice i hapšenja!

VETERANI ZLOČINAČKE "OVK" U PANICI: Očekujemo prve optužnice i hapšenja!

Koalicija Pacoli - Ljimaj prešla cenzus, imaće 6 poslanika

Koalicija Pacoli - Ljimaj prešla cenzus, imaće 6 poslanika

Rezultati izbora bili su okidač Kurtiju da krene u frontalne napade na Srpsku listu. Tako je lider Samoopredeljenja, praktično istog trenutka kada je proglasio pobedu na izborima, izjavio da neće da razgovara sa Srpskom listom jer to za njega nije stranka nego država i da je ne želi u vladi. To je potvrdio i delima pošto se prekjuče prvo sastao sa predstavnikom koalicije "Sloboda" Nenadom Rašićem.

Stavovi prvog favorita za novog premijera Kosova ohrabrili su i njegove istomišljenike među istoričarima. Ogranak kosovskih istoričara "Ali Hadri" iz Dečana traži od pravosudnih organa u Prištini da Srpska lista bude proglašena terorističkom organizacijom i zahtevaju da prištinske institucije što pre pokrenu postupke za to. I profesor međunarodnog prava Vigan Ćoroli smatra da takozvano državno tužilaštvo Kosova ima dovoljno osnova da zahteva da se Srpska lista proglasi neustavnom.

Štaviše, na Fejsbuku je objavio da Priština ima zvaničan izveštaj međunarodnih posmatrača za izbore 6. oktobra, u kojem se jasno kaže da su kosovski Srbi zastrašivani, ucenjivani i da im je prećeno kako bi dali svoj glas određenoj političkoj stranci, u ovom slučaju Srpskoj listi, što su preneli i Prištinski mediji. Takođe, Ćoroli tvrdi da su istom metodom obezbeđeni glasovi kosovskih Srba koji žive u Srbiji.

Srpska lista
Tanjug/​Filip Krainčanić

- Tužilaštvo ima dovoljno zakonskih osnova da pokrene krivičnu istragu protiv ilegalnog obezbeđivanja ovih glasova i u slučaju današnjeg trovanja u CIK-u da zatraži od nadležnog suda da ovu političku stranku proglasi neustavnom - kaže Ćoroli, prenose mediji.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je na, kako kaže, veoma loš razvoj događaja i pozvao zapadne partnere i takozvanu državu Kosovo da se "urazume" kako bi se izbegla katastrofa.

- Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno po pitanju pokušaja Albanaca da donesu odluku o ukidanju Srpske liste - rekao je Vučić u razgovoru sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko.

Vučić je istakao da je Srpska lista partija koja je dobila 96 odsto glasova kosovskometohijskih Srba i da je imala podršku Beograda.

Konstatovao je da su u Prištini izmislili nekakvu priču o trovanju kovertama iz Srbije i pri tome rekli da su članovi CIK-a otrovani, a nijedan Srbin, član CIK-a, nije otrovan. Vučić ističe da "sada više nisu sigurni da su otrovani, ne znaju šta da izmisle, ali konstatuju da treba ukinuti Srpsku listu". To će, ukazuje predsednik Srbije, ostaviti katastrofalne posledice po odnose Srba i Albanaca.

- Srba tada više neće biti u institucijama, a zna se kada ih nema u institucijama gde ih ima i kako će morati da štite i čuvaju svoju slobodu i ognjište - rekao je predsednik Srbije.

Aljbin Kurti
Foto: Profimedia/ilustacija

Kako je naveo, "zato smo molili naše zapadne partnere da se urazume zajedno sa Albancima, da im ne pomažu u tim bolesnim ciljevima jer, u protivnom, plašim se da se bližimo katastrofi".

Vučić je kazao da je sve što su radili Zapad i Priština bilo sa jednim ciljem - uništenje Srpske liste.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za medije da je kampanja protiv Srpske liste igra Albanaca koju je, kako kaže, Kurti započeo i zaigrao se.

- Ta igra ima opasne granice koje bi usledile ako bi se Srbija izvukla iz kosovskih institucija i briselskog dijaloga. Ovo je svakako nova kriza briselskog dijaloga. I pored svega Beograd mora da ostane uzdržan i da štiti prava Srpske liste. Povlačenjem Srba iz institucija bila bi obeležena teritorija koja bi trebalo da bude predmet pregovora - podvlači Janjić.

Nova kriza briselskog dijaloga vodi ka novom pritisku Zapada.

- Mislim da će SAD i Nemačka ovu novu krizu iskoristiti da još jače pritisnu Beograd i Prištinu da što pre obnove dijalog. Takođe, to će biti još jedan argument Vašingtonu i Berlinu da odbace bilo kakvu ideju o razgraničenju - naglašava Janjić.

Bivši predsednik Ustavnog suda u Prištini "štiti" Srpsku listu

U opštoj hajci protiv Srpske liste u Prištini jedini glas razuma za sada je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani. Kako je rekao, jedino predstavnici Srpske liste mogu da predstavljaju srpsku zajednicu na Kosovu u parlamentu i vladi, jer je podela vlasti proporcionalna među etničkim zajednicama.

- U tom smislu, Ustav kaže da su pripadnici srpske zajednice zastupljeni u vladi i skupštini po broju glasova koje su dobili na izborima. U ovom slučaju, Srpska lista je dobila sve glasove biračkog tela srpske zajednice i jedino ona može da predstavlja tu zajednicu na Kosovu u parlamentu i vladi - izjavio je Hasani u intervjuu za Prištinske medije.

I kad su osvojili većinu glasova ne mogu da se dogovore: DSK želi sedam ministarstava, Samoopredeljenje nudi pet

I kad su osvojili većinu glasova ne mogu da se dogovore: DSK želi sedam ministarstava, Samoopredeljenje nudi pet

POVLAČENJE TZV. KOSOVSKOG ZAHTEVA: Stefanović čestitao Srbiji na pobedi

POVLAČENJE TZV. KOSOVSKOG ZAHTEVA: Stefanović čestitao Srbiji na pobedi

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO! Ovako je Priština pobegla od glasanja na Generalnoj skupštini Interpola

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO! Ovako je Priština pobegla od glasanja na Generalnoj skupštini Interpola

Direktorka Klinike za infektivne bolesti: Kod članova CIK-a nisu pronađeni znakovi trovanja

Direktorka Klinike za infektivne bolesti: Kod članova CIK-a nisu pronađeni znakovi trovanja

Haradinaj povukao neplaniran potez: PREDAO NOTU KOJOM POVLAČI ZAHTEV ZA PRIJEM TZV. KOSOVA U INTERPOL!

Haradinaj povukao neplaniran potez: PREDAO NOTU KOJOM POVLAČI ZAHTEV ZA PRIJEM TZV. KOSOVA U INTERPOL!

VIDEO KOJI JE RASPLAKAO SVET: Siromašni dečak sprema obrok svom malenom bratu POPUT PROFESIONALCA

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd