Utorak 19. mar 2024.
Ramuš Haradinaj

Amerikancima se smučio bahati Haradinaj! Spremili NOVE KAZNE, udaraju direktno na ALBANSKE POLITIČARE

Foto: Profimedia
Amerika je pobesnela zbog odbijanja Prištine i tzv. kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da povuče takse od 100 odsto na srpske proizvode, poslali su preteće pismo, insistirali i - takse su i još tu. Šta dalje?

Upravo to pitaju se mnogi kojima se čitava ujdurma oko taksa i bahatog Haradinaja - smučila.

Ima li Amerika adute kojima može da prekori Prištinu i Haradinaja i natera je da povuče takse? SAD, nakon dosadašnjeg debakla, spremne su na ekstremnije poteze koji bi trebalo da udare direktno na političke lidere i njihove glavne projetke koje građanima samoproglašenog Kosova uporno plasiraju kao simbole državnosti.

Izvor iz kosovske skupštine, dobro upućen u prilike u Prištini, navodi da Amerika ne bi želela da se njihove buduće akcije polome na leđima građana. Zato bi njihovo delovanje moglo da bude usmereno na tzv. kosovsku vojsku, blokadu poslova vezanih za naoružanje, zatvaranje slavine kada je reč o novcu koji oni ulažu u izgradnju insitucija u Prištini, ali i odbijanje gostoprimstva kosovskim liderima.

Ramuš PRESTRAVLJEN! Plaše ga RUSKI SPECIJALCI u Srbiji, otkrio šta su GLAVNI IZAZOVI lažne države

Ramuš PRESTRAVLJEN! Plaše ga RUSKI SPECIJALCI u Srbiji, otkrio šta su GLAVNI IZAZOVI lažne države

SAD otvoreno insistiraju na tome da se dijalog odblokira, ali ne žele da sankcije budu usmerene prema narodu. Za sada je izvesno da bi mogli da povuku poteze prema tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama, i u vidu oprema koja je dogovorena da bude isporučena, a reč o oklopnim vozilima, ali i kroz kontakte sa najvišim zvaničnicima u tzv. KBS. To ih najviše boli. Druga linija pritiska je novac koji Priština dobija od SAD za potrebe izgradnje demokratskih institucija - navodi izvor i dodaje:

Jedan od ovih poteza - odbijanje gostoprimstva - već su i javno povukli. To se desilo pre desetak dana kada samoproglašeni kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije dobio vizu za SAD, kako bi prisustvovao molitvenom doručku.

Zbog odbijanja da ukinu takse Bela kuća je na adrese kosovskih lidera (Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija) poslala preteće pismo u kome ne kriju nezadovoljstvo i nevericu prema bahatim potezima Prištine.

Vašington
Vašington
Foto: Profimedia

- Neverovatno je da nakon svega što smo zajedno učinili Priština toliko malo vrednuje naše prijateljstvo da ignoriše naš savet. SAD su i dalje spremne da pomognu i podrže Prištinu da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Beogradom u čijem centru bi bilo uzajamno priznanje koje bi bilo trajno primenljivo i korisno za obe strane. Poslednjih 20 godina, to je bio nemoguć cilj. Iako i dalje težak to je put kojim se mora proći da bi se došlo do budućnosti u bezbednosti i prosperitetu - stoji, između ostalog, u pismu.

U istom dokumentu oni su najavili prvi korak.

- Nakon što na naše zahteve za suspendovanje taksi nije obraćena pažnja, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi smo pokazali našu zabrinutost, uključujući i onu vezanu za naše partnerstvo u oblasti bezbednosti. Za početak, odlučili smo se da odložimo planirani put u Prištinu generala Ora iz Nacionalne garde Ajove. Njegova poseta trebalo je da ima u fokusu bilateralnu bezbednosnu saradnju. S obzirom na akcije koje je vaša vlada preduzela, a koje nisu bile od pomoći, ne bi bilo primereno da do takve posete dođe. Pažljivo ćemo posmatrati druge aspekte naše saradnje i videti da li oni treba da budu suženi - piše u pismu.

Ni države, ni vojske... TAČI OBUČEN U VOJNU UNIFORMU POZIVA NA RAT?

Ni države, ni vojske... TAČI OBUČEN U VOJNU UNIFORMU POZIVA NA RAT?

U oštroj poruci prištinskim liderima iznet je i jasan zahtev da ukinu takse Srbiji i BIH, ali i upozorenje da, dok to ne učine, odnosi sa njima neće biti vraćeni na raniji nivo. U pismu se ne isključuju ni mogućnost preispitivanja drugih, a ne samo bezbednosnih oblika saradnje sa Prištinom.

Postavlja se pitanje, kako Amerika može da deluje na Prištinu i da ih natera da ukinu takse?

Politička analitičarka i direktorka Centra za evroatlantske studije, Jelena Milić, pre svega kaže da je tzv. Kosovo za SAD nezavisna zemlja, i da "neće odmah krenuti s najtežim oružjem" kako bi izdejstvovala da Priština povuče tarife.

Komandant Nacionalne garde Ajove general-major Timoti Or
Komandant Nacionalne garde Ajove general-major Timoti Or
Foto: Youtube/Printscreen/Besiane Musmurati

- Otkazivanje posete obeležavanju nezavisnosti Kosova komandanta Nacionalne garde Ajove general-major Timotija Ora, ogromna je poruka - prvenstveno navodi Jelena Milić.

Ona tome dodaje i odbijanje zahteva za vizu Ramuša Haradinaja, čime mu je bukvalno povučeno gostoprimstvo u Americi, a Milić ne zaboravlja ni na oštro pismo koje je Priština dobila od američke administracije povodom taksi na robu iz Srbije.

- Uvođenje taksi bio je očajnički potez, donesen u frustraciji jer nisu primljeni u Interpol, a namera je bila da se njime opravdaju svom biračkom telu - navodi Milić.

"Kosovo jedanaestogodišnjak, ali još uvek neodgovoran": Albanci 11 godina posle slave KORUPCIJU I KRIMINAL

"Kosovo jedanaestogodišnjak, ali još uvek neodgovoran": Albanci 11 godina posle slave KORUPCIJU I KRIMINAL

Ona napominje, govoreći o odnosu Amerike prema samoproglašenom Kosovu, da se diplomatski stavovi zasnivaju na činjenicama, a kada se promene činjenice, mogu se promeniti i stavovi.

Posledica zvaničnih zastoja u saradnji, birokratskih, između SAD i tzv. Kosova jeste da su kosovskim službenicima sada uskraćeni razni treninzi, obuke, zajedničke vežbe koje finansira američka administracija, te se ta posledica ogleda u - direktnom udaru na džep tih ljudi.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Tako se iz njenih reči zaključuje da je pristup koji je Amerika odabrala zapravo obustava investiranja u formiranje demokratskih institucija u Prištini.

Na pitanje da li će SAD učiniti nešto konkretnije, i povući potez koji će biti jasnija i vidljivija poruka Prištini, Milić kaže sledeće:

- I SAD ima svoje izazove sa kojima se sada susreće. Baš je sada Angela Merkel u Minhenu na konferenciji o bezbednosti kritikovala Trampa. Ovo što smo do sada videli kao formalne mere (otkazivanje posete, odbijen zahtev za vizu, pismo, prim. nov.), nije mala stvar. Ako u Prištini ima neko pametan, i njima je to jasno. Ja se pitam gde je kritička javnost, politički analitičari u Prištini, da ukažu na to.

AMERIKA PROMENILA STAV! DAČIĆ O TRAMPOVOM PISMU PRIŠTINI: Predsednik SAD se sada zalaže za kompromis!

AMERIKA PROMENILA STAV! DAČIĆ O TRAMPOVOM PISMU PRIŠTINI: Predsednik SAD se sada zalaže za kompromis!

Milić zaključuje stavom da je Hašim Tači usamljen u pokušajima da poruči da tzv. Kosovo mora da ispuni očekivanja predsednika Trampa. Takođe, ona dodaje i da očekivanja zapravo podrazumevaju kompromis, neku vrstu podele, koja bi odgovarala i Beogradu i Prištini.

Dušan Janjić, politički analitičar kaže da Amerika traži suspenziju taksi, a ne njihovo ukidanje, te da bi one prvo bile stopirane na 45, zatim na 120 dana, te da bi tek tako moglo doći do krajnje obustave njihove primene.

- Amerikamci su dovedeni u situaciju da donose jednostrane mere u korist Srbije, a oni to ne žele, oni su tvorci tzv. Kosova - kaže Dušan Janjić.

On dodaje da u suštini, Amerika ima širi plan, i mogla bi da natera samoproglašeno Kosovo da povuče takse.

Dušan Janjić
Dušan Janjić
Tanjug/​Sava Radovanović

- SAD ima mehanizme, ali nema volju ni interes da preseče. Žestok je pritisak Amerike na Prištinu, ali nema odlučnosti - objasnio je Janjić.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, upitan o narednim potezima američke administracije, rekao je da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali da može da kaže da će nastaviti napore da se ukinu takse i vrati za pregovarački sto.

- I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će uspostaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jači i stabilniji balkanski region, a to je u interesu i Beograda i Prištine, kao i SAD - rekao je on.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd