fbpx
Skip to main content
predsednik SANU

ŠEST TAČAKA REŠENJA ZA KiM: Predsednik SANU o zaštiti Srba i kulturno-istorijske baštine

Foto: Printscreen/Youtube/RTS
Predsednik SANU Vladimir Kostić izneo u šest tačaka moguće rešenje za KiM

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić smatra da bi zaštita Srba na Kosovu i Metohiji i zaštita kulturne i istorijske baštine na tim prostorima trebalo da se nađu u rešenju za Kosovo i Metohiju.

ISPLIVAO SNIMAK! ALBANCI "ZARATILI" MEĐU SOBOM! Kurti napadnut u Južnoj Mitrovici (VIDEO)

ISPLIVAO SNIMAK! ALBANCI "ZARATILI" MEĐU SOBOM! Kurti napadnut u Južnoj Mitrovici (VIDEO)

"OSRAMOTILI STE I PONIZILI KOSOVO" Rat u lažnoj državi zbog današnje provokacije u Severnoj Mitrovici

"OSRAMOTILI STE I PONIZILI KOSOVO" Rat u lažnoj državi zbog današnje provokacije u Severnoj Mitrovici

KURTI I OSMANI UPALI NA SEVER KiM! Srbi ih oterali: "Ovo je SRBIJA" (VIDEO)

KURTI I OSMANI UPALI NA SEVER KiM! Srbi ih oterali: "Ovo je SRBIJA" (VIDEO)

Kostić u autorskom tekstu koji je objavljen u monografiji „Učešće Srpske akademije nauka i umetnosti u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji” 2018. godine, a povodom tada pokrenutog dijaloga o Kosovu i Metohiji navodi da je mišljenja da "tvrdokorno ponavljanje stavova o "prodaji", "izdaji", "poklanjanju", "odricanju" ... od KiM i odbijanje svih pregovora dugoročno od Srbije pravi gubitnika koji će, kako kaže, u "dostojanstvenom čekanju tuđih i budućih, po nas hipotetički korisnih istorijskih obračuna i promena, propuštati prilike da zaštiti svoje interese, ili bar one interese koje još uvek možemo da zaštitimo".

Kostić ocenjuje da je za Srbiju KiM kompleksno pitanje, od koga zavisi i njena evropska budućnost.

On smatra da bi Srbija morala da zna "šta i kuda dalje", čak i ako druga strana, "koju abuzivno nazivamo Zapadom, zapravo nema namere da nas primi u svoje redove".

Rešenje za KiM mora da obuhvati zaštitu prava Srba i kulturno-istorijske baštine

Prema Kostiću, rešenje za KiM mora da obuhvata zaštitu prava Srba na KiM, kao i maksimalnu moguću zaštitu kulturne, istorijske i umetničke baštine srpskog naroda na KiM, koja najvećim delom spada u vlasništvo i domen SPC.

Predsednik SANU kaže i da problem KiM treba sagledavati u širem kontekstu pitanja važnih za budućnost Srbije (društvenih, političkih, bezbednosnih, ekonomskih, demografskih...).

Srbija treba da vodi računa da ne bude ponovo izolovana

U četvrtoj tački Kostić kaže da veruje da u izboru svojih odluka Srbija treba da vodi računa da ne bude ponovo izolovana i isključena iz tokova šireg okruženja kome pripada.

Kako petu tačku Kostić navodi to da naši strateški i politički izbori moraju posebno uzeti u obzir izuzetno teške i složene regionalne odnose, da se nikako ne dođe u situaciju da budemo ostrvo okruženo "nenaklonjenim " susedima.

Kostić na kraju kaže da, iako ne postoji jedinstveno mišljenje, i da, zapravo, postoje potpuno suprotni stavovi, zvanična politika koju i on podržava jeste da je evropski put prioritet i put koji je za Srbiju najracionalniji iz mnogo razloga.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd