fbpx
Skip to main content
Aljbin Kurti

PRIŠTINSKI ANALITIČARI RAZOTKRILI KURTIJA: Evo zašto lažni premijer nikada neće sprovesti odluku o ZSO

Foto: Profimedia
Poruka zvaničnog Vašingtona se po prvi put ne podudara sa interesima Kosova, ocenjuju politički analitičari iz Prištine, komentarišući izjavu američkog ambasadora Filipa Kosneta da je u obavezi kosovskih institucija da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Analitičar Fitim Saljihu pozdravlja dobre namere Sjedinjenih Američkih Država koje pružaju veliku podršku Kosovu na njegovom putu izgradnje države, ali u ovom slučaju, kako kaže, treba da shvate da je osnivanje ZSO veoma štetan potez, koji može da izazove nesagledive posledice.

- Ova izjava je očekivana i nema ništa iznenađujuće. SAD se neprestano trude da se predstave kao stranka koja podržava proces dijaloga čak i kada ne sede direktno za pregovaračkim stolom. Stoga ni izjava ambasadora Kosneta nije bila novina. Ali uveren sam da će premijer Kurti ostati dosledan svom principu o nesprovođenju Zajednice srpskih opština. Sam je to nazvao činom izdaje i mislim da neće upasti u zamku da ostane u istoriji kao izdajnik. Verujem da Kurti neće sprovesti zajednicu i da će moći da ubedi američke partnere da je ova ideja štetna - kazao je Saljihu.

SADA IM BRISELSKI SPORAZUM ODGOVARA: Premijerka Brnabić iznenađena ponašanjem Prištine, Osmani napravila presedan

SADA IM BRISELSKI SPORAZUM ODGOVARA: Premijerka Brnabić iznenađena ponašanjem Prištine, Osmani napravila presedan

NJIMA SE BAŠ NE NAPUŠTA KOSMET: Jedna evropska sila ostavlja svoje trupe do 2023. godine

NJIMA SE BAŠ NE NAPUŠTA KOSMET: Jedna evropska sila ostavlja svoje trupe do 2023. godine

KAKVU IGRU KURTI IGRA SA AMERIKOM? Glasačima obećava da nema ništa od ZSO ali zna se ko je miš, a ko mačka!

KAKVU IGRU KURTI IGRA SA AMERIKOM? Glasačima obećava da nema ništa od ZSO ali zna se ko je miš, a ko mačka!

Njegova procena je da bi Zajednica srpskih opština doprinela disfunkcionalizaciji unitarnog poretka Kosova.

- Verujem da bi ideje o geografskim i regionalnim udruženjima bez etnocentričnog karaktera bile pravo rešenje za zadovoljavanje svakodnevnih lokalnih potreba građana svih etničkih grupa na Kosovu - navodi Saljihu.

Politikolog Arbnor Sadiku napominje da se u slučaju formiranja Zajednice srpskih opština ne sme izuzeti procena Ustavnog suda Kosova.

- Zajednica srpskih opština mogla bi da se prihvati samo u okviru ustava i zakona Kosova. Vlada Kosova ne sme dopustiti da se stvori etnička zajednica, jer bi to povuklo i druge zajednice da imaju isti zahtev. Premijer Kurti treba da pronađe neku drugu soluciju, koja bi bila prihvatljiva za sve - ističe Sadiku.

Sadiku dodaje da se izjava američkog ambasadora, kao i prethodne poruke Sjedinjenih Američkih Država, ne smeju zanemariti, jer bi u tom slučaju bilo posledica po kosovske vlasti.

- Predsednik Vlade Aljbın Kurtı treba vıše značaja da ukaže predlozima glavnog kosovskog sponzora Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo, ozbiljno treba da shvati izjavu ambasadora Kosneta, ali i nedavnu odluku predsednika Bajdena, jer će zasigurno da dođe do izolacije Kosova ukoliko se vlasti suprotstave zahtevima stranih država - objašnjava Sadiku. 

On kaže da premijer Aljbin Kurti u nastavku pregovora sa Srbijom treba da dostojanstveno čuva i brani interese Kosova, kako bi oni bili prihvaćeni od drugih strana u ovom procesu.

- Njegov stav treba da bude onoliko, koliko mu dopušta Ustav Kosova, ne više od toga. Realno gledano, do sada vođeni razgovori su jedno te isto, Kosovo je branilo suverenitet i svoju nezavisnost a Srbija je svim snagama pokušavala da negira Kosovo kao nezavisnu državu - zaključio je Sadiku.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd