fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

PUTIN I BAJDEN REŠAVAJU KOSOVSKO PITANJE! EU doživela krah, SAD i Rusija postaju glavni igrači, Albanci već upozoreni

Foto: Profimedia/SD/Ilustracija
Prvi koraci napravljeni

SAD će se, nakon kraha dijaloga uz posredovanje EU, sasvim sigurno snažnije angažovati na rešavanju kosovskog pitanja, a po svoj prilici, promena formata ubaciće u priču još jednog veoma zainteresovanog igrača - Rusiju, ocenjuju analitičari.

OGLASILA SE I EU O SITUACIJI NA KOSOVU: Hitan sastanak u Briselu danas - "moramo pronaći održivo rešenje"

OGLASILA SE I EU O SITUACIJI NA KOSOVU: Hitan sastanak u Briselu danas - "moramo pronaći održivo rešenje"

"SRBIJA POKUŠAVA DA DESTABILIZUJE SITUACIJU" Neobjektivna Vjosa lupetara kao po običaju

"SRBIJA POKUŠAVA DA DESTABILIZUJE SITUACIJU" Neobjektivna Vjosa lupetara kao po običaju

ŠTA BI BILO DA SMO PODIGLI ESKADRILU MIGOVA: Priština u panici nakog odlučnog poteza Srbije, raste strah i od Rusa

ŠTA BI BILO DA SMO PODIGLI ESKADRILU MIGOVA: Priština u panici nakog odlučnog poteza Srbije, raste strah i od Rusa

Najava Stejt departmenta da će se SAD angažovati na smanjenju tenzija na Kosovu i Metohiji pouzdan je signal da je Vašington spreman da istisne Brisel i uskoči u dijalog Beograda i Prištine. Iako američka strategija po pitanju kosovske državnosti ne ide naruku Srbiji, sva je prilika da će promena formata dijaloga ubaciti u priču još jednog veoma zainteresovanog igrača - Rusiju, ocenjuju analitičari.

Zabrinuti zbog krize

Međunarodni faktori su očigledno zaokupljeni krizom na severu Kosova i Metohije, gde već deset dana traje protest Srba zbog odluke Prištine o zameni registarskih tablica i raspoređivanja specijalnih snaga kosovske policije ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Iz američkog Stejt departmenta juče je stigla poruka da će SAD, u saradnji sa EU, NATO i Beogradom i Prištinom, pokušati da preduzmu neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija, omogućio dalji napredak dijaloga pod okriljem EU i sprečio negativan uticaj na svakodnevni život građana.

Moskva je poručila da je zabrinuta zbog krize. Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova.

- Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju neophodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i spreči da se situacija pretvori u otvoreni sukob - upozorila je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

Genetska greška

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić kaže da će se SAD, nakon kraha dijaloga uz posredovanje EU, sasvim sigurno snažnije angažovati na rešavanju kosovskog pitanja.

- EU je na ovom polju doživela poraz. Pokazalo se da Brisel u više navrata nije imao odgovor na ponašanje Prištine, koja je svaki put kad je dolazila na dijalog servirala svoju politiku svršenog čina. To što Vašington kritikuje Prištinu bez prave je sadržine, jer ne treba biti naivan i očekivati da upliv Amerike ide naruku Srbiji. Ne zaboravimo da je zaokruživanje kosovske nezavisnosti želja i cilj Zapada. Čak i kad nije formalno bila uključena u dijalog, Amerika je sve vreme radila na formiranju vojske Kosova. Međutim, ovo je povoljna stvar za nas ako se ima u vidu promena formata dijaloga. Jer, ukoliko se SAD uključe u dijalog, uključiće se i Rusija. Odlazak ruskog ambasadora u Srbiji na administrativnu liniju jasna je poruka Beograda, ali i Moskve, koja je veoma zainteresovana da uđe u taj dijalog - objašnjava Perišić.

kosovska policija
Foto: Reuters

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović naglašava za da briselski format dijaloga ima genetsku grešku, jer je u njemu od svih geopolitičkih faktora zastupljen samo jedan - Zapad, odnosno NATO.

- Jasno je da SAD neće menjati svoj jednostrani prilaz. Nema drame oko njihove strategije, ona ostaje strategija otimanja Kosova i gazdovanja Balkanom. Sa EU se pokazalo da nema rešenja. Nema održivog, pravednog i uravnoteženog rešenja bez Rezolucije SB UN i učešća Rusije i Kine. Sve dok se Rusi ravnopravno ne uključe u dijalog, nema stabilnosti Evrope. Ako Balkan nije stabilan, nije stabilna ni Evropa. Zato je za Zapad važno da Rusija direktno učestvuje u rešavanju kosovskog pitanja, a o važnosti za Srbiju da i ne govorim - kaže Jovanović.

Stejt department kritikovao Osmanijevu

Prema pisanju prištinskih medija, Stejt department je kritikovao kosovsku predsednicu Vjosu Osmani, stavivši joj do znanja da se ne slaže sa načinom na koji je Priština uspostavila reciprocitet za registarske tablice vozila sa Srbijom i slanjem specijalnih snaga na sever Kosova. Za Vašington je to bila akcija koja je ugrozila bezbednost.

Vjosa Osmani
Foto: Profimedia
Prelazi pod budnim okom Kfora

Na Jarinju i Brnjaku juče je bilo mirno, uz primetno veće prisustvo Kfora. Kako javlja reporter Kurira, patrole Kfora mogle su se videti na jednom visu iznad Jarinja kako osmatraju okolni magistralni put, a jedna patrola prošla je kroz okupljene na blokadama. Nije bilo incidenata. Jarinje su juče obišli i vojni atešei kanadske i američke ambasade, koji su razgovarali sa pripadnicima policije na administrativnim prelazima. Rekli su da su se uverili da je situacija pod kontrolom i mirna, javio je reporter RTS.

Brisel brani da Vašington uđe u dijalog

Iako je ambasada SAD u Prištini potvrdila da će na hitnom sastanku u Briselu učestvovati i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar, iz Brisela to negiraju.

- Ne, gospodin Eskobar neće prisustvovati razgovoru. Dijalog ima tri učesnika - Kosovo, Srbiju i EU. Svi ostali podržavaju dijalog spolja - rekao je portparol EU Peter Stano. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da neće biti govora o nastavku dijaloga u njegovoj političkoj dimenziji dok ne dođe do povratka na situaciju pre jednostranih poteza Prištine.

Vojska nije ušla nigde gde ne treba da uđe

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom, "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe". On je za TV Pink rekao da je vojska "spremna da brani svoj narod" i da je podizanje borbene gotovosti i njeno prisustvo duž linije sa Kosovom "pre svega preventivni mehanizam".

Nebojša Stefanović
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Na našoj teritoriji imamo pravo da raspoređujemo. Niko nam neće govoriti šta da radimo, to je naša suverena odluka. Ne kršimo nijedan međunarodni sporazum. Vojska nije ušla nigde gde ne treba da uđe - poručio je Stefanović.

Kosovska policija skinula zastavu Srbije sa repetitora MTS

Pripadnici vatrogasne jedinice, u prisustvu kosovske policije, juče su oko 9 sati skinuli srpsku zastavu s repetitora MTS u Vrbovcu kod Vitine. Na snimku do koga je došalo Kosovo onlajn može se videti vatrogasac koji se popeo na antenski stub, sa koga skida srpsku zastavu i baca je u podnožje repetitora. Zastava Srbije postavljena je na repetitor MTS u Vrbovcu pre dva dana. Podsetimo, parola "UČK", ispisana na zidu kuće u Klokotu pre tri dana, i dalje stoji.

Više vesti o dešavanjima na Kosovu pročitajte OVDE.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd