fbpx
Skip to main content
Veselji Tači

"SARADNJA TUŽILAŠTVA SA PRIŠTINOM NULA": Haški tužilac Džon Smit besan, traži se intervencija i zaštita svedoka!

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Specijalni tužilac za ratne zločine počinjene na Kosmetu rekao da je saradnja sa Prištinom na najnižem nivou

Na sastanku sa članovima Komiteta Evropske unije za politička i bezbednosna pitanja, koji se odigrao mimo očiju javnosti, specijalni tužilac za ratne zločine počinjene na Kosmetu Džek Smit izneo je da se njegova Kancelarija suočava sa izazovima bez presedana. Njima se ometa rad Specijalnog suda, uključujući uništavanje dokaza i nestanak svedoka, saznaje se od izvora u Briselu.

HRVATSKA SPREMILA PAKLENI PLAN! Milanović pruža garancije za Tačija i ostale optuženike - puštaju ih na slobodu!

HRVATSKA SPREMILA PAKLENI PLAN! Milanović pruža garancije za Tačija i ostale optuženike - puštaju ih na slobodu!

PROVOKACIJE NE PRESTAJU Kurti nema srama: Pozvao Engela da 75. rođendan, ali i "nezavisnost" proslavi na Kosovu

PROVOKACIJE NE PRESTAJU Kurti nema srama: Pozvao Engela da 75. rođendan, ali i "nezavisnost" proslavi na Kosovu

VESELJI PUŠTEN IZ PRITVORA U HAGU: Stigao na Kosovo i Metohiju - ovo je RAZLOG

VESELJI PUŠTEN IZ PRITVORA U HAGU: Stigao na Kosovo i Metohiju - ovo je RAZLOG

Smit je na sastanku koji je održan pre desetak dana, kako tvrde sagovornici, rekao da je saradnja sa kosovskim vlastima "nula", da problematičnim smatra to što će suđenje Hašimu Tačiju početi sa odlaganjem, a njegov ostanak u pritvoru do početka suđenja, kao i ostalih optuženih u istom slučaju, naveo je kao "upitan". Tužilac je, kako prenose  izvori, apelovao na članice EU da daju doprinos po pitanju zaštite svedoka. Na pomenutom događaju, inače, učesnicima nije bilo dozvoljeno da u sali u kojoj su bili uz sebe imaju bilo kakve elektronske uređaje.

Tragom ovih saznanja, pokušaji da se od tužioca Smita zatraži odgovor na nekoliko pitanja u vezi sa očekivanim terminom za početak suđenja bivšem lideru OVK i nekadašnjem predsedniku privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju, opcijama za zaštitu svedoka, kao i o mogućnosti da se Tači nađe na slobodi nisu urodili plodom. Kancelarija specijalnog tužioca poručila je da ne može da diskutuje o stvarima koje se odnose na Komitet EU za politička i bezbednosna pitanja, kao i da u medijima ne razmatraju pitanja bezbednosti svedoka i saradnje sa određenim zemljama.

Upućuju na dokumenta u kojima je tužilac u prethodnom periodu izneo svoje stavove u vezi sa suđenjem Tačiju i još trojici optuženih, a u kojima je naveo da bi ono trebalo da počne u decembru 2021.

U međuvremenu, Veće Apelacionog suda je 30. aprila odbilo zahteve za privremeno puštanje na slobodu Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Međutim, prema nekim tumačenjima koja se mogu čuti u Prištini, optuženi bi ipak mogli da se nađu na slobodi jer, navodno, postoji mogućnost da za njih garancije u vidu kaucije daju treće države. Bivši pripadnik OVK Hisen Beriša tvrdi da su garancije već ponudile Hrvatska, Austrija i Slovenija.

Bivši lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji 2. maja pušten je iz pritvora kako bi posetio oca koji je u teškom stanju smešten u bolnicu u Južnoj Mitrovici. Portparolka Specijalnog suda Angela Grijep izjavila je u ponedeljak da ne može da precizira kada će se on vratiti u Hag. Prvobitna informacija bila je da mu je dozvoljeno da na KiM bude tri dana.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd