fbpx
Skip to main content
MI6

PROCURIO DOKUMENT BRITANSKE TAJNE SLUŽBE: Ovo je njihov plan za Kosovo i Metohiju, nad pokrajinom se nadvija skrivena ruka Londona

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Isplivao plan Britanaca.

Kit Klarenberg, istraživački novinar koji se bavi ulogom obaveštajnih službi u oblikovanju politike i percepcije u autorskom tekstu za Raša tudej iznosi tvrdnju o postojanju dokumenta iz koji otkriva da Velika Britanija učestvuje u projektu čiji je cilj da se poveća podrška Srba vladi u Prištini, vrednom 5 miliona funti.

Cilj dokumenta pod nazivom "Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji" je, kako navodi Klarenberg da između 2020. i 2022. godine među Srbima stvori veću podršku kosovskoj vladi, izazove "narative zasnovane na identitetu" i postigne "društvene promene na nacionalnom nivou".

Travelland preporučuje dva TOP grčka hotela: All inclusive, 7 noći od 615€

Travelland preporučuje dva TOP grčka hotela: All inclusive, 7 noći od 615€

"REŠENJE ZA KOSOVO OTVARA EVROPSKU PERSPEKTIVU" Kakav je odnos Nemačke i Srbije i šta čeka našu zemlju na daljim pregovorima

"REŠENJE ZA KOSOVO OTVARA EVROPSKU PERSPEKTIVU" Kakav je odnos Nemačke i Srbije i šta čeka našu zemlju na daljim pregovorima

TURSKA KREĆE U NOVI "BOJ" ZA KOSOVO: Erdogan najavljuje planove koji mogu ugroziti odnose sa Srbijom: Evo šta se krije iza svega

TURSKA KREĆE U NOVI "BOJ" ZA KOSOVO: Erdogan najavljuje planove koji mogu ugroziti odnose sa Srbijom: Evo šta se krije iza svega

U tekstu se ukazuje da sporazumom, međutim, nisu rešena mnoga ozbiljna pitanja "koja su se nadvila nad budućnost Kosova još od kada je kontroverzno proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine".

Autor navodi da su primarni izvor sukoba četiri severne opštine u kojima Srbi čine većinu stanovništva i "koje su i dalje pod de fakto srpskom vlašću" .

U dokumentu na koji se poziva Klarenberg se ocenjuje da će "zajednice na Kosovu i u Srbiji biti otpornije na narative koji šire ili generišu sukobe i da će igrati aktivnu građansku ulogu kako bi se naglasili saradnja i razvoj za sve delove društva“.

Autor teksta navodi da se "plemenite ambicije" u teoriji razmatraju zajedno sa prethodno procurelim dosijeima Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije koji se odnose na prikrivene aktivnosti usmerene na rusofonsko stanovništvo u baltičkim državama, što bi, kako tvrdi, na kraju dovelo do toga da kosovski Srbi budu prisiljeni da napuste maticu i prihvate da su sada i da će zauvek biti gosti u "nezavisnoj" stranoj zemlji

Kao i na Baltiku, London posebno ima za cilj da "uključi" kosovsku omladinu u razne aktivnosti i programe, kao "agente promena", gradeći njihov kapacitet da postanu "društveni preduzetnici" i "vode kampanju i zagovaraju relevantna socijalna pitanja preko etničkih podela", stoji u tekstu.

Naglašavajući "zlokobnu prirodu ove "mirovne“ inicijative, autor skreće pažnju da jedan poseban odeljak u dosijeu opisuje ogromne napore koji bi bili preduzeti da se zataška umešanost Velike Britanije i javno zadrži lažni utisak da je taj napor bio strogo lokalna stvar.

Sve organizacije koje učestvuju i njihovi zaposleni treba da potpišu ugovore o neotkrivanju informacija i da budu "upućeni" o tome "kako predstaviti finansiranje projekata" ako se to zatraži, iako bi samo osoblje na najvišim nivoima imalo predstavu o skrivenoj ruci Londona.

Nijedna interna ili eksterna komunikacija ne bi trebalo da pominje London, a osoblje na društvenim mrežama povezano sa projektom treba da pažljivo geografski označava objave na "području ciljane populacije“, umesto na njihovoj stvarnoj lokaciji, stoji u članku.

Poseban fajl koji je procurio, a odnosi se na "inicijativu za vladavinu zakona" koju vodi Stabilizaciona jedinica Saveta za nacionalnu bezbednost, jasno govori da London neće tolerisati protivljenje na visokom nivou svojoj agendi za region i da će spremno primeniti aktivne mere da neutrališe svaki otpor.

- U kontekstima u kojima podsticaji elite nisu usklađeni sa našim ciljevima/vrednostima mogao bi biti potreban pristup kojim se elitni političari pozivaju na odgovornost - citira autor teksta britanski dokument.

U dokumentu se dodaje da je u tom cilju planirano da se izgrade odnosi i savezi "sa onima koji dele naše ciljeve i vrednosti za reformu" finansiranjem i "mentorstvom" domaćih NVO i organizacija civilnog društva kako bi se "lokalne vlasti dovela pod odgovornost" i "uskladile program sa navedenim ciljevima".

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd